Linkuri accesibilitate

Portretul cântărețului care a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria


Cântărețul de 54 de ani Slavi Trifonov a format partidul politic ITN, care a câștigat alegerile parlamentare în Bulgaria.
Cântărețul de 54 de ani Slavi Trifonov a format partidul politic ITN, care a câștigat alegerile parlamentare în Bulgaria.

După ce partidul ITN a câștigat alegerile parlamentare din Bulgaria, cântărețul care a format partidul se află acum într-o poziție de putere care lasă semne de întrebare despre intențiile exacte ale acestuia.

Cântăreț, prezentator TV și acum politician de succes la alegerile parlamentare, retorica anti-sistem a lui Slavi Trifonov i-a adus acestuia o victorie împotriva partidului condus de fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov.

Partidul lui Trifonov, „Există un astfel de popor” (ITN), a obținut 24,08% din voturi, întrecând partidul „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei” (GERB). Trifonov a menținut o atitudine calmă în ultimele luni, care au fost o perioadă de purgatoriu politic pentru Bulgaria, ca urmare a alegerilor neconcludente din aprilie. Acesta se clasa confortabil în sondaje și, până acum, retorica sa rezona cu cea a populației Bulgariei, epuizată de impasul politic al țării.

Cum a ajuns Trifonov faimos în Bulgaria?

Cariera cântărețului de 54 de ani a început în anii 1990, când acesta a apărut în emisiunea de satiră „Ku-Ku”, difuzată de canalul național de televiziune al Bulgariei (BNT). Câțiva ani mai târziu, acesta a devenit un faimos cântăreț și prezentator al emisiunilor de satiră politică. Tonul adoptat de Trifonov a fost mereu unul anti-sistem, critic față de clasa politică din Bulgaria.

S-ar putea spune că Slavi Trifonov este varianta bulgară a americanului David Letterman, cunoscut pentru interviurile sale cu persoane de notorietate. La emisiunea lui Trifonov a participat chiar și Boyko Borissov, contracandidatul cântărețului la alegerile recente.

Slavi Trifonov la un concert din Sofia în 2016. Concertul a făcut parte din inițiativa lui Trifonov de a promova referendumul pentru drepturile la vot.
Slavi Trifonov la un concert din Sofia în 2016. Concertul a făcut parte din inițiativa lui Trifonov de a promova referendumul pentru drepturile la vot.

Cariera sa de cântăreț este, de asemenea, una reușită. Are peste 30 de albume lansate, printre cele mai cunoscute fiind „Shove Them Peppers in the Beans”, „Hack Off the Duck’s Head”, „The New Barbarians” și „Songs for Bulgarians”. Deși artistul a experimentat mai multe genuri muzicale, folkul tradițional a impresionat cel mai mult audiențele, cu tonuri patriotice și naționaliste îmbibate în muzica acestuia.

Mulți cetățeni din Bulgaria sunt de părere că acest gen muzical nu merită luat în serios din cauza versurilor considerate vulgare. Unii dintre bulgari consideră că Trifonov promovează cultura „Chalga”, termenul folosit de bulgari pentru a descrie atât genul muzica folk cât și aspectele negative ale societății.

De la cântăreț la om politic

Inițierea referendumului din 2016 privind dreptul la vot l-a pus pe Trifonov pe harta politică a țării, iar de atunci popularitatea acestuia a crescut treptat. Artistul s-a folosit de audiența la care avea deja acces pentru a își difuza critica față de sistemul politic.

Referendumul a avut în vedere trei întrebări, care vizau schimbarea sistemului de vot într-un sistem majoritar, introducerea obligativității la vot și reducerea cheltuielilor publice pentru partidele politice. Referendumul, deși nereușit, a atras la vot peste 2 milioane de oameni, care au votat în favoarea schimbărilor.

Trei ani mai târziu, Trifonov a creat propriul partid politic, pe care l-a numit „Ima Takuv Narod” (Există un astfel de popor). Inițial, partidul trebuia să fie numit „Nyama takava darzhava” (Nu există un astfel de stat), după cântecul cântărețului în care critică instituțiile statului. Aplicația a fost însă respinsă și s-a ajuns la numele actual.

Pe lângă canalul de televiziune 7/8, Trifonov are o audiență semnificativă și în mediul online cu un canal de Youtube cu peste 500.000 de urmăritori și o platformă puternică pe Facebook: peste 600.000 de urmăritori. Accesul acestuia la electorat l-a ajutat fără îndoială în timpul campaniei politice. Alte partide mai mici, cum este cel susținut de etnicii turci - Mișcarea pentru drepturi și libertăți (DPS) - a obținut circa 5% din vot, cu o platformă care nu atinge nici măcar jumătate din urmăritorii lui Trifonov . Nici audiența partidului concurent, GERB, criticat în repetate rânduri de Trifonov , nu are o audiență comparabilă.

Pentru mulți totuși, ITN este o schimbare de peisaj bine venită pe scena politică și o alternativă care până acum nu exista pe buletinele de vot. Aproximativ un sfert din alegătorii ITN sunt tineri cu vârste cuprinse între 18-30 de ani.

Repetarea ciclului electoral

Electoratul bulgar este destul de volatil și a favorizat și în trecut schimbări majore. În 2009, partidul lui Boyko Borisov a câștigat alegerile într-un fel similar celui în care a câștigat recent ITN, condus de Slavi Trifonov.
Electoratul bulgar este destul de volatil și a favorizat și în trecut schimbări majore. În 2009, partidul lui Boyko Borisov a câștigat alegerile într-un fel similar celui în care a câștigat recent ITN, condus de Slavi Trifonov.

Strategia politică a lui Trifonov este concentrată pe reformă, acesta dorind să formeze un guvern nou cu tineri școliți în Vest. Pentru propunerea de prim-ministru, ITN îl dorește pe Nikolay Vasilev, economistul care a fost premier adjunct în anii 2000. Slavi Trifonov însuși nu are ambiții pentru posturi în guvern. Acest lucru ar putea fi un semnal că Trifonov dorește să rămână concentrat pe strategia de reformă și să păstreze aceeași distanță față de aparițiile în presă de până acum, folosindu-și platformele personale pentru a își mobiliza audiența cu promisiuni de schimbare.

Fiind un partid nou, ITN a avut avantajul unui caracter înviorător, electoratul bulgar fiind unul volatil, în căutare de fețe noi și schimbări majore. Boyko Borisov s-a bucurat de un nivel similar de popularitate la alegerile din 2009, când partidul GERB a întrecut partidul socialist care se afla atunci la putere într-un fel similar celuia în care GERB a fost depășit de ITN la aceste alegeri.

Abordarea lui Borisov a fost una care se baza pe personalitatea șarmantă a politicianului și atenția sa de a nu ofensa pe absolut nimeni, lucru care nu poate fi spus despre Trifonov care este în schimb criticat pentru abordarea insuficient de ortodoxă. El rămâne momentan un nou venit pe scena politică dar rămâne de văzut dacă atitudinea lui de reformator va rămâne principala strategie.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG