Linkuri accesibilitate

Paște cu lockdown în Europa? Carantină totală în Italia, cifre îngrijorătoare în Spania și Franța


Italia se confruntă cu o creștere accelerată a numărului cazuri noi, cauzată în special de noile tulpini ale virusului
Italia se confruntă cu o creștere accelerată a numărului cazuri noi, cauzată în special de noile tulpini ale virusului

Italia se confruntă cu o nouă carantină strictă care a intrat în vigoare de luni și se va întinde și pe timpul Paștelui catolic, când va fi instituită o „carantină totală”. Jumătate din cele 20 de regiuni ale Italiei, inclusiv orașele Roma, Milano și Veneția, au fost trecute în zona roșie.

Potrivit The Guardian, decretul include zonele cu risc ridicat de răspândire a Covid-19, acolo unde se înregistrează peste 250 de cazuri pe săptămână la 100.000 de locuitori. Începând de luni au intrat în lockdown regiunile: Lombardia, Lazio, Emilia-Romagna, Friuli Venezia-Giulia, Veneto, Piemonte, Marche şi provincia Trento. Acestora li se alătură provinciilor Campania şi Bolzano, care se aflau deja în zona roşie.

Abruzzo, Calabria, Liguria, Molise, Puglia, Sicilia, Umbria şi Aosta sunt aproape de zona portocalie, mai scrie sursa citată.

Decretul a fost semnat pentru perioada 15 martie - 6 aprilie.

Decizia autoritățile va duce la închiderea şcolilor, precum şi a barurilor şi restaurantelor în zonele roșii. Călătoriile vor fi limitate doar în interes de muncă, pentru achiziţionarea de produse de bază şi la urgenţe de sănătate.

În plus, în weekendul cu Paștele catolic, 3-5 aprilie, întreaga țară va fi considerată o „zonă roșie” și va fi supusă unei carantine totale.

Premierul italian Mario Draghi a declarat că noile măsuri sunt „necesare”, deoarece „din păcate ne confruntăm cu un nou val de infecții” la un an după începerea pandemiei. Italia a fost primul stat european care s-a confruntat cu un număr mare de cazuri de infectare în urmă cu un an, la începutul pandemiei.

Carantina are rolul de a slăbi presiune pe sistemul medical care se confruntă cu o creștere a numărului de spitalizări
Carantina are rolul de a slăbi presiune pe sistemul medical care se confruntă cu o creștere a numărului de spitalizări

Italia a fost supusă unei carantine totale din martie până în mai 2020. Ulterior, au mai fost impuse măsuri restrictive de carantină în regiunile unde numărul de cazuri a crescut.

Varianta B.1.1.7, care a fost identificată pentru prima dată în Regatul Unit, este foarte răspândită acum în Italia, potrivit Ministerului Sănătății, care a mai transmis că este îngrijorat de prezența unor focare mici ale variantei braziliene.

În ultima săptămână, au existat 150.175 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, în creștere cu aproape 15% față de săptămâna precedentă, potrivit datelor oficiale. Numai joi, Italia a raportat peste 25.000 de noi cazuri zilnice, cel mai mare număr din ultimele 5 luni, iar vineri a fost raportată o nouă creștere la peste 26.000 de cazuri.

În paralel cu carantina, premierul Draghi a promis că va accelera programul de vaccinare al țării, chiar dacă Italia a interzis utilizarea vaccinurilor dintr-un lot specific de doze AstraZeneca după moartea unui militar din Sicilia, care a făcut stop cardiac la o zi după ce a primit prima doză de vaccin. Agenția Europeană pentru Medicamente analizează dacă există o legătură între vaccin și decesul militarului.

Doar 3,08% (1.861.852 persoane) din populația eligibilă a Italiei a primit ambele doze de vaccin până acum. 6.219.849 doze au fost administrate până în prezent, conform ultimelor date centralizate de Universitatea Johns Hopkins (JHU).

Situația în Europa

Lăudată la începutul pandemiei pentru modul cum a gestionat criza sanitară, Germania este acum ironizată pentru ritmul lent în care se desfășoară campania de vaccinare.

Medicii de terapie intensivă din Germania au avertizat luni că țara va trebui să facă o „revenire imediată” la carantina parțială pentru a evita să intre într-un al treilea val al pandemiei de coronavirus.

Mii de persoane au protestat sâmbătă, în mai multe oraşe din Germania, faţă de restricţiile anti-epidemice, iar în anumite zone au avut loc confruntări între demonstranţi şi forţele de ordine.

Angela Merkel se confruntă cu critici privind ritmul lent al campaniei de vaccinare
Angela Merkel se confruntă cu critici privind ritmul lent al campaniei de vaccinare

Germania a înregistrat o creștere a cazurilor odată cu decizia de a începe o relaxare treptată la sfârșitul lunii februarie, permițând redeschiderea parțială a școlilor, saloanelor de înfrumusețare și a unor facilități neesențiale.

O analiză pesimistă lansată vineri de Institutul Robert Koch prezice că vor exista mai multe cazuri noi până la Paște decât la vârful celui de-al doilea val, la sfârșitul lunii decembrie.

Responsabilă pentru prognoza dramatică este creșterea exponențială noii tulpini britanice, care reprezintă acum aproximativ 50% din toate cazurile noi din Germania.

La finalul săptămânii trecute, rata incidenței numărului de cazuri din Spania a crescut pentru prima dată în șase săptămâni. Ultima creștere a ridicat întrebări dacă acesta ar putea fi începutul unui al patrulea val sau dacă este pur și simplu una dintre fluctuațiile obișnuite ale curbelor odată ce acestea au atins nivelurile minime.

În Franța, oficialii spun că regiunea Parisului ar putea să intre într-o nouă carantină, pe măsură ce noile variante Covid-19 au dus la o creștere a cazurilor care s-a soldat și cu umplerea secțiilor de terapie intensivă ale spitalelor.

Aprovizionarea greoaie cu noi doze de vaccin creează problemele autorităților în a vaccina cât mai mult din populație.

Guvernul francez se bazează de luni de zile pe carantine parțiale - împreună cu închiderile pe termen lung ale restaurantelor și ale altor companii - pentru a încerca să evite o nouă carantină totală care să creeze probleme economice. Dar focarele localizate ridică semne de întrebare cu privire la strategia guvernului de combatere a virusului.

Premierul francez Jean Castex a declarat duminică seară că țara ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita un alt lockdown la nivel național

Franța a raportat duminică 26.343 de noi cazuri Covid-19, în scădere față de 29.759 din ziua precedentă.

Lista galbenă

CNSU a actualizat luni lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat, iar românii care se întorc din aceste țări trebuie să stea în carantină timp de 14 zile.

Statele Unite au ieșit după mult timp de pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Statele Unite au ieșit după mult timp de pe lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Cea mai importantă modificare față de precedenta listă este că, după mult timp, Statele Unite nu mai figurează pe listă. De asemenea, Canada, țară unde sunt numeroși emigranți români, rămâne în afara listei.

În schimb, multe dintre statele europene, inclusiv Spania, Italia, Franța, Ungaria, dar și Marea Britanie, unde sunt comunități importante de români, se mențin în „zona galbenă”.

În cazul Spaniei, CNSU precizează că în ultima săptămână această țară a raportat mai puține cazuri, în urma eliminării unor date duplicate de la începutul pandemiei până în prezent, astfel încât rata de incidență din ultima săptămână nu reflecta situația de fapt.

De asemenea, Republica Moldova rămâne în zona galbenă.

Israelul, Bulgaria, dar și Maldive, vizate în general de turiștii români, rămân și ele pe lista țărilor pentru care se impune carantina.

În schimb, Turcia și Grecia nu figurează în continuare pe lista galbenă. Și Germania, scoasă de pe listă încă de la actualizarea din 18 februarie, rămâne în zona „verde”.

XS
SM
MD
LG