Linkuri accesibilitate

Strategie SUA pentru a contracara ofensiva Chinei


Consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden a dezvăluit strategia SUA pentru a contracara ofensiva Chinei, care trebuie să plătească pentru comportamentul său agresiv, informează AFP.

Noua administrație de la Washington dorește să mențină linia dură din mandatului lui Donald Trump față de China, chiar dacă nu pe tonul folosit de fostul președinte american. Sunt vizate, în principal, domenii precum drepturile omului și cele din zona economică.

Jake Sullivan a precizat, în timpul unei dezbateri organizate de un think thank american, că SUA trebuie să fie pregătită pentru a o face pe China să suporte consecințele pentru ce face în Xinjiang, în Hong Kong și Taiwan. Washingtonul acuză partea chineză de genocid împotriva musulmanilor uiguri în Xinjiang, pentru intervenția din Hong Kong și comportamentul agresiv și amenințările la adresa Taiwanului.

Potrivit oficialului american, China a încercat să profite de disfuncționalitățile și diviziunea din SUA pentru a arăta că modelul chinez este mai bun decât cel american.

De aceea, politica noii administrații americane trebuie să aibă în vedere o reparare a bazelor fundamentele ale democrației, fie că e vorba de „sistemul democratic în sine„ sau de „inegalități rasiale sau economice”.

Consilierul președintelui Biden a adăugat că SUA, alături de aliații din Europa și Asia, reprezintă mai mult de jumătate din economia globală, ceea ce oferă pârghii necesare în fața agresiunii chineze.

O altă zonă spre care administrația americană își va concentra atenția este legată de tehnologiile viitorului.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG