Linkuri accesibilitate

Metoda britanică: Familiile cu copii școlari din Anglia primesc teste Covid gratuite de două ori pe săptămână


Imagine generică
Imagine generică

Teste gratuite vor fi oferite familiilor cu copii școlari din Anglia, relatează BBC. Este o măsură luată în contextul redeschiderii școlilor, programată pe 8 martie. Kit-urile cu teste rapide vor ajunge la familii, copii și cei din cercul apropat de două ori pe săptămână, indiferent dacă beneficiarii prezintă simptome sau nu.

Testele gratuite vor fi livrate și personalului auxiliar și tuturor celor care intră în contact cu copiii, cum sunt șoferii de autobuze școlare.

Între timp, în jur de două milioane de cetățeni englezi cu vârste cuprinse între 60 și 63 de ani sunt chemați să se programeze pentru imunizare. Totodată, autoritățile sanitare trimit scrisori prin care explică ce înseamnă rapelul, respectiv administrarea celei de-a doua doze și alte informații de interes public.

Vaccinarea populației în funcție de vârstă și nu după profesie ar fi cea mai sigură cale de a reduce din decese și din amploarea pandemiei, au transmis experții care oferă consultanță guvernului britanic, în ceea ce ar reprezenta o schimbare radicală de strategie.

BBC relatează că următorii la rând vor fi cetățenii a căror vârstă începe cu 4, ca apoi să se coboare gradual, la alte segmente de vârstă, respectiv 30-39 de ani. Prioritizarea făcută în funcție de profesie ar fi „mult mai complexă” și „ar încetini întreg programul de vaccinare”, a evaluat Comitetul de Vaccinare și Imunizare.

Strategia modificată ar urma să fie preluată de toate cele patru națiuni ale Regatului Unit, scrie presa din insulă.

În jur de 20 de milioane de britanici au fost deja vaccinați.
În jur de 20 de milioane de britanici au fost deja vaccinați.

Aproape 20 de milioane de cetățeni din întreg Regatul Unit au fost vaccinați până la sfârșitul lunii februarie, context în care premierul Boris Johnson a anunțat un plan etapizat de revenire la normalitate. Strategia, aplicabilă în Anglia, debutează pe 8 martie cu redeschiderea unităților de învățământ și ar urma să se încheie pe 21 iunie, când majoritatea restricțiilor vor fi eliminate.

Pe 12 aprilie ar urma ca magazinele din Anglia să se redeschidă, la fel și alte afaceri.

A treia etapă e programată pentru 17 mai și ar urma să aducă ridicarea majorității restricțiilor, iar grupurile ar putea avea voie la interior. Iar pe 21 iunie ar urma să se ridice toate măsurile restrictive de distanțare fizică între oameni.

Etapa a patra, așa cum e descrisă de premierul britanic: :

  • Ridicarea tuturor limitelor legale ce restricționează contactul social
  • Redeschiderea, în scenariul optimist, a cluburilor de noapte din Anglia
  • Speranța ridicării restricțiilor impuse evenimentelor de amploare (concerte, festivaluri)
  • Ridicarea restricțiilor ce vizează nunțile și alte evenimente private „de viață”.

Amenințarea rămâne substanțială”, a spus premierul Johnson în Parlament și a adăugat că este vital ca acest plan să fie precaut, dar ireversibil.

XS
SM
MD
LG