G7 va anunța sâmbătă un nou plan global de infrastructură ca răspuns la inițiativa chinezilor în privința centurilor și a drumurilor, a declarat sub protecția anonimatului un înalt oficial din SUA, citat de Reuters.
Oficialul a spus că Statele Unite îi vor determina și pe ceilalți lideri ai G7 să planifice „acțiuni concrete asupra muncii forțate” din China și vor da un comunicat final cu critici asupra Beijingului.
„Nu este vorba doar de confruntarea cu China. Dar până acum nu am oferit o alternativă pozitivă care să reflecte valorile, standardele și modul nostru de a face afaceri", a spus oficialul.
Inițiativa pentru Centuri și Drumuri a Chinei(BRI) este o schemă de infrastructură de mai multe miliarde de dolari lansată în 2013 de președintele Xi Jinping, care implică inițiative de dezvoltare și investiții care s-ar întinde din Asia până în Europa și nu numai. Peste 100 de țări au semnat acorduri cu China pentru a coopera în proiecte BRI precum căile ferate, porturile, autostrăzile și alte infrastructuri.
Cu toate că era pandemie, la mijlocul anului trecut, mai mult de 2.600 de proiecte la un cost de 3,7 trilioane de dolari au fost au ost incluse în această inițiativă. Despre acest lucru Ministerul de Externe din China a declarat în iunie anul trecut că aproximativ 20% din proiecte au fost grav afectate de COVID -19 pandemie.
Reamintim că Sumitul G7 are loc între 11 și 13 iunie la Carbis Bay, în Anglia. Liderii europeni care participă la întâlnire susţin o linie clară împotriva Chinei, „un rival sistemic, un partener în mize globale şi un concurent”, au declarant surse din cadrul preşedinţiei Franţei pentru Reuters.
În prima zi a summitului, cancelarul german Angela Merkel şi-a reiterat ataşamentul faţă de rezolvarea multilaterală a conflictelor. În această declaraţie, Merkel a subliniat importanţa preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru cooperarea internaţională, înainte de prima lor întâlnire care va avea loc în timpul evenimentului.
„Întâlnirea noastră cu Biden este importantă pentru că el prezintă şi reprezintă angajamentul faţă de multilateralism, ceea ce ne-a lipsit în ultimii ani", a afirmat Angela Merkel, într-o referire aparentă la predecesorul lui Joe Biden, fostul preşedinte american Donald Trump, care a dus o politică izolaţionistă.
„De aceea vom spune aici un cuvânt puternic în favoarea multilateralismului, îndeosebi a multilateralismului bazat pe valori", a spus cancelarul german, menţionând că aceasta ar putea duce la tensiuni cu Rusia, iar în privinţa unor aspecte şi cu China.
Obiectivul este în cele din urmă de a lucra împreună, în special în ceea ce priveşte protecţia climei şi a biodiversităţii. „Nu vom ajunge niciodată la soluţii fără China' în acest domeniu”, a declarat cancelarul german.