Linkuri accesibilitate

Polițistul care l-a ucis pe George Floyd, condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare


Derek Chauvin, polițistul care l-a ucis pe Goerge Floyd, va sta 22 de ani și jumătate după gratii
Derek Chauvin, polițistul care l-a ucis pe Goerge Floyd, va sta 22 de ani și jumătate după gratii

Fostul ofiţer de poliţie Derek Chauvin a fost condamnat vineri la Minneapolis (Minnesota, SUA) la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd în mai 2020, potrivit BBC.

Judecătorul Peter Cahill a citit sentinţa în cadrul unei şedinţe care a avut loc la tribunalul din comitatul Hennepin, unde Chauvin a fost găsit vinovat în aprilie de un juriu pentru uciderea lui Floyd.

Moartea violentă a afro-americanului, la 25 mai 2020, în timpul unei operaţiuni a poliţiei din Minneapolis, un val de proteste şi revolte rasiale în SUA, nemaiîntâlnit de la asasinarea lui Martin Luther King, la sfârşitul anilor 1960.

Înainte de a pronunţa sentinţa, judecătorul Peter Cahilla subliniat că hotărârea sa se bazează pe fapte legate de un caz specific, individual, şi nu pe opinia publică. „Nu se bazează pe emoţie sau simpatie", a spus el.


Cu toate acestea, „vreau să recunosc durerea profundă şi imensă pe care o simt toate familiile, în special familia lui Floyd, aveţi compasiunea noastră'', a spus magistratul.

Vineri, înainte de pronunţarea sentinţei, tribunalul din Minneapolis a ascultat declaraţii atât din partea familiei lui Floyd, cât şi a familiei lui Chauvin.

„La ce te gândeai, ce-ţi trecea prin cap, când aveai genunchiul pe gâtul fratelui meu?'', a întrebat fratele lui Floyd, Terrence.

Brandon Williams, un nepot al lui George Floyd, a declarat că familia sa a fost „distrusă pentru totdeauna''.

Într-o declaraţie făcută la scurt timp după aceea, mama lui Derek Chauvin, Carolyn Pawlenty, a argumentat împotriva unei sentinţe lungi, spunând că aceasta „nu i-ar fi de folos lui Derek". „Fiul meu este un om bun'', a afirmat ea şi a adăugat, adresându-i-se direct: „Aminteşte-ţi că ai fost fiul meu preferat''.

Înregistrările video ale operaţiunii poliţiei, realizate de martori, au documentat modul în care Chauvin şi încă trei poliţişti l-au împins pe Floyd neînarmat la pământ.

Chauvin şi-a apăsat genunchiul pe gâtul lui Floyd timp de nouă minute, în timp ce acesta implora să respire. Floyd şi-a pierdut cunoştinţa şi a murit.

Ofiţerii îl arestaseră sub suspiciunea că a plătit un pachet de ţigări cu o bancnotă falsă de 20 de dolari.

Avocatul acuzatului, Eric Nelson, a insistat că acesta nu a făcut decât să urmeze procedurile poliţiei şi că moartea lui George Floyd s-a datorat unor probleme de sănătate combinate cu ingestia de droguri.

Chauvin a fost condamnat de un juriu, în aprilie, pentru omor involuntar de gradul doi, care se pedepseşte cu până la 40 de ani de închisoare; crimă de gradul trei, cu o pedeapsă maximă de 25 de ani; şi omor prin imprudenţă de gradul doi, care se pedepseşte cu până la 10 ani de închisoare, detaliază EFE.

În ciuda verdictului de vinovăţie cu trei capete de acuzare, Chauvin a fost condamnat doar pentru cea mai gravă acuzaţie, conform legislaţiei actuale a statului Minnesota. Pedeapsa maximă pe care o putea primi conform legii era de 40 de ani.

Deoarece nu are condamnări anterioare, legea din Minnesota prevede că, în astfel de cazuri, pedeapsa pentru omor involuntar de gradul doi şi trei este de 12 ani şi jumătate.


Cahill a avut libertatea de a impune o pedeapsă cuprinsă între zece ani şi opt luni şi cincisprezece ani pentru fiecare dintre aceste capete de acuzare.

Cele 199 de zile pe care Chauvin le-a executat deja în închisoare vor fi contabilizate ca fiind parte a sentinţei sale, a declarat judecătorul.

Procurorii ceruseră 30 de ani de închisoare, în timp ce apărarea sa ceruse eliberarea condiţionată.

Derek Chauvin a prezentat „condoleanţe" familiei victimei sale

„Din cauza unor probleme juridice nerezolvate, nu sunt în măsură să fac o declaraţie oficială în acest moment, dar, pe scurt, aş dori să transmit condoleanţe familiei Floyd", a declarat fostul poliţist în vârstă de 45 de ani la audierea pentru pronunţarea sentinţei.

„Vor exista noi informaţii în viitor, care sper că vor fi interesante şi vă vor aduce linişte sufletească'', a adăugat el, în primul său discurs public de la moartea bărbatului de culoare care avea 40 de ani.

Potrivit AFP, acest caz nu se va opri aici: cei trei colegi ai lui Derek Chauvin vor fi judecaţi în martie 2022 pentru „complicitate la crimă" de către justiţia din Minnesota. În acelaşi timp, cei patru bărbaţi vor fi judecaţi şi în faţa unui tribunal federal, care i-a acuzat de „încălcarea drepturilor constituţionale" ale lui George Floyd.

Joe Biden consideră „adecvată'' sentinţa pronunţată împotriva fostului poliţist Derek Chauvin

Preşedintele american, Joe Biden, a descris vineri drept „adecvată'' pedeapsa de 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru fostul poliţist Derek Chauvin.

Întrebat despre sentinţă la scurt timp după ce aceasta a fost făcută publică, Biden a declarat că nu cunoaşte ''toate circumstanţele care au fost luate în considerare'', dar că, în conformitate cu liniile directoare penale pentru o infracţiune precum cea din cazul lui Floyd, sentinţa ''pare a fi adecvată''.

Preşedintele a făcut această declaraţie în faţa reporterilor în timpul unei întâlniri în Biroul Oval cu preşedintele afgan, Ashraf Ghani.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG