În același timp, rata de ocupare a paturilor avizate de Direcția de Sănătate Publică pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19 trebuie să fie sub 50%. Aceste două condiții sunt prevăzute în ordinul 753 al ministrului Sănătății, publicat vineri în Monitorul Oficial.
În stare de alertă și urgență, medicii și personalul auxiliar sanitar care tratează pacienți COVID-19 primesc un spor de 75% până la 85% din salariul de bază, după cum prevede hotărârea nr. 1035 din 27 noiembrie 2020. Scăderea numărului de paturi ar însemna implicit și scăderea sporurilor.
După cum a declarat ministrul Ioana Mihăilă, planul pentru redeschiderea spitalelor are două etape.
„Direcțiile de sănătate publică pot aproba în prima etapă o reducere a numărului de paturi de până la 50% pentru spitalele specializate în îngrijirea pacienților COVID - vorbim de spitale de boli infecțioase și de pneumoftiziologie, spitale anterior clasificate ca nivel 1, și până la 30% pentru spitalele care nu sunt înalt specializate în tratamentul pacienților cu COVID-19”, a precizat ministrul Ioana Mihăilă, după ședința de guvern de joi seara.
Cea de-a doua etapă, care poate fi aplicată la minimum 30 de zile sau, doar în cazuri speciale, după o perioadă mai scurtă de timp după prima etapă, se aplică dacă - „rata de incidență la nivelul județului calculată la două săptămâni este mai mică de 0,5 la mia de locuitori, iar rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă este din nou sub 50% din numărul de paturi avizate anterior."
Ministrul a spus că spitalele vor păstra un număr de paturi destinate îngrijirii pacienților cu COVID-19 din două motive: pentru ca spitalele să poată să îngrijească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru o altă patologie, dacă se pozitivează pe parcursul internării. Astfel, nu vor trebui transferați într-un spital COVID, și pentru a fi pregătite în cazul în cazul numărul de pacienți infectați crește.
Ordinul de ministru publicat în Monitorul Oficial arată că spitalele sunt cele care cer scăderea numărului de paturi în funcție de situația de la fața locului, iar DSP-urile avizează.
Condițiile pentru avizarea de DSP a scăderii numărului de paturi COVID-19
Ordinul de ministru prevede mai multe condiții care trebuie îndeplinite pentru redeschiderea spitalelor care până acum tratau pacienți COVID, în cele două etape.
Etapa 1 de scădere, dacă:
- la nivelul județului sau al municipiului București, rata de incidență calculată la 2 săptămâni este mai mică de 1/1.000;
- la nivelul județului sau al municipiului București, rata de ocupare a paturilor avizate de DSP pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19 este mai mică de 70% (medie săptămânală, de luni până duminică);
- la nivelul unității sanitare, rata de ocupare a paturilor avizate de DSP pentru îngrijirea pacienților, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, este mai mică de 50% (medie săptămânală, de luni până duminică);
Etapa 2 de scădere, dacă:
- la nivelul județului sau al municipiului București, rata de incidență calculată la 2 săptămâni este mai mică de 0,5/1.000;
- la nivelul județului sau al municipiului București, rata de ocupare a paturilor avizate de DSP pentru îngrijirea pacienților confirmați cu COVID-19 este în scădere: ocupare mai mică de 50% (medie săptămânală, de luni până duminică);
- la nivelul unității sanitare, rata de ocupare a paturilor avizate de DSP pentru îngrijirea pacienților, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, este mai mică de 50% (medie săptămânală, de luni până duminică);
Avizarea scăderii numărului de paturi destinate COVID-19 se poate face „la un interval de cel puțin o lună de la precedenta avizare, sau mai devreme, în situații excepționale motivate de serviciile sanitare spitalicești deficitare la nivelul județului pentru pacienții non-COVID-19 și de solicitările în creștere de astfel de servicii", se mai arată în ordin.
Consultă aici ordinul prin care se deschid spitalele pentru alte afecțiuni decât COVID-19
După cum prevedea ordinul 434/ 26 martie 2021, prin care erau stabilite spitalele COVID-19, la nivel național erau 252 de astfel de spitale. Între timp unele dintre acestea au cerut să fie reorganizate și să primească și alți pacienți.
De exemplu, în București, sunt 11 spitale care tratează pacienți COVID-19 în prezent, dintre care trei tratează exclusiv COVID-19, potrivit listei trimise pentru Europa Liberă de către ASSMB:
- Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” (regim mixt);
- Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino” (mixt);
- Spitalul Clinic Colțea (mixt);
- Spitalul Clinic Colentina (mixt);
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” (COVID -19);
- Spitalul Clinic „Nicolae Malaxa” (COVID);
- Spitalul clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” (mixt);
- Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ștefan” (COVID);
- Spitalul Clinic „Sf. Maria” (mixt);
- Spitalul Clinic de Psihiatrie Titan „Dr. Constantin Gorgos” (mixt);
- Spitalul clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Alexandru Obregia” (mixt).
Mai există și un alt spital, Spitalul Witting, care ține de Ministerul Transporturilor și care, în prezent, este exclusiv spital COVID-19 cu toate că nu mai are decât 4 pacienți.
Laurențiu Ungurianu, medic de la Spitalul Witting, care acum este detașat, spune că spitalul mai avea numai 4 pacienți, însă până acum conducerea spitalului nu a anunțat dacă îl reorganizează.
„Spitalul nu are posibilitatea de circuite separate pentru pacienți COVID și non COVID, ordinul nu prevede acest lucru. Doamna ministru a Sănătății a spus că DSP-ul a dat avizul pentru spital, dar nimeni nu știe nimic. Lumea vine la spital stă frumos alea 8 ore, gărzile merg mai departe, dar activitatea e nulă”, arată Laurențiu Ungurianu.
Deocamdată, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș” este exclusiv COVID-19. Simin Florescu, manager la „Victor Babeș”, arată că spitalul se va redeschide în curând, dacă situația epidemiologică va rămâne la fel.
„Noi mai așteptăm niște ultime precizări, și, evident, dacă va fi în continuare în scădere numărul de îmbolnăviri vom cere scăderea numărului de cazuri. Mai avem niște ultime precizări despre finanțare de dobândit și apoi vom face cererea”, a spus Simim Florescu.
Un alt spital exclusiv COVID este „Malaxa”, unde conducerea a făcut cerere pentru revenirea la normal, adică să nu mai trateze pacienții COVID-19. Spitalul nu poate asigura circuite separate pentru secțiile COVID și non COVID și atunci trebuie să aleagă.
Alexandru Ștefănescu, purtătorul de cuvânt la Spitalul Malaxa, arată că în prezent mai sunt 5 pacienți la ATI. „Dată fiind condiția epidemiologică actuală și că noi avem mai puține cazuri, este într-adevăr oportun să gândim un plan și pentru tratarea celorlalte patologii. Contează și cum este făcut acest spital, dacă spitalul poate sau nu să asigure circuitele respective. Noi am depus un memoriu DSP pentru schimbarea spitalului în zonă de verde, adică fără COVID-19. Noi nu putem să tratăm și COVID și non COVID dat fiind faptul că suntem monobloc, avem un singur lift pe spital. Oricât am încerca să facem cele două lucruri n-o să reușim. Din punctul meu de vedere va fi greu de organizat circuit mixt din cauza unei limitări tehnice”, a spus pentru Europa Liberă medicul Alexandru Ștefănescu.
Vineri, 28 mai, rata de incidență la nivel național era de 0.40, iar toate județele se aflau în scenariul verde, cu o rată de incidență mai mică de 1 la mia de locuitori.