Linkuri accesibilitate

Rusia | Una din artistele grupului Pussy Riot a părăsit țara după arestări repetate


Veronika Nikulshina este condusă de poliție la o audiere din 2018.
Veronika Nikulshina este condusă de poliție la o audiere din 2018.

Veronika Nikulshina, membră a grupului de punk rock și artă performativă Pussy Riot, a părăsit Rusia după ce a fost eliberată din detenție în urma celei de-a doua arestări în mai puțin de o lună.

Nikulshina a declarat pentru televiziunea Dozhd că a plecat din țară pentru că autoritățile ruse persecută membrii grupului și pentru că a fost arestată de prea multe ori pe motiv că nu ascultă ordinele ofițerilor de poliție. Ea a plecat imediat după ce a fost eliberată din închisoare sâmbătă, în 17 iulie, și a spus că crede că a fost urmărită până la aeroport.

Veronika Nikulshina a adăugat că nu intenționează să rămână în străinătate și că ar putea reveni în Rusia după alegerile legislative din septembrie.

În 3 iulie, Nikulshina a fost arestată pentru 15 zile pentru că nu a ascultat ordinele unui ofițer. Fusese eliberată după o altă detenție similară cu doar o zi înainte. Ea a fost condamnată și pe 17 iunie la 15 zile în închisoare pentru că s-a opus unui polițist care voia să o ducă la secție. Poliția bănuia că Nikulshina dorea să întrerupă evenimentele Euro 2020 din Sankt Petersburg. Nikulshina a fost arestată și în 7 mai, când poliția a spus că ar intenționa să întrerupă o paradă militară.

În 2018, grupul Pussy Riot a întrerupt finala Cupei Mondiale de Fotbal.
În 2018, grupul Pussy Riot a întrerupt finala Cupei Mondiale de Fotbal.

Grupul Pussy Riot a devenit cunoscut în 2012, când cinci membri ai acestuia au intrat într-o catedrală din Moscova și au filmat un clip video care critica legăturile dintre Vladimir Putin, premier la acea vreme, și Biserica Ortodoxă. Protestul avea loc în timp ce Putin era în campanie pentru revenirea în poziția de președinte al Rusiei. Două dintre membrele grupului au fost condamnate la doi ani de detenție într-o colonie penală pentru „huliganism motivat de ură religioasă”.

Unul din protestele la care a participat și Veronika Nikulshina a fost cel din 2018, când grupul a întrerupt finala Cupei Mondiale de Fotbal dintre Franța și Croația, intrând pe teren în uniforme de poliție false.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG