Linkuri accesibilitate

Cîțu se autoproclamă cel mai mare inamic al PSD cu Orban în spatele său. Mesajul important venit de la Klaus Iohannis


Premierul Cîțu și-a concentrat discursul din Parlament pentru a transmite mesaje pentru colegii din PNL. Imagine din 2021.
Premierul Cîțu și-a concentrat discursul din Parlament pentru a transmite mesaje pentru colegii din PNL. Imagine din 2021.

Premierul a folosit moțiunea de cenzură a PSD pentru a-și promova mesajul pentru șefia PNL. Florin Cîțu s-a autoproclamat cel mai mare dușman al PSD, semn că este mai interesat de confruntarea din interiorul PNL decât de pericolul moțiunii de cenzură.

Moțiunea de cenzură a fost respinsă, adunând doar 201 voturi pentru și unul împotrivă. Pentru a fi adoptată avea nevoie de 234 de voturi.

Lupta internă din PNL se evidențiază la fiecare discurs al lui Florin Cîțu și Ludovic Orban. Chiar dacă în Parlament s-a dezbătut moțiunea de cenzură depusă de PSD și susținută de AUR, premierul a folosit timpul alocat pentru a se promova în campania din PNL. Definirea sa ca principal adversar al PSD face parte din strategia lui Florin Cîțu pentru a câștiga liberalii de partea sa. De altfel, Sorin Grindeanu (PSD) și George Simion (AUR), au taxat discursul lui Florin Cîțu despre propria persoană.

„Românii au înțeles: social-democrații văd în mine cel mai mare inamic al lor, sunt singurul care s-a opus sistematic și vehement oricărei colaborări cu PSD. Niciodată nu voi face compromisuri, mai ales când vine vorba de PSD. Niciodată, dar niciodată, nu aș susține să dau jos un guvern ca apoi să fac guvern cu PSD”, a spus Florin Cîțu.

Pentru a nu lăsa loc de interpretări, premierul a subliniat că „o să fie și mai rău pentru PSD” după 25 septembrie, data Congresului PNL. Discursul premierului a avut loc sub privirile lui Ludovic Orban, președintele de ședință la moțiunea de cenzură.

Cîțu a adăugat că guvernarea merge bine, iar Coaliția este pregătită să stea la Palatul Victoria opt ani.

„Jalnic”, „penibil” au fost cuvintele folosite de premier la adresa moțiunii de cenzură intitulată "România eşuată. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu".

Acesta a afirmat că economia a trecut cu bine peste cea mai mare criză din ultima sută de ani. Mesajul premierului a fost bruiat de huiduielile sălii, dar și de vociferări precum „asasinii”, „trădătorii”. Cel mai vocal pesedist a fost Daniel Ghiță, fost luptător de K1, deputat de Ilfov.

Premierul a arătat că nu renunță la poziția sa față de persoanele care primesc asistență socială, spunând că „sărăcia și asistența socială crește doar în primăriile PSD”.

Florin Cîțu spune că „alimentele sunt mai ieftine, puterea de cumpărare crește, iar românii sunt fericiți”.

„Revenirea în V s-a întâmplat, vi se pare că este criză când avem creștere economică de 7 procente?”, i-a întrebat premierul pe reprezentanții PSD.

Potrivit acestuia, social-democrații au blocat campania de vaccinare, iar guvernul va face reformele promise.

Ludovic Orban a luat cuvântul la finalul dezbaterilor pentru le da replica celor din PSD.

„Vremea aduce cu sine inclusiv noblețe, vinurile aduc cu vârsta noblețe, cineva care a ajuns un tulburel înainte de a ajunge vin”, a spus Orban.

„Sigur că exemplele dumneavoastră nu pot să fie decât despre băutură. Ați recunoscut că ați pierdut alegerile”, a reacționat și Sorin Grindeanu (PSD).

Ludovic Orban a avut un mesaj și pentru colegul său de partid, Florin Cîțu: trebuia să se refere la temele din moțiune, nu la teme secundare fără legătură cu moțiune de cenzură.

Mesaj important de la Klaus Iohannis: Așa cum este acum este foarte bine

În timp ce în Parlament se dezbătea moțiunea de cenzură, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru lupta internă din PNL. Întrebat dacă ar fi mai bine ca președintele PNL să fie premier sau premierul să fie și președintele PNL, Klaus Iohannis a răspuns: „eu cred că așa cum este acum este foarte bine”.

A adăugat că „așa a decis Coaliția prin vot și premierul nu se stabilește prin vot la partid, ci prin vot în Parlament, ceea ce s-a întâmplat”.

Ciolacu, aplaudat în picioare de colegii de partid: „Guvernul trebuie să plece acasă”

Textul moțiunii de cenzură a fost citit de liderul grupului PSD din Senat, Lucian Romașcanu. „Medicamentele esențiale nu se găsesc, litrul de benzină a depășit șase lei, datoria publică bate record după record”, „sunteți în fruntea celei mai proaste guvernări din ultimii 30 de ani”, „ați transformat țara în amanet”, „1.500 de euro pe minut se adaugă la deficitul țării”, a susținut PSD.

Înainte să ia cuvântul Marcel Ciolacu, senatorii și deputații PSD s-au ridicat în picioare pentru a-l aplauda. Președintele social-democrat s-a lăudat cu rezultatul alegerilor parțiale și i-a ironizat pe cei de la USR PLUS pe tema „bărbatului care naște”.

„Ați călcat în picioare dreptul copiilor la educație, ați oprit vaccinul la marginea marilor orașe. Ați distrus credibilitatea campaniei de vaccinare. Ați atacat direct statul de drept prin revocarea Avocatului Poporului. Acest guvern a mers prea departe, acest guvern trebuie să plece acasă astăzi”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Intervenția liderului PSD l-a enervat pe Ludovic Orban, care a ținut să-i dea replica chiar de la prezidiu: „nu mai mințiți, ați pierdut alegerile locale anticipate. Adevărul trebuie spus în Parlament, nu minciuni”.

Prim-vicepreședintele Sorin Grindeanu a punctat lupta internă din PNL și USR PLUS, subliniind că PNRR și PNDL au ajuns doar o monedă de schimb pentru voturile baronilor locali.

„Cîțu, un agresiv ministru al Finanțelor, a devenit pentru România un periculos megaloman rupt de realitate. Orban, un mare maestru al negocierilor pe sub masă și al compromisurilor sulfuroase, dispus să vândă pe oricine și orice pentru a-și păstra postul Barna, penalul de tip nou. Cioloș, o creatură ciudată, arivism nemăsurat al celui care este gata să pupe orice inel străin doar pentru a ajunge mare și tare în România”, i-a caracterizat Grindeanu pe cei patru candidați la șefia PNL și USR PLUS.

George Simion l-a numit pe premier „fricos” pe care „l-a luat Orban de pe stradă și l-a făcut ministru și premier”.

Senatoarea Diana Șoșoacă i-a dat un sac negru premierului spunând că acolo sunt morții de COVID-19.

Cum arată aritmetica parlamentară

Moțiunea de cenzură nu avea vreo șansă în condițiile în care Coaliția a decis ca parlamentarii săi să nu voteze. Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată era nevoie de 234 de voturi pentru.

PSD: 157

PNL: 134

USR PLUS: 80

UDMR: 29

AUR: 44

Minorități: 18

Neafiliați: 4

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG