UPDATE Ludovic Orban a precizat într-o declarație de presă că este mai importantă buna guvernare decât persoana unui ministru și că premierul Florin Cîțu are sprijinul PNL. „Nu există altă soluție politică decât actuala coaliție”.
„Este obligația constituțională a premierului de a asigura la buna guvernare. Pentru PNL nu există altă soluție decât actuala guvernare, această decizie nu are legătură cu decizia noastră politică de a continua actuala guvernare. La ministerul sănătății, tot USR PLUS trebuie să nominalizeze un ministru care să lupte eficient cu pandemia.
În ceea ce ne privește ,îl susținem pe premier și considerăm că este mai importanță buna guvernare decât persoana unui ministru”.
„Decizia de susținere ca premier a lui Florin Cîțu a fost o decizie a PNL și a partidelor din coaliție. Schimbarea premierului nu poate fi decisă decât tot de coaliție. În ce privește PNL, îl sprijin în continuare pe Florin Cîțu, care reprezintă PNL. Decizia clară a PNL e de a menține această coaliție de guvernare”.
„Decizia de revocare a fost luată azi. Luni, în ședința coaliției s-a încercat să se ajungă la o înțelegere, dar ieri a venit picătura care a umplut paharul. Să nu spună nimeni că ordinul semnat de doamna secretar de stat a fost publicat fără știința ministrului. Nu poți să dai un astfel de ordin fără să înștiințezi premierul”, a spus Ludovic Orban.
UPDATE. Premierul Florin Cîțu a declarat că pentru gestionarea pandemiei este nevoie de încredere în instituțiile statului, acesta fiind motivul pentru care a luat decizia schimbării lui Vlad Vloiculescu, dar a punctat că crede „cu tărie în această coaliție de guvernare, pentru că s-a constituit ca urmare a votului românilor, în jurul unor valori, unor idei, și nu în jurul unor persoane”.
UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcție a lui Vlad Voiculescu.
„Astăzi, 14 aprilie, i-am înaintat domnului președinte Klaus Iohannis documentele de revocare din funcția de ministru al Sănătății a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul funcției va fi asigurat de către domnul Dan Barna, până la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sănătății. Totodată, am decis demiterea din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicată în Monitorul Oficial în cursul zilei de astăzi”, a scris Florin Cîțu pe facebook-ul Guvernului.
La USR PLUS situația este tensionată, iar una din nemulțumiri se referă la Dan Barna căruia i se reproșează că a acceptat prea ușor această demitere și că partidul nu a fost informat înainte, mai exact că nu a existat nicio consultare prealabilă. PLUS vorbește chiar despre ieșirea de la guvernare, dar USR nu este de acord cu aceast lucru, spun surse pentru Europa Liberă. Urmează o ședință a Biroului Permanent unde se va discuta situația creată, iar ulterior va fi o ședință a coaliției.
Surse din USR PLUS au declarat, la prânz, pentru Europa Liberă că formațiunea nu va ieși de la guvernare, va cere însă în coaliție ca PNL să propună alt premier.
Cel mai probabil ministerul Sănătății va rămâne la USR PLUS, deși și PNL și-ar dori ministerul, iar numele care se vehiculează este cel al lui Adrian Wiener, medic.
Dacian Cioloș: „Este inacceptabil”
Copreședintele USRPLUS, Dacian Cioloș a reacționat vehement la decizia premierului de a-l demite pe Vlad Voiculescu.
„Modul în care a procedat Florin Cîțu, înaintând președintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fără consultarea conducerii Alianței USR PLUS și a Coaliției, este absolut inacceptabil.
Din păcate, în aceste zile sunt în recuperare medicală și nu pot interveni public.
Vom avea imediat o ședință a conducerii Alianței USR PLUS și vom decide împreună ce vom face. Dragoș Tudorache, președintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public în orele următoare”, a scris Cioloș pe Facebook.
Ionuț Moșteanu: „Un act de agresiune la adresa coaliției”
Ionuț Moșteanu, liderul deputaților Alianței USRPLUS, a declarat că demiterea lui Voiculescu este „un act de agresiune la adresa coaliției” și că varianta ieșirii de la guvernare este susținută de unii dintre colegii săi iar astăzi se va tranșa în ședința birourilor reunite ale USR-PLUS.
„Nu mi se pare deloc justificată această decizie a premierului, mai ales că luni a fost o discuție în coaliție unde părea că s-au clarificat lucrurile și că mergem în continuare pe actuala formulă guvernamentală (...) Este un act de agresiune în coaliție din partea premierului", a declarat Moșteanu.
Tensiuni și nemulțumiri acumulate
Picătura care a umplut paharul premierului Florin Câțu este ordinul semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan prin care se schimbă criteriile de carantinare, care a fost publicat marți în Monitorul Oficial. Premierul nu ar fi știut de acest ordin și nici nu era de acord cu schimbarea acestor criterii care fac mai ușoară intrarea în carantină a unor localități, printre care și Bucureștiul. De fapt, potrivit acestor indicatori Bucureștiul ar trebui să intre în carantină. Acesta este și motivul pentru care au ieșit cu declarații atât prefectul Bucureștiului, ministrul Voiculescu dar și Andreea Moldovan, care au dat garanții că Bucureștiul nu va intra în carantină de Paște.
Demisia lui Vlad Voiculescu a fost cerută de mai mulți lideri PNL, iar premierul Cîțu a fost gata să ia această decizie după incidentul de la Spitalul Foișor când au fost evacuați noaptea aproape 100 de pacienți.
După situația de la Spitalului „V. Babeș” de luni seara, când trei pacienți au murit în urma unei defecțiuni la stația cu oxigen de la secția mobilă de terapie intensivă, premierul Florin Cîțu a mers la Guvern pentru a da, alături de secretarul de stat Raed Arafat, primele detalii. Premierul a ținut să precizeze că a organizat conferința de presă aproape de miezul nopții, după ce observat că „reprezentanții statului fug de comunicare”.
Nemulțumirile liberalilor în legătură cu Vlad Voiculescu sunt mai vechi și ele se suprapun peste cele ale PSD, care a declarat că va depune cea de-a doua moțiune împotriva acestuia.
Primele tensiuni au apărut în momentul în care Voiculescu a transparentizat datele referitoare de vaccinare, din care a reieșit că existau, așa cum scrisese presa, centre ce vaccinare cu circuit închis de care beneficiau așa-numiții „esențiali” și familiile acestora. Faptul că Ștefan Voicu, consilier onorific al ministrului, a accesat baza de date a dus la o investigație făcută de Corpul de Control al premierului. Acum câteva zile a fost sesizat Parchetul General, care a deschis un dosar in rem.
Știre în curs de actualizare