Fenomenul exploziei prețurilor la materialele de construcții este recunoscut de toți actorii implicați: Guvern, autorități centrale, autorități locale și firme de construcții. De trei luni se poartă o negociere între reprezentanții firmelor de construcții și Executiv pentru a se modifica legislația, în sensul de a permite renegocierea contractelor. Rezultatele sunt însă puțin vizibile, multe declarații și mai puțină decizie politică.
Ministerul Dezvoltării nu a găsit încă soluția. Întrebat de Europa Liberă dacă se vor renegocia contractele semnate după creșterea prețurilor la materiale, Cseke Attila a declarat că l-a informat pe premier și pe miniștri despre această problemă și s-a constituit un grup de lucru interministerial care lucrează la modificarea legislației.
„Preconizăm că la sfârșitul lunii iulie putem avea o analiză pe toate domeniile, să vedem în fiecare minister care sunt problemele specifice”, a spus ministrul Dezvoltării. Premierul Cîțu a confirmat pentru Europa Liberă că știe de problemă și că se caută o soluție.
Ludovic Orban a declarat, ieri, la finalul Coaliției, că legea o să fie modificată. Nu a spus cum și când. Președintele PNL i-a asigurat pe constructori că legislația urmează să fie „îmbunătățită” pentru a se permite actualizarea valorii contractului în funcție de creșterile efective ale prețului materialelor de construcții.
Negocieri de trei luni între firme de construcții și Guvern: Ritmul e extraordinar de lent
Negocierile între reprezentanții firmelor de construcții și Guvern se derulează extrem de greu. Sau cel puțin asta reclamă firmele.
Adriana Iftime este director general, Federația Patronatelor și Societăților din Construcție. Caracterizează acțiunea guvernului ca fiind „extraordinar de lentă”.
„Am început discuțiile cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice (ANAP) și ministerul Lucrărilor Publice la începutul lui mai. Acum o săptămână, am primit o scrisoare de la ANAP prin care ni se cer dovezi oficiale în legătură cu creșterea prețului la materialele de construcții. După ce noi am discutat toată luna mai și iunie despre aceste lucruri și am prezentat facturi de pe piața noastră românească, cât și grafice de creștere a prețurilor de la Bursa de la Londra”, dezvăluie Iftime.
Situația din teren este descrisă ca fiind „una gravă”, iar creșterea materialelor de construcții ca fiind „fără precedent”.
Reprezentanta Federației susține că există „pericolul ca multe lucrări să nu fie finalizate și ca foarte multe lucrări să nu fie începute”.
„Avem deja informații din piață, sunt foarte multe lucrări unde licitațiile au fost anulate din cauza faptului că nu s-a prezentat nici un ofertant. Asta pentru că proiectele sunt întocmite pe prețuri valabile cel puțin cu un an în urmă”, a declarat Adrian Iftime pentru Europa Liberă.
Fenomenul cel mai îngrijorător care ar putea apărea este cel al „șantierelor închise”. În momentul de față se realizează un sondaj pentru a se vedea câte lucrări s-au închis. Potrivit sursei citate, nu există posibilitatea ca firmele să poată susține aceste creșteri ale prețului la materiale.
Propunerea concretă a Federației este ca legislația să permită clauze de actualizare a prețului, indiferent de tipul de contract: fonduri naționale sau europene. Măsura este susținută de primari consultați de Europa Liberă. Discuția a fost purtată și de Asociația Municipiilor din România cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
„Absolut toate lucrările de construcție sunt afectate, atât cele în execuție, cât și cele viitoare. Nu se mai prezintă constructori la licitații, studiile de fezabilitate sunt întocmite cu prețuri de un an în urmă, sunt subevaluate, depășite. Este o sinucidere să te duci în astfel de situații”, atrage atenția Adriana Iftime.
Ea preconizează că putem asista la un nou exod al forței de muncă, dacă România nu va acționa ca alte state din vest care iau măsuri pentru sprijinirea firmelor de construcții.
„Cu ce să facă oamenii aceștia autostrăzi, drumuri și centuri dacă 90% din bitum e importat din Ungaria, Serbia, Polonia?”, întreabă Adriana Iftime.
Cum pot să fie afectate lucrările de creșterea prețului la materiale. Modernizarea ASE este în pericol
Cătălin Vișan este directorul executiv și administratorul firmei CONCELEX, societatea care a construit stadioanele Steaua și Rapid din Capitală. Acesta explică cum explozia prețului la materialele de construcții pot afecta trei tipuri de lucrări pe care le-a câștigat.
Firma Concelex a câștigat consolidarea și reabilitarea generală a clădirii Academiei de Științe Economice (ASE) din București. Perioada de proiectare este de trei luni, iar cea de execuție de 23 de luni.
Valoarea contractului este în jurul a 74 de milioane de lei (aproape 15 milioane de euro). Contractul final cu Compania Națională de Investiții nu a fost încă semnat, deși Concelex a trecut și de perioada de contestare a licitației. Abia a primit informația că poate semna contractul.
„Încă ne gândim dacă vom fi în stare să realizăm. Încă analizăm. Cu siguranță, vor fi diferențe majore de preț. Dacă ne gândim că este consolidare, iar prețul fierului a crescut de la 2.4 lei la 4 lei acum, iar licitația a fost acum șase luni. Prețul nostru pe fier a fost de 2.4 lei, diferența o să fie uriașă. Va fi de cel puțin 20%”, a declarat Vișan pentru Europa Liberă.
Un alt tip de contract este cel cu Primăria Sectorului 2. Firma Concelex este câștigătoarea unui acord cadru de reparație școli: 18 unități. Contractul a fost semnat în luna mai, dar studiu de fezabilitate este de peste un an.
„Avem o problemă: nu știm dacă putem să facem aceste lucrări, având în vedere că ele depășesc costurile proiectării prin creșterea prețului materialelor. Estimăm că prețurile pentru lucrări vor crește cu 25-30%, cel puțin. Chiar dacă am considera că nu facem profit, profitul în domeniul construcțiilor nu acoperă această diferență”, a afirmat administratorul Concelex.
Cătălin Vișan precizează că singura soluție este ca autoritățile locale să poate renegocia contractele, care să fie la o valoare apropiată de noua realitate din piața materialelor de construcții.
A treia categorie de lucrări sunt cele începute. Firma lui Vișan derulează un contract cu Compania Națională de Investiții pentru bazinul de înot din Drobeta Turnu Severin. Constructorul recunoaște că la bazin se lucrează într-un „ritm foarte redus”. Problema o constituie tot prețul final.
„Acolo am estimat creșterea prețului cu 17%. Contractul a fost semnat în urmă cu patru-cinci luni, prima etapă a fost cea de proiectare. Licitația a fost ținută un an. Avem un delay de un an și jumătate de la data ofertării la data execuției. Nu putem să înaintăm foarte tare în contract pentru că dacă am continua nu am putea să îl ducem la bun sfârșit. La bazin lucrăm la un ritm foarte redus”, a dezvăluit directorul executiv al Concelex.
CNI a întrebat firma care este creșterea de preț preconizată, dar de atunci nu a mai revenit cu o soluție.
„V-am spus de trei contracte mari, ele pot falimenta o firmă. Noi nu avem marja de profit de până la 7%. Nu avem diferența de bani pentru a executa lucrarea. Îmi e greu să văd cum am putea duce contractele fără să falimentăm firma”, a fost poziția lui Cătălin Vișan.
Potrivit acestuia, formula de ajustare din legislația actuală nu ține cont de realitățile din piață și bursă. El critică indicele INS, despre care spune că nu reflectă în mod corect creșterile de prețuri.
„Este o situație de ordin național, falimentarea unei firme de construcții ar afecta mai multe persoane. Noi avem undeva la 500 – 600 de angajați, 1.000 de subcontractanți. Sunt mii de guri de hrănit”, spune administratorul firmei.
Primarul Sectorului 2: Constructorii au cerut actualizarea prețurilor cu inflația
Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu (USR – PLUS), susține că a purtat o discuție cu mai mulți constructori care reabilitează blocuri, școli și drumuri în Sectorul său.
„Toți au spus că există o situația specială pe piața materialelor de construcții. Toți și-ar dori actualizarea prețurilor, toată lumea a spus că o să continue, dar suntem în discuții pentru actualizarea prețurilor cu indicele de inflație, așa cum prevede legea și contractele. Nu am nici un fel de notificare din partea nimănui cum că ar sista lucrările din acest motiv”, a spus primarul Sectorului 2 pentru Europa Liberă.
Robert Negoiță este primarul Sectorului 3 și a fost, până anul trecut, președintele Asociației Municipiilor din România. Recunoaște că explozia prețurilor este o realitate, dar trage un semnal de alarmă.
„Trebuie făcută o analiză de administrația centrală dacă se impune o reglementare. Trebuie făcut ceva care să nu lase loc abuzurilor. Trebuie făcut ceva clar, să nu fie loc de interpretare și abuz”, a fost punctul de vedere al lui Robert Negoiță pentru Europa Liberă.
Primarul crede că firmele de construcție se tem de ce ar putea să urmeze. Soluția lui Negoiță este ca recalcularea contractelor să se facă în funcție de prețul de achiziție al materialelor, nu de manoperă.
Edilul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), s-a declarat în favoarea renegocierii contractelor, deoarece există riscul ca firmele să nu finalizeze lucrările.
„Italia a alocat 100 de milioane (de euro) pentru acoperirea acestor diferențe de preț, Franța a modificat legislația și a scutit de penalizări firmele care nu reușesc să predea la timp lucrările, Ungaria controlează exportul de materiale de construcție”, a declarat Adriana Iftime.
Guvernul trebuie să decidă dacă renegocierea contractelor se face doar pentru cele cu finanțare națională sau va putea obține o derogare și pentru cele cu finanțare europeană. Problema a fost ridicată la nivelul Comisiei Europene de Asociația Constructorilor din Europa.
Facebook Forum