Miercuri, președintele Iohannis a promulgat legea care elimină pensiile speciale pentru parlamentari, după ce Legislativul, controlat de PNL-USR PLUS a decis pe 17 februarie să elimine pensiile speciale ale parlamentarilor. Acestea reprezintă însă numai 1,38% din sumele plătite pentru pensiile speciale în plată. Adică circa 1 milion de euro lunar față de 1,6 miliarde de euro pe lună, total pensii speciale.
Peste 800 de parlamentari au încasat până acum pensii speciale fără ca aceatea să se bazeze pe contributivitate, iar valoarea lor era de 53 de milioane de lei anual. Pensiile parlamentarilor variază în funcție de numărul de mandate și de funcția deținută, cea mai mare fiind în jurul a 12.000 de lei, circa 5000 lei, în medie.
De câți bani dispune un parlamentar român
Deputatul USR Iulian Bulai a detaliat pentru Europa Liberă care sunt sumele de care beneficiază un parlamentar pe lângă indemnizația lunară (parlamentarii nu pot primi salariu datorită faptului că, potrivit principiilor constituționale, ei nu pot fi salariați, nu pot fi considerați subordonații nimănui, cu excepția alegătorilor pe care îi reprezintă).
„Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei (circa 2000 euro n.r.). Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei în plus față de suma de bază. La salariul net de bază de 10.500 de lei se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament. Apoi se mai adaugă o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă nu ai o proprietate a ta, aici. Dacă nu ești proprietarul unei locuințe, casă, apartament primești 4.400 de lei pentru chirie. La acestea se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei. Pentru fiecare drum din București în circumscripție se acoperă transportul în trei formate diferite: ori cu autoturismul și se acoperă numărul de kilometri, fie printr-un un carnețel de tren pentru CFR care-ți permite călătoria în circumscripție și în țară, fie un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport de circumscripția în care ai fost ales. Mai există suma dată la dispoziție pentru cabinetul parlamentar de 25.000 de lei, din care se plătesc absolut toate cheltuielile cabinetului: personal, chirii, contracte de colaborare, consumabile, tot ce înseamnă facturi. Toți acești bani se folosesc în chestiunea strictă de organizare, amenajare și funcționare a cabinetului parlamentar ca instituție, nu ca spațiu fizic, că poți să ai și două și a angajaților care lucrează acolo”, spune deputatul USR.
Trebuie să-ți faci treaba de banii ăștia. N-ai nicio scuză să nu lucrezi pentru județul tău, pentru regiunea ta și să-ți faci treaba bine.
Așadar, circa 46.200 de lei pe lună, fără a pune la socoteală diurna pentru zilele de lucru în comisii și decontarea transportului cu trenul /autoturismul/avionul în raport de distanță și de pachetul de transport ales. Totalul: în jur de 10.000 de euro. Sau mai mult pentru că indemnizația lunară depinde de cât de înaltă este funcția deținută. Astfel un președinte de Cameră are o indemnizație brută de 23.920 lei, iar vicepreședinții câte 22. 256 lei, potrivit site-ului Camerei Deputaților. Secretarii și chestorii au o indemnizație brută de 21.840 de lei, liderii de grup 20.800, șefii de comisi permanente 20.176, vicepreședinții de comisii 19.552 iar secretarii de comisii 19136. Toate, sunt indemnizații brute, dar lor li se adaugă sumele forfetare amintite și deconturile pentru transport.
„Trebuie să-ți faci treaba de banii ăștia”, spune deputatul Iulian Bulai. „N-ai nicio scuză să nu lucrezi pentru județul tău, pentru regiunea ta, să-ți faci treaba bine, să comunici cu oamenii și cu presa”, adaugă parlamentarul USR.
Unele dintre aceste beneficii au fost gândite la începutul anilor '90 și cu ajutorul unor juriști și experți de mare calibru din partidele istorice, PNȚ-cd și PNL. Pe fondul dominației, vreme de decenii, a partidului unic, partidele noi sau proaspăt reintrate în legalitate erau complet lipsite de resurse. Dar evoluția scenei politice, dominată inițial de Frontul Salvării Naționale și de sateliții săi, a provocat imense prejudicii de imagine instituției Parlamentului, iar pe acest fond veniturile parlamentarilor s-au transformat într-un veșnic prilej de controverse și acuzații.
Cu sau fără transport gratuit
Un proiect de lege care-și propunea să elimine gratuitatea pentru parlamentarii români în privința transportului pe calea ferată a fost abandonat înainte de a fi depus, după ce inițiatorul a renunțat, demobilizat de lipsa de susținere a membrilor coaliției aflate acum la guvernare.
Gratuitatea pentru parlamentari a fost readusă în discuție odată cu decizia Executivului de a elimina gratuitatea transportului cu trenul pentru studenți și introducerea unei reduceri de numai 50%. Liberalii au anunțat deja că au depus un amendament în Parlament la ordonanța propriului guvern, prin care vor acorda totuși 24 de călătorii gratis pentru deputați și senatori.
„Am văzut și eu aceste modificări, bineînțeles că parlamentarii pot să depună amendamente la proiectul de lege care aprobă ordonanțe. În același timp, eu sunt cel care am fost implicat alături de colegii mei din Guvern la elaborarea acestui buget și ne-am bătut pentru fiecare leu. Acum, dacă noi decidem să realocăm niște resurse pe care noi puteam să le trimitem în comunități pentru a repara un pod sau a repara o școală, iar parlamentarii consideră că este mai bine să meargă pentru transportul gratuit pentru studenți, este decizia parlamentară, ei au ultimul cuvânt. Decizia pe care am luat-o eu a fost aceea de a folosi aceste resurse în alte scopuri și rămân la acest lucru”, a comentat premierul Florin Cîțu demersul colegilor săi liberali din parlament.
Spiritele s-au inflamat atunci când premierul a spus că „nu există nimic gratuit pe lumea asta”.
Declarația sa este contrazisă de Statutul Parlamentarilor, dar și de cheltuielile făcute de deputați și senatori, publicate pe site-urile celor două Camere ale Parlamentului, cheltuieli aprobate prin Legea 96 din 2006, republicată, care prevede că parlamentarii beneficiază pe durata mandatului lor de 4 ani de gratuitate nelimitată la călătoriile cu trenul, pentru orice trenuri de călători.
Italia, peste 14.600 de euro pe lună. Un membru al Camerei Comunelor, până în 8.000 de euro
În prezent, deputații italieni au dreptul la o indemnizație brută de 11.703 euro. Net, e vorba de 5.346,54 euro pe lună plus o indemnizație de 3.503,11 pentru prezența în Parlament, la care se adaugă o rambursare pentru cheltuieli de 3.690 euro. La acestea se adaugă 1.200 de euro pe an pentru cheltuielile cu telefonia mobilă și de la 3.323,70 la 3.995,10 de euro la fiecare trei luni pentru transport, arată Money.it.
Senatorii italieni primesc o indemnizație brută lunară de 11.555 de euro. Net, este vorba de 5.304,89 de euro și de o indemnizație de 3.500 de euro, plus o rambursare pentru cheltuieli de 4.180 euro și 1.650 euro pe lună ca rambursări forfetare pentru telefoane și transport.
Făcând un calcul rapid și fără a lua în considerare și indemnizațiile pentru funcție, senatorii italieni câștigă 14.634,89 euro iar deputații 13.971,35 euro lunar.
Italia este unul din statele Uniunii Europene confruntate cu grave probleme economice și o datorie publică uriașă. 64% dintre alegătorii italieni au votat în septembrie trecut într-un referendum, reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600. Măsura a fost propusă în campania electorală de cei de la Mișcarea 5 Stele (M5S), partid anti-sistem, acum aflat la guvernare într-o alianță cu Partidul Democrat, Forza Italia, Liga Nordului și formațiunile Liberi și Egali (LEU) și Italia Viva.
Dincolo de Canalul Mânecii, salariul anual de bază al unui parlamentar britanic este de 81.932 de lire, începând din aprilie 2020. Aceasta înseamnă că un parlamentar britanic câștigă lunar 6.827 de lire, adică 7.920 de euro pe lună. El poate beneficia în plus de sume care să acopere costurile legate de întreținerea unui birou și angajarea personalului, arată IPSA, Autoritatea Independentă pentru Standarde Parlamentare, un organism independent care reglementează și administrează și decide plata și pensiile celor 650 de deputați aleși și a personalului parlamentului britanic.
Din 1938, indemnizația parlamentară de bază pentru un deputat francez a fost aliniată la salariile Consiliului de Stat, instituția publică responsabilă cu consilierea guvernului francez, cea mai înaltă instanță administrativă. Această indemnizație s-a ridicat la 7.239,91 de euro lunar brut de la 1 ianuarie 2019, un fel de salariu al deputatului, supus contribuțiilor de securitate socială și este impozabil conform regulilor aplicabile oricăror alte salarii. După deducerea contribuțiilor sociale, suma netă lunară este de 5.715,43 de euro.
Așadar, indemnizația parlamentară de bază este de 5.623,23 de euro, indemnizația de ședere 168,70 de euro, cea oficială 1.447,98 de euro, adică 7.239,91 de euro, arată site-ul deputaților francezi.
De asemenea, parlamentarii au un birou și la sediul parlamentului, beneficii la transport și comunicații, asigurări sociale, un fond de pensii și asigurări de șomaj.
Conform articolului 26 din Constituție, deputații, la fel ca senatorii, sunt protejați de imunitatea parlamentară. În cazul unei acumulări de mandate și funcții, un deputat sau senator nu poate primi un salariu mai mare de 9.779,11 de euro.
Funcția de deputat francez este incompatibilă cu cea de magistrat și cu unele funcții în administrație. Din 2017, deputații nu pot deține o funcție executivă în niciun guvern local (municipalitate, departament, regiune), dar pot deține un mandat de consilier cu jumătate de normă. Din 1958, mandatul de deputat este incompatibil cu o funcție ministerială. În cazul numirii sale în guvern, deputatul are la dispoziție o lună pentru a opta între mandatul de deputat și funcția ministerială. La o lună de la plecarea sa din guvern, acesta își poate relua locul în parlament.
Cea mai bogată țară UE - 10.000 euro impozabili + biroul de deputat
De la 1 iulie 2019, remunerația lunară primită de membrii Bundestag a fost stabilită la 10.083,47 euro. Membrii Bundestag nu primesc plăți anuale suplimentare, cum ar fi bonusuri de vacanță sau de Crăciun. Remunerația lor constituie venit impozabil.
Articolul 48 (3) din legea fundamentală prevede că membrii Bundestagului au dreptul la o remunerație adecvată „pentru a le asigura independența”. Cuantumul remunerației, se spune în Constituția germană, trebuie să reflecte importanța funcției speciale deținute de un membru al Bundestag, precum și responsabilitatea ce derivă din deținerea acestei funcții. De asemenea, mai trebuie să țină seama de statutul atribuit unui mandat parlamentar în cadrul sistemului constituțional.
Nivelul veniturilor deputaților se bazează pe remunerațiile plătibile titularilor de funcții supuse unor responsabilități și sarcini similare. Cel de-al 30-lea Act de Modificare a Legii privind statutul juridic al membrilor Bundestagului german, care a intrat în vigoare în iulie 2014, dă ca punct de referință veniturile judecătorilor de la cele mai înalte instanțe federale.
Remunerația de 10.083,47 de euro se bazează pe indicele salariului nominal calculat de Oficiul Federal de Statistică, transmis de Președintele Oficiului Federal de Statistică Președintelui Bundestagului German până pe 31 martie în fiecare an. Suma, ajustată anual pe 1 iulie, este făcută publică de Bundestag pe site-ul său.
Remunerația este completată de o indemnizație de cheltuieli fără taxe pentru a acoperi costurile suportate de deputați în exercitarea activității lor parlamentare. Această sumă este indexată și este ajustată în fiecare an la 1 ianuarie. În prezent, se ridică la 4.560,59 pe lună. Începând cu ianuarie 2021, toate cheltuielile legate de mandatul de parlamentar - de la cheltuielile pentru biroul de circumscripție, până la locuința din Berlin și consumabilele pentru birou - trebuie să fie suportate din această indemnizație.
Suedia, țara în care parlamentarii au doar responsabilități
În Suedia, țara care în care un vicepremier și-a pierdut postul și a fost obligat să demisioneze din Partidul Social Democrat pentru că a cumpărat un baton de ciocolată cu cardul guvernamental, parlamentarii nu au mașini de serviciu și stau în garsoniere de stat.
Parlamentarii suedezi care nu sunt din capitală locuiesc în mici locuințe, unde își spală și își călcă singuri hainele.
Pentru că nu au birouri personale, mulți lucrează de acasă sau folosesc sediile de partid sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii.
Până în 1980, parlamentarii dormeau pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului.
Fără consilieri personali și secretare, ei locuiesc în garsoniere de cel mult 40 de metri pătrați, iar singura cameră este folosită și ca living și ca dormitor.
Spălătoria este comună, iar pentru a-și spăla așternuturile parlamentarii trebuie să se programeze din vreme.
„Eu sunt cel care-i plătește pe politicieni”, spune Joakim Holm, cetățean suedez. „Și nu văd niciun motiv să le ofer o viață de lux”, citat de Mail and Guardian într-un articol semnat de o jurnalistă braziliancă stabilită în Suedia din 2003 până în 2019 și care a publicat „Povestea nespusă” sistemului suedez.
Sunt si parlamentari care trăiesc într-un spațiu chiar mai mic, de doar 18 metri pătrați. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este la comun, fără personal de serviciu, iar regulile de menținere a curățeniei sunt extrem de stricte.
Pentru că nu primesc mașini de serviciu, parlamentarii suedezi nu au nici șoferi. Ei călătoresc în autobuze și trenuri, alături de cetățenii pe care-i reprezintă.
Politicienii care îndrăznesc să cheltuiască bani publici pentru a circula cu taxiul, în loc să meargă cu trenul, ajung pe primele pagini ale publicațiilor centrale și își pun în pericol întreaga carieră.
Chiar și președintele Parlamentului primește un card pentru a utiliza mijloacele de transport în comun.
În Suedia, singurul oficial de rang înalt care are dreptul să folosească permanent o mașină a forțelor de securitate este premierul.
Toate călătoriile cu avionul trebuie să fie aprobate și rezervate la agenția de turism a Parlamentului, fără să existe posibilitatea unor indemnizații speciale.
Regimul auster al parlamentarilor nu este singular. Nimeni nu câștigă fabulos de pe urma vreunei funcții publice din Suedia.
Plata unui membru al Riksdag (Parlamentul suedez) este de numai două ori mai mare decât cea a unui profesor de școală elementară.
Parlamentarii suedezi (membri Riksdag) nu au imunitate parlamentară și sunt judecați asemeni oricărui alt cetățean suedez. Ei nu sunt angajați propriu-ziși ai parlamentului, primesc mai degrabă o plată decât un salariu, având misiunea, primită de la alegători, de a-i reprezenta în parlament, așa cum scrie chiar pe site-ul Riksdag.
Aici sunt descrise regulile care se aplică salarizării membrilor.
Membrii Riksdag primesc o plată lunară de bază de 69.900 SEK (coroane suedeze - o coroană suedeză =0,48 lei), sumă care este supusă impozitului pe venit. Mulți dintre membri au și alte misiuni în Riksdag, pentru care primesc o creștere a salariului. De exemplu, un membru care este președintele unei comisii parlamentare sau al Comisiei pentru afaceri europene primește o creștere de 20%, iar un vicepreședinte primește o creștere de 15%. Consiliul de remunerare Riksdag este cel care determină mărimea plății. Consiliul de remunerare Riksdag este o autoritate în cadrul Riksdag.
A fi deputat în Parlamentul European
Pentru că o mare parte din activitățile legislative - sesiuni plenare, reuniunile comisiilor și reuniunile grupurilor politice - se desfășoară la Bruxelles sau Strasbourg, Parlamentul European le acoperă euro-deputaților o serie de cheltuieli.
Astfel, li se rambursează costul real al biletelor de călătorie pentru participarea la aceste reuniuni, după prezentarea chitanțelor, în limita costului unui bilet de avion la clasa business (sau similară), a unui bilet de tren de clasa I sau a 0,53 euro pe kilometru pentru călătoriile cu mașina (maximum 1.000 km).
Ei mai primesc indemnizații fixe în funcție de distanță și de durata călătoriei pentru a acoperi celelalte costuri ale deplasării (taxe de autostradă, pentru excesul de bagaje sau pentru rezervări).
De asemenea, pentru activitățile desfășurate în afara țării lor de origine, deputații pot beneficia de rambursarea cheltuielilor de călătorie, de cazare și a cheltuielilor conexe până la un cuantum maxim de 4.517 de euro anual.
În cazul activităților desfășurate în statul membru în care deputații au fost aleși, se rambursează numai cheltuielile de călătorie, în limita unei sume anuale maxime stabilite în funcție de țară.
Euro-deputații mai primesc o diurnă sau „indemnizație de ședere” de 324 de euro pentru cazare și masă, pentru fiecare zi în care sunt la Bruxelles sau Strasbourg pentru activități oficiale, cu condiția să semneze într-un registru care atestă prezența lor în Parlament. Dacă nu participă la mai mult de jumătate din voturile prin apel nominal din zilele în care au loc voturi în plen, chiar dacă ei au fost prezenți și au semnat registrul de prezență, diurna li se înjumătățește.
În cazul reuniunilor care au loc în afara Uniunii Europene, indemnizația de ședere eeste de numai 162 de euro.
Deputații europeni mai primesc și o indemnizație pentru cheltuieli generale care acoperă chiria pentru birouri și costurile administrative, abonamentele pentru internet, calculatoarele și telefoanele, organizarea de conferințe și expoziții.
Pentru anul 2021, indemnizația lunară este de 4.576 de euro. Indemnizația este redusă la jumătate în cazul deputaților care, fără o justificare corespunzătoare, nu participă la jumătate din numărul ședințelor plenare care au loc în cursul unui an parlamentar (septembrie - august).
De asemenea, deputaților europeni li se decontează două treimi din cheltuielile medicale.
La final de mandat, ei primesc o indemnizație tranzitorie, echivalentă cu salariul lor, pentru un număr de luni egal cu numărul de ani în care au fost deputați în PE. Durata maximă pentru care această indemnizație poate fi acordată este de doi ani. În cazul în care un fost deputat în PE preia un mandat în alt parlament sau o funcție publică, salariul pe care îl primește se deduce din indemnizația tranzitorie. Dacă deputatul are dreptul simultan la o pensie pentru limită de vârstă și la o pensie de invaliditate, el nu le poate primi pe amândouă, fiind obligat să aleagă doar una dintre ele.
Parlamentarii au la dispoziție, atât la Bruxelles, cât și la Strasbourg, birouri dotate cu echipamentele necesare și pot folosi pentru deplasări oficiale în oricare din cele două orașe autovehiculele Parlamentului European.