Linkuri accesibilitate

Studiu: Ce cred românii despre 5G


Viteza și capacitatea sporite sunt cele mai cunoscute avantaje ale 5G față de 4G.

Tehnologia 5G este insuficient cunoscută în Europa, iar cetățenii creditează site-urile specializate pe tehnologie, guvernele și companiile de telefonie mobilă cu cea mai mare încredere pentru a le explica avantajele și dezavantajele acestei noi tehnologii, indică cel mai recent studiu Ipsos pentru Asociația Europeană a Operatorilor de Reţele de Telecomunicaţii (ETNO).

Conform studiului, aproape toți cetățenii Europei (96%) spun că au auzit de 5G, fie chiar și numai după nume, însă doar un european din patru (24%) spune că știe ce înseamnă 5G. Doar 16% dintre români cred că știu suficiente lucruri despre 5G.

Mulți cred că părerea generală a oamenilor despre 5G este negativă. În pofida acestui lucru, studiul a indicat cu claritate faptul că, pentru fiecare european care are o părere negativă despre 5G sunt 5.4 păreri pozitive care să îl contrazică.

Astfel, părerile pozitive despre 5G reprezintă 54% din totalul opiniilor exprimate, iar părerile negative – doar 10%. O pondere semnificativă (36%) o au cei care încă nu consideră că ştiu suficient de multe lucruri încât să își fi format deocamdată o părere.

Aproape toți cetățenii Europei (96%) spun că au auzit de 5G, fie chiar și numai după nume.
Aproape toți cetățenii Europei (96%) spun că au auzit de 5G, fie chiar și numai după nume.

Ce cred românii despre 5G

România face parte din eșalonul țărilor favorabile, înregistrând o părere negativă la 11 păreri pozitive cu privire la 5G. Din „grupul favorabil” fac parte țări precum Spania (15 păreri pozitive la una negativă), Portugalia (14 la 1), Cehia (10 la 1), Suedia (8 la 1), Grecia (8 la 1), Polonia (7 la 1), Finlanda (7 la 1), Marea Britanie (7 la 1).

La capătul opus al scalei sunt țări cu o proporție mult mai scăzută de păreri pozitive versus păreri negative, si anume: Austria (4 la 1), Bulgaria (4 la 1), Franța (3 la 1), Irlanda (3 la 1), Estonia (3 la 1), Slovacia (3 la 1), Ungaria (3 la 1), Slovenia (3 la 1), Elveția (2 la 1), Belgia (2 la 1).

Cum era de așteptat, atât gradul de cunoaștere, cât și părerea pozitivă despre 5G se înregistrează într-o proporție mai mare în rândul tinerilor (respondenți cu vârsta cuprinsă între 18-35 ani), iar părerea pozitivă evoluează direct proporțional cu gradul de cunoaștere. Cu alte cuvinte, cei care dețin mai multe cunoștințe despre 5G sunt mai înclinați să aibă o părere favorabilă despre aceasta tehnologie.

Mitul 5G în rândul europenilor

O minoritate dintre europeni cred „miturile” legate de 5G. Cu toate acestea, un număr substanțial de cetățeni ai Europei nu sunt foarte siguri că aceste mituri nu sunt adevărate.

Astfel, dacă trei sferturi (75%) dintre europeni cred că nu există nicio legătură între 5G și COVID-19, un procent mult mai scăzut (15%) sunt de acord că tehnologia 5G poate garanta protecția datelor personale.

Europenii familiarizați cu această nouă tehnologie recunosc faptul că 5G stă la baza multor inovații și noi tehnologii.
Europenii familiarizați cu această nouă tehnologie recunosc faptul că 5G stă la baza multor inovații și noi tehnologii.

Canalele de social media (7%) și reclamele (9%) sunt sursele de informare creditate cu cea mai puțină încredere când vine vorba de 5G. La polul opus, site-urile de tehnologie (27%) și comunicarea guvernamentală (21%) inspiră cea mai mare încredere. Mixul de surse de informare (între 4-6 surse), precum și cantitatea și calitatea informațiilor (pozitive) primite au puterea de a influența atitudinea populației față de 5G.

Chiar dacă cetățenii Europei sunt foarte convinși de importanța 5G pentru business (20%) și inovații (23%), sunt mult mai puțin convinși cu privire la impactul pozitiv al acestei tehnologii asupra vieții personale (9%). Numai 4% dintre europeni cred că 5G nu are niciun avantaj față de 4G.

Se remarcă o diferență notabilă între modul în care recunosc meritele tehnologiei 5G cei care sunt familiarizați cu 5G, comparativ cu cei care au auzit de această tehnologie doar după nume. Astfel, 45% din primul grup sunt de acord ca 5G va îmbunătăți funcționarea vehiculelor conectate și autonome, ca și a altor aplicații industriale, față de doar 13% din cel de-al doilea grup de respondenți. Similar, 30% dintre respondenții din primul grup cred că 5G va impulsiona telemedicina, comparativ cu doar 7% din al doilea grup.

Ipsos a realizat studiul 5G în 23 de țări europene pentru ETNO (European Telecommunications Network Operators’ Association). Studiul a fost realizat în octombrie 2020 pe un eșantion de 7.350 de respondenți din panelul Ipsos, cu vârste între 18-65 de ani, din 23 de țări - printre care și România. Țările participante la studiu sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG