Testarea elevilor după reînceperea școlii în format fizic începând cu 8 februarie a fost un eșec. O recunoaște chiar ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care spune că doar 2% din totalul de teste rapide au fost folosite pentru elevi. Peste un milion de teste rapide se află la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), iar ele nu și-au atins ținta anunțată de oficialii guvernamentali.
Cine a cumpărat aceste teste și cu ce scop? Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), recunoaște într-o declarație pentru Europa Liberă că testele rapide „nu s-au achiziționat pentru școli”. Ele au fost cumpărate în alt scop, iar ulterior s-a decis că pot ajunge la elevii care au reînceput fizic școala. În discuție sunt peste un milion de teste rapide care zac în depozite în loc să fie folosite.
„S-a solicitat să fie date la Direcțiile de Sănătate Publică pentru a fi date la școli, în ideea că dacă nu se folosesc se recuperează. Nu au fost luate pentru școli”, a precizat Raed Arafat.
Testele rapide au fost cumpărate prin Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).
„Departamentul pentru Situații de Urgență răspunde doar pentru stocarea și distribuire. ONAC face achiziția, contractul subsecvent pe baza achiziției de la ONAC se semnează de IGSU, dar achiziția e făcută de ONAC. Noi le stocăm și distribuim. S-a solicitat de ministerul Sănătății să le distribuim către DSP-uri ca să fie folosite în școli”, a explicat traseul Raed Arafat.
Potrivit acestuia, testele rapide care nu au fost folosite la testarea elevilor se vor retrage de la DSP-uri și se vor trimite către Unitățile de Primiri Urgențe (UPU). „În fiecare zi avem 10.000 de teste folosite”, a completat șeful DSU.
Raed Arafat a declarat că achiziționarea de teste rapide non-invazive pentru elevi, dacă este vorba de „stocuri strategice” și dacă există o astfel de decizie la nivel oficial, se poate face în continuare de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.
„Nu știu multe despre testele non-invazive, nu știu dacă sunt autorizate la nivelul Uniunii Europene, aici trebuie discutat cu Institutul de Sănătate Publică”, a spus Raed Arafat pentru Europa Liberă.
Premierul Cîțu: Eu am cerut testele rapide în școli
Premierul Florin Cîțu a precizat că el a fost cel care a cerut ca revenirea la școală să se facă după testul rapid.
„Am făcut această propunere după ce am discutat cu mai mulți specialiști. Dar într-adevăr problema în România este că nu sunt incluse în metodologia INSP, trebuie ca INSP să le includă în procedură”, a dezvăluit premierul.
Condițiile ministrului Cîmpeanu și atacul la adresa lui Vlad Voiculescu
Ministrul Educației a postat ieri pe Facebook un mesaj în care anunțat că este nevoie de îndeplinirea a patru condiții cumulative pentru redeschiderea fizică a școlilor la începutul lunii iunie.
- Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igiena, distanțare adecvată, aerisire spații)
- Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.
- Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai)
- Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai
„Așa cum ministerul Educației se ocupă de achiziția de manuale, ministerul Sănătății se ocupă de achiziția de teste. E simplu”, a afirmat Sorin Cîmpeanu pe 23 martie. El a precizat că ministerul Educației nu are baza legală pentru a cumpăra teste rapide antigen pentru elevi.
Soluția Vlad Voiculescu pentru colegul din Guvern
Ministrul Vlad Voiculescu a declarat pentru Europa Liberă că ministerul Sănătății nu poate cumpăra testele rapide pentru școli până pe 4 mai, cum nu o poate face nici pentru alte entități.
„Orice entitate care consideră că are nevoie de produse de igienă sau de produse de testare sau de orice produse sau servicii care pot feri pe cineva de virus, poate utiliza actuala bază legală sau poate crea bază legală pentru acest lucru. Așa poate face ministerul Culturii, dacă e vorba de teatre și de alte evenimente culturale, așa poate face ministerul Educației dacă este vorba de școli, așa poate face Ministerul Tineretului și Sportului dacă e vorba de evenimente sportive, la fel pot face autoritățile locale dacă este vorba de un eveniment sau o activitate la nivelul autorității locale”, a precizat Vlad Voiculescu pentru Europa Liberă.
Precizarea venită ieri de la ministerul Sănătății referitoare la faptul că nu are baza legală pentru a cumpăra teste l-a determinat pe ministrul Cîmpeanu să renunțe la condiția privind testarea pentru redeschiderea fizică a școlilor.
Nervi în Guvern între miniștrii de la Educație și Sănătate
Surse politice au precizat pentru Europa Liberă că relația între miniștrii Educației și Sănătății este una încordată, colaborarea fiind extrem de dificilă.
Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu au arătat în mai multe ocazii că au viziuni diferite asupra modului în care ar trebui să se acționeze.
„Ministrul Cîmpeanu s-a plâns în mai multe discuții interne că are probleme din cauza lui Vlad Voiculescu în aplicarea unor măsuri”, au precizat surse liberale pentru Europa Liberă.
Un moment tensionat a fost la începutul lunii martie, când ministerul Sănătății a avut o abordare diferită asupra împărțiri de mărțișoare în școli. Chiar dacă exista un ordin comun, ministrul Educației și-a impus voința și a permis „operațiunea mărțișorul.”
Conflicte au fost între cei doi și din cauza prezenței fizice a elevilor în școli.
Ministrul Voiculescu este privit cu ostilitate în zona PNL și considerat un ministru care „încearcă să își facă imagine”.
Facebook Forum