Linkuri accesibilitate

 
Marcel Ciolacu: România urmează să primească din SUA un model nou de sistem Patriot

Marcel Ciolacu: România urmează să primească din SUA un model nou de sistem Patriot


Premierul României, Marcel Ciolacu.
Premierul României, Marcel Ciolacu.

România urmează să primească un model nou de sistem Patriot din SUA, a declarat, vineri, prim-ministrul Marcel Ciolacu. Premierul a precizat că achiziția a fost contractată și a fost făcută și plata. Sistemul va înlocui echipamentul similar pe care România l-a donat Ucrainei.

„Am contractat, am și strâns banii. Avem toți banii, am primit banii, deja am făcut plata. Culmea, ne vine un model nou!”, a spus Marcel Ciolacu în timpul unei vizite la șantierul Centrului de Mari Arși din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara, scrie Agerpres.

Anunțul premierului vine după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat în ianuarie că urmează semnarea contractului privind cumpărarea unui sistem Patriot care să îl înlocuiască pe cel cedat de România Ucrainei.

„Guvernul american a luat decizia să aprobe livrarea către România a trei sisteme Patriot care erau în program”, a spus ministrul.

România a donat un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei în septembrie 2024.

Acest gest a fost parte a eforturilor internaționale, stimulate de SUA la acel moment, de sprijinire a Ucrainei în fața atacurilor Rusiei. Donarea sistemului a venit după solicitările insistente ale Kievului de a primi sprijin pentru protejarea spațiului aerian al țării.

România a primit asigurări că va primi un nou sistem Patriot în locul celui donat – acesta este finanțat de trei state membre NATO, iar România va plăti doar transportul și TVA-ul pentru echipament.

România a achiziționat în 2017 de la SUA șapte sisteme Patriot, cu 4 miliarde de dolari. Dintre acestea, patru au fost deja livrate. Mai departe, dintre acestea, două sisteme sunt operaționale, unul a fost donat Ucrainei, iar al patrulea nu este încă operaționalizat.

Celelalte trei sisteme urmează să fie livrate în viitor.

Ce este un sistem Patriot

Acronimul vine din limba engleză: Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target, iar în limba română s-ar traduce ca rețea radar fazată pentru interceptare țintită.

Potrivit producătorului american, compania Raytheon, sistemul poate neutraliza rachete balistice tactice, rachete de croazieră, drone și aeronave avansate.

Patriot este un sistem mobil, adică poate fi mutat cu ajutorul camioanelor, iar componentele sale sunt:

  • un radar puternic;
  • o stație de control;
  • stații de lansare;
  • un generator de energie;
  • alte vehicule de sprijin.


Raytheon Technologies produce radarele și sistemele terestre, iar compania americană Lockheed Martin produce rachetele interceptoare.

Radarul sistemului are o rază de acțiune de peste 150 de kilometri și poate urmări până la o sută de ținte simultan, potrivit specificațiilor furnizate în 2015 de NATO.

Pe scurt, sistemele de baterii Patriot funcționează în câțiva pași:

  • Radarul detectează și urmărește țintele reperate, apoi trimite datele către stația de control;
  • Stația de control primește datele, le procesează și le trimite la stația de lansare, aflată în apropierea radarului.

Stații de control ale sistemelor Patriot.

  • Stația de lansare adăpostește modulul de operare la distanță, lansatorul cu 16 rachete interceptoare în cele patru „tunuri”. Stația de lansare primește locația țintelor printr-o antenă;
  • Interceptoarele (rachetele) sunt lansate fie manual, fie de la distanță ,din stația de control.
  • Ghidarea interceptoarelor (până la nouă pentru fiecare sistem) are loc în timpul zborului cu ajutorul radarelor care urmăresc ținta, pe măsură ce rachetele interceptoare se apropie.

Sistemul are capacități diferite, în funcție de tipul de interceptor utilizat:

  • Interceptorul PAC-2 folosește un focos cu fragmentare prin explozie - se detonează în apropierea rachetei inamice;
  • Interceptorul PAC-3, mai nou, folosește o tehnologie mai avansată, de tip „hit-to-kill”, adică va căuta să lovească focosul rachetei balistice inamice.

Dintr-o unitate de tragere de bază a unei baterii Patriot pot face parte până la 90 de soldați, dar pentru ca ea să fie operată în luptă are nevoie de doar trei soldați în stația de control.

Cursurile de formare pentru militarii care pot utiliza și întreține Patriot durează câteva luni, în funcție de operațiune: cursul de operator al sistemului de lansare durează 13 săptămâni, iar cel de operator de control al focului durează 20 de săptămâni. Cursul de reparare a sistemului durează 53 de săptămâni.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG