Ministerul de Interne anunță că a dat în ultimele 24 de ore 1.200 de sancțiuni, la nivel național, protestatarilor care au încălcat restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. În ciuda acestor anunțuri, sentimentul general este acela că statul nu reușește sau nu vrea să țină în mod real sub control contestatarii agresivi ai măsurilor anti-pandemie. Iar manipulările și dezinformările văzute la televiziuni denumite „de știri" șocheză prin falia crasă dintre realitate și teoriile pe care le propagă acestea.
Clasa politică se împarte, în mare, între politicienii din opoziție care încearcă să obțină capital politic din susținerea protestelor împotriva Guvernului și cei de la putere, care nu doresc să deconteze electoral un eventual dosar 10 August II. Oricâte legi încalcă protestatarii actuali și oricât de mare ar fi diferența de comportament între ei și manifestanții pașnici din 2017 și 2018 care cereau respectarea standardelor Uniunii Europene în privința independenței Justiției, dar și în politicile publice.
Slugi și cumpărături
Liderul celui mai mare partid de opoziție, Marcel Ciolacu, își arogă rolul de portavoce a unei categorii greu de definit sau identificat: oameni care nu ar avea slugi și care au avut copiii „ținuți" fără școală, cărora le-ar fi fost distruse locurile de muncă, dar s-ar afla totuși la lucru la ora la care se închid magazinele.
„Lumea a ieșit în stradă din disperare, din #sărăcie și pentru că s-a săturat de voi și de #aberațiile voastre! Le-ați distrus locurile de muncă! Le-ați ținut copiii fără școală! Le-ați închis afacerile! Oamenii simpli nu au slugi ca voi, care să le facă cumpărăturile. Oamenii simpli muncesc la ora la care voi închideți magazinele!”, scrie pe Facebook, Marcel Ciolacu.
Celălalt partid de opoziție, Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) susține la scenă deschisă protestele, participă la ele și se declară parte „a societății civile independente”. Mesajul este identic cu cel al PSD, în sensul că măsurile anti-COVID impuse de guvern sunt dictatoriale, iar cei care protestează ar fi șomeri din cauza... pandemiei. „Protestele societății civile independente continuă și astăzi și vor continua atâta vreme cât actuala coaliție de guvernare nu va pleca urechea la glasul unei Românii zdrobite sub povara actualelor măsuri dictatoriale. Falimentați, rămași fără slujbe, încărcați cu dobânzile care se adună lună de lună , mințiți pe „canale oficiale", sechestrați în case, lipsiți de cele mai banale plăceri ale vieții, românii se ridică”, susține, tot pe Facebook, AUR.
Guvernul numără amenzile
De cealaltă parte, partidele care reprezintă coaliția de la guvernare par să fie extrem de preocupate de imagine, deși alegerile viitoare sunt abia peste trei ani. Neîncrederea în partenerii politici, combinată cu greutățile gestionării crizei sanitare face ca mesajele liderilor acestora să se rezume la apeluri la calm și promisiunea că violențele de orice fel nu vor fi tolerate.
Ministrul de Interne, Lucian Bode transmite că „asistăm la o tentativă disperată a unui grup minoritar care instigă la nerespectarea legii și dorește să provoace statul. Nu pot accepta ca manifestările unor grupuri de oameni, sub pretextul 'liberei exprimări', să pună în pericol viața și sănătatea celorlalți. În aceste situații, nu avem nimic de negociat!” și că „am aplicat și vom aplica legea de fiecare dată, iar cei care se fac vinovați vor fi trași la răspundere. Față de cei care nu au înțeles încă acest lucru, în ultimele 24 de ore au fost aplicate la nivel național aproximativ 1200 de sancțiuni și amenzi în valoare de circa 800.000 lei. Ceea ce am văzut în aceste zile în stradă, nu este România responsabilă! România responsabila înseamnă mult mai mult decât a striga nemulțumirile în stradă, aruncând cu pietre sau petarde și agresând forțele de ordine”. La fel de împăciuitor a fost ministrul Bode și vineri, când metroul a fost blocat cu încălcarea evidentă a legii. Se pare că printre așa-numiții angajați care au coborât pe șine s-au aflat și persoane din afara companiei, spontaneitatea grevei este pusă sub semnul întrebării de rapiditatea și maniera similară în care au fost închise TOATE stațiile de metrou, în timp ce legea specifică expres că pe căile ferate, la metrou sau în spitale, puncte strategice, greviștii sunt obligați să asigure 30% din servicii, ceea ce vineri nu s-au întâmplat.
Liderul USR, Dan Barna, susține că nu are probleme cu demonstrațiile pașnice de stradă, ci cu manifestările huliganice. „Pe de-o parte, dreptul cetăţenilor de a protesta, şi este un drept pe care-l respectăm, este un drept firesc”, dar „există şi un al doilea plan al discuţiei privind protestele, cel al manifestărilor huliganice, extremiste, fasciste, faţă de care Guvernul va manifesta toleranţă zero”, a declarat Barna la Digi24.
Protestatarul de televizor
În aceste condiții politice tulburi intră în scenă o parte din așa numitele televiziuni de știri care incită la violență și promovează nerespectarea măsurilor anti-COVID sub pretextul apărării drepturilor lucrătorilor din industria HORECA și a libertății de exprimare.
După ce Guvernul a sistat plățile pentru campaniile de vaccinare și pentru spoturile de promovare a purtatului măștii, unele posturi de televiziune au trecut în extrema cealaltă, difuzând până la saturație imagini din timpul protestelor de noapte, panica fiind întreținută prin burtiere mincinoase. Cele mai dramatice astfel de anunțuri afișate pe postul România TV au fost remarcate și de paginademedia.ro. Astfel, în timp ce în București erau câteva sute de oameni pe stradă la ora 21:00, România TV, post controlat de fugarul Sebastian Ghiță, titra despre „proteste de amploare”, „România care fierbe”, „Arafat și reziștii încolțiți de furia poporului”, „Furia străzii nu contenește, revoltele iau amploare”, „Val de proteste, unde se ascunde comandantul Arafat”, „Reziștii tremură, au ordonat intervenția în forță a sute de jandarmi”.
Antena 3, o altă televiziune specializată în a exagera amploarea demonstrațiilor din nopțile trecute titra „Tensiuni uriașe pe străzile României” și „Lovitură zdrobitoare pentru Guvernul restricțiilor”.
Consiliul Național ala Audiovizualului (CNA), autoritate nefuncțională din subordinea Parlamentului, care ar trebui să sancționeze aceste derapaje, anunță pe site că „ședințele publice ale Consiliului vor fi reluate imediat după numirea membrilor CNA de către Parlamentul României pe cele 4 locuri rămase recent vacante”. În lipsa acestor membri, nu există cvorum, deci nu pot fi analizate reclamațiile telespectatorilor.
În război cu stațiile RATB
Potrivit unui raport al Poliției Locale, protestatarii au spart, luni noapte, în bucurești, geamurile a patru staţii STB, au fost răsturnate zece coşuri de gunoi şi patru bănci. De asemenea, două tonomate au fost sparte şi golite de alimente. Potrivit PMB, costul unei staţii este de aproximativ 8.000 de euro.
Conform unei informări transmise de Jandarmerie, în Bucureşti, în urma intervenţiei pentru restabilirea ordinii publice, 188 de persoane au fost conduse la sediile de Poliţie, unde se desfăşoară cercetări pentru ultraj, distrugere, tulburarea ordinii şi liniştii publice, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, furt calificat şi port fără drept de obiecte periculoase. Totodată, au fost înregistrate situaţii de agresiune asupra jandarmilor prin folosirea de materiale pirotehnice, elemente de mobilier stradal, sticle, bucăţi de asfalt şi pietre, în urma acestor incidente fiind răniţi 12 jandarmi şi avariate şase autospeciale.
Dintre cele 1200 de amenzi, mai mult de jumătate au fost date de Jandarmerie. Instituția a anunțat că protestele anti restricții au avut loc luni în 70 de localităţi, fiind aplicate organizatorilor şi participanţilor 650 de amenzi, în valoare totală de peste 400.000 de lei, pentru mai multe încălcări ale legislaţiei în vigoare.