Ludovic Orban a recunoscut în mod oficial că nu susține apariția, la nivelul Ministerului Sănătății, a unei Agenții Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Întrebat de Europa Liberă dacă România ar trebui să ceară Comisiei Europene să se renunțe la această Agenție prevăzută în PNRR, Ludovic Orban a răspuns: „așa mi se pare normal”.
Președintele PNL dorește ca investițiile în sănătate obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență să fie coordonate de Consiliile Județene sau de cele municipale. În documentul trimis la Bruxelles de România, un rol important se conferă însă Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate. Potrivit acestuia, termenul de înființare al Agenției este 31 decembrie 2022, iar până atunci România ar trebui să contracteze deja 70% din sumele alocate prin PNRR.
„Păi noi dacă folosim timpul ăsta pentru a înființa Agenția, când se va înființa nu va putea derula procedurile de licitație. Punctul de vedere este pentru entitățile care au documentații mature, studiu de fezabilitate, derularea procedurilor să se facă de cei care dețin spitalele: consiliul municipal, consiliul județean, minister. Nu e ușor să construiești un spital”, a declarat Ludovic Orban.
Liderul PNL a precizat că premierul Cîțu are o poziție similară cu a sa.
La scurt timp după ce președintele PNL își încheia conferința de presă în care a abordat subiectul legat de investițiile în Sănătate, USR PLUS a ieșit cu un mesaj total diferit. Dan Barna a reamintit că Agenția se află în programul de guvernare.
„Agenția nu poate să fie un subiect de negociere. Agenția nu este invenția noastră, nu am scos-o din pălărie, punem în practică programul de guvernare”, a punctat liderul USR PLUS.
Barna a dezvăluit că au fost primate deja poziții favorabile din partea Comisiei Europene, dar și din partea Organizației Mondiale a Sănătății în legătură cu această Agenție.
„Trebuie să acceptăm o realitate, Ministerul Sănătății a dovedit că nu poate să fie manager de proiecte pentru proiecte de infrastructură importantă. Agenția nu își propune să ia locul consiliilor județene sau autorităților locale, ci își propune să asigure acel nivel de coordonare la nivel de management de proiect astfel încât lucrurile să se miște”, a subliniat Barna, care a adăugat că România duce lipse de proiecte în domeniul sănătății.
„Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate nu e scoasă de nimeni din joben azi ca să o negociem cu cineva, este un punct clar agreat în programul de guvernare cu care Guvernul Cîțu a fost votat de Parlament si pe care Guvernul Cîțu trebuie să-l pună în practică acum", a fost și poziția lui Dacian Cioloș.
În Planul Național de Redresare și Reziliență scrie că absorbția fondurilor UE este frânată de capacitatea administrativă limitată în materie de pregătire și implementarea proiectelor de investiții.
În PNRR se prevede că Agenția urmează să fie înființată prin Ordonanță de Urgență, iar ANDIS va impune standarde de cost chiar și pentru autoritățile locale.
Conducerea agenției va fi compusă dintr-un președinte și un consiliu director și va avea în primul an de funcționare un număr de 52 de angajați, dintre care 25 vor fi preluați prin transferul integral al Direcției de Monitorizare Implementare Spitale Regionale, structură funcțională în prezent în cadrul Ministerului Sănătății, cu posibilitatea preluării ulterioare a anumitor funcționalități din alte servicii ale Ministerului Sănătății.
Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a spus că toate datele despre Agenție sunt cuprinse în PNRR.
„E vorba de proiecte de investiții derulate de Ministerul Sănătății pentru spitalele din subordinea Ministerului Sănătății. De exemplu, Agenția va prelua în portofoliul ei managementul de proiect pentru cele trei mari spitale regionale. Agenția va prelua alte proiecte din PNRR care au impact teritorial major și se află în subordinea Ministerului Sănătății, vorbim de institute oncologice, institute de boli-cardiovasculare. Pentru spitalele aflate în subordinea autorităților locale sau a altor ministere, Agenția poate să aibă rol consultativ", a declarat ministrul Sănătății săptămâna trecută.
Surse din Coaliția de guvernare au declarat pentru Europa Liberă că astăzi ar trebuie să existe o nouă discuție între ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și europarlamentarul, Cristian Bușoi, responsabilul din zona PNL.
Facebook Forum