Linkuri accesibilitate

Valeriu Gheorghiță, despre AstraZeneca: Așteptăm recomandările EMA


Valeriu Gheorghiță spune că România așteaptă să vadă recomandările de la EMA pentru a lua o decizie privind vaccinul de la AstraZeneca
Valeriu Gheorghiță spune că România așteaptă să vadă recomandările de la EMA pentru a lua o decizie privind vaccinul de la AstraZeneca

Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de vaccinare, a declarat marți că România așteaptă recomandările de la Agenția Europeană a Medicamentului în privința vaccinului AstraZeneca, recomandări care vor fi date în cursul acestei zile.

Gheorghiță a spus că este informat vizavi de declarația reprezentantului EMA cum că există o legătură între vaccinul de la AstraZeneca și tromboze.

Ne așteptăm să se facă recomandări particulare pentru un anumit profil de pacienți, poate pentru un anumit profil de persoană care eventual să fie la risc să dezvolte aceste tipuri de evenimente trombotice particulare De asemenea, trebuie să menționăm că acest mecanism de evaluare a reacțiilor adverse este valabil pentru toate medicamentele și vaccinurile. Este un proces obișnuit și este foarte bine că se întâmplă așa, tocmai pentru a nu trece lucrurile neanalizate și neinvestigate ”, a spus Valeriu Gheorghiță, care a precizat că nu se așteaptă ca acest vaccin să fie retras.

Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării punerii pe piață a acestui vaccin. Foarte probabil, vor fi recomandări suplimentare transmise și modificate recomandările din caracteristicile produsului. Practic, modificări ale prospectului. Noi sperăm să se facă aceste recomandări și să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul este cât se poate de clar: așteptăm recomandările EMA. În funcție de recomandările EMA, România va adopta toate măsurile încât siguranța oricărei persoane care vrea să se vaccineze să fie asigurată”, a spus Gheorghiță.

Acesta a spus că din martie până acum 207.000 de persoane și-au anulat programarea la AstraZeneca, iar alte 92.000 programate nu s-au mai prezentat la vaccinarea cu acest vaccin.

Crește numărul de persoane vaccinate pe fiecare dintre centrele de vaccinare

Valeriu Gheorghiță a spus că începând de miercuri, 7 aprilie, numărul de persoane vaccinate în centrele actuale va crește. În centrele unde sunt inoculate vaccinuri AstraZeneca și Moderna numărul persoanelor vaccinate va crește de la 60 de persoane la 90 de persoane zilnic. În centrele cu vaccin de la Pfizer, numărul persoanelor vaccinate va crește la 72.

Valeriu Gheorghiță a spus că peste 3.000 de medici de familie din cei 10.000 care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate - aproximativ 30% - vor participa la campania de vaccinare, adică vor vaccina în cabinetele lor. „Procentul este sub așteptări. În cabinetele medicilor de familie vor fi distribuite vaccinuri pentru care se poate asigura lanțul de frig - vaccinul AstraZeneca și Johnson&Johnson”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Persoanele vor afla locul de pe lisa de așteptare la programare. Ce a spus Valeriu Gheorghiță despre programarea la vaccin

  • Cifrele analizelor ne arată că interesul de a se programa al persoanelor în vederea vaccinării este unul ridicat, şi anume, în momentul de faţă, în centrele, de pildă, în care se administrează vaccin de la compania Pfizer rata de confirmare a programărilor după notificare este între 85% şi 90% dintre persoanele care sunt înscrise în lista de aşteptare, chiar de la prima notificare.
  • După cum ştim, până la acest moment, regula era că o persoană este notificată de până la trei ori, după care, dacă nu răspunde confirmării respective, notificării, se notificau alte persoane din lista de aşteptare.
  • Întrucât la situaţia dată există multe persoane înscrise pe lista de aşteptare şi care aşteaptă să primească notificări, am luat decizia de a notifica o singură dată o persoană din lista de aşteptare, care va avea la dispoziţie timp de 24 de ore să-şi confirme programarea respectivă.
  • În cazul în care persoana notificată nu confirmă programarea în centrul de vaccinare în cele 24 de ore, vor fi notificate alte persoane din lista de aşteptare, tocmai pentru a rula într-un interval cât mai scurt persoanele care se află în lista de aşteptare.
  • Persoanele care nu-şi confirmă programarea după prima notificare, practic vor avea posibilitatea să se înscrie fie pe lista de aşteptare a unui alt centru, fie să se programeze pe locurile care vor fi disponibile în centrele de vaccinare şi care nu vor mai avea liste de aşteptare.
  • În acest fel, practic putem să epuizăm şi să rulăm mai rapid toate persoanele care se află în lista de așteptare în vederea programării în urma notificărilor. Mâine, începând cu ziua de 7 aprilie, va fi operaționalizată această cerinţă.
  • Din data de 10 aprilie va fi afișat pe platforma de programare pentru fiecare persoană care se află în lista de așteptare câte persoane se află înscrise în față și de asemenea care este capacitatea de vaccinare zilnică în centrul de vaccinare pentru care persoana respectivă a optat, așa încât putem să estimăm foarte ușor câte persoane se află în față și câte se vaccinează în fiecare zi și astfel putem să deducem care este timpul mediu de așteptare, ţinând cont că pot exista variații chiar de la o perioadă la alta pentru aceeași persoană în funcție de categoria de prioritizare din care fac parte persoanele care se pot înscrie ulterior în lista de așteptare, ţinând cont că pe lista de așteptare notificarea respectă prioritizarea conform strategiei.

XS
SM
MD
LG