Linkuri accesibilitate

Peste 23.000 de deţinuţi din Myanmar, eliberați vineri


MYANMAR -- Protesters hold posters during a demonstration against the military coup near the royal palace in Mandalay on February 7, 2021.

Militarii aflaţi la putere în Myanmar de la lovitura de stat de la 1 februarie au ordonat vineri eliberarea a peste 23.000 de deţinuţi, după ce în ultimele zile au făcut arestări în rândul apropiaţilor şefei guvernului, Aung San Suu Kyi, înlăturată din funcţie, şi al responsabililor electorali, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Amnistia în masă pentru deţinuţi cu scopul de a mai goli închisorile suprapopulate este curentă, iar o astfel de decizie este luată în general în jurul unor date importante din calendarul ţării. Această vineri este zi de sărbătoare în ţară.

„Consiliul de Administraţie al statului (...) a eliminat pedeapsa pentru 23.314 prizonieri din închisori, centre de detenţie şi lagăre", se anunţă în paginile organului de presă de stat, Global New Light of Myanmar, care foloseşte termenul oficial pentru desemnarea guvernului militar.

Un alt anunţ indică faptul că 55 de deţinuţi străini vor fi de asemenea eliberaţi.

Cele două ordine au fost semnat de liderul juntei, generalul Min Aung Hlaing, şeful armatei.

În anunţ nu mai sunt oferite alte detalii despre deţinuţii eliberaţi.

Ming Yu Hah, reprezentantă a Amnesty International, a calificat amnistia drept un „spectacol paralel menit a deturna atenţia de la încălcările zilnice comise de autorităţile militare asupra drepturilor omului".

„Acest lucru nu face decât să sublinieze faptul că armata a trimis sute de persoane la închisoare de la începutul loviturii de stat din cauză că au contestat paşnic regimul", a declarat ea.

De la lovitura de stat, peste 250 de persoane au fost arestate de noul regim, conform unei organizaţii neguvernamentale de apărare a deţinuţilor politici. De altfel, vineri continua mobilizarea în stradă împotriva loviturii de stat.

Citiți și:

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG