Linkuri accesibilitate

Desființarea SIIJ | Stelian Ion: Blocajul vine din coaliție, nu de la MJ


Ministrul Justiției, Stelian Ion spune că desființarea SIIJ este blocată de coaliția de guvernare și în special de UDMR
Ministrul Justiției, Stelian Ion spune că desființarea SIIJ este blocată de coaliția de guvernare și în special de UDMR

Ministrul Justiției Stelian Ion a răspuns miercuri criticilor pe care i le-a adus președintele Klaus Iohannis, care i-a reproșat că „nu a găsit calea potrivită” pentru a desființa SIIJ.

„Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției”, i-a răspuns Stelian Ion, care a făcut un inventar al acțiunilor care intră în responsabilitatea sa și pe care și el și guvernul le-au făcut pentru desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor în Justiție (SIIJ).

Pe de altă parte, ministrul Justiției spune nu toți partenerii de guvernare au respectat programul de guvernare și recomandările instituțiilor internționale care au criticat existența SIIJ și au cerut desființarea ei de urgență.

„Atât desființarea definitivă a SIIJ, și nu încercarea de salvare a acesteia prin mutarea sediului la Parchetul General, cât și repararea legilor justiției ar fi fost deja obiective îndeplinite dacă toți partenerii din coaliție ar fi respectat programul de guvernare și ar fi pus preț pe opiniile instituțiilor internaționale - Comisia Europeană, GRECO și Comisia de la Veneția”, a răspuns ministrul Justiției Stelian Ion, într-un comunicat remis presei miercuri ca răspuns la criticile pe care președintele i le-a adus în cursul aceleiași zile.

Desființarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, spune ministrul, „de când Ministerul Justiției a propus proiectul și a fost aprobat și susținut de Guvern”.

El reproșează UDMR, unul din membrii coaliției de guvernare că a ignorat „cu bună-știință” proiectul, avizat favorabil și de Comisia de la Veneția.

Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiției”, spune ministrul.

Stelian Ion amintește că a propus coaliției și în grupul de lucru și alte soluții pentru deblocarea situației privind SIIJ: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad și învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

Faptul că soluțiile „sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toți partenerii din coaliție doresc desființarea reală a SIIJ și caută modalități de a menține în viață această structură”, conchide acesta cu privire la desființarea SIIJ.

Cât privește modificarea legilor justiției, adică îndreptarea lor după ce au fost modificate în guvernarea PSD-ALDE-UDMR, Stelian Ion spune că acestea puteau puteau fi aprobate încă din luna aprilie, după ce Ministerul Justiției a transmis proiectele pe 26 martie 2021 și că până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, „dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare.”

„Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislației fără modificări de substanță și va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaționale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneția, GRECO)”, spune ministrul.

În opinia sa, „realitatea este evidentă pentru toată lumea și nu poate fi ignorată. Blocajul vine din coaliție și Parlament, nu de la Ministerul Justiției”.

Ministrul i-a întors președintelui solicitarea de a se implica el însuși în depășirea blocajului care l-a nemulțumit.

„Îi transmit președintelui rugămintea de a se implica în depășirea acestui blocaj, din care putem ieși doar dacă toți respectăm programul de guvernare și recomandările instituțiilor europene.”

El amintește că înființarea Secției de anchetare a magistraților a avut și rolul de a slăbi lupta anticorupție.

Tocmai de aceea, spune ministrul, DNA și DIICOT trebuie să funcționeze cu competențe complete și fără să fie exercitate presiuni asupra procurorilor iar prrocurorii-șefi care le conduc să aibă atribuții și autoritate depline.

„De aceea, am declanșat procedura de selecție pentru posturile vacante de procurori cu funcții de conducere la DNA și DIICOT, la finalul căreia să poată fi numită o echipă de conducere stabilă, pe baza avizului Secției pentru procurori a CSM.”

Cât privește legile justiției, ministrul amintește că sunt încă în negocieri, la nivelul coaliției, procedura de numire și revocare a procurorilor de rang înalt, prerogativele procurorului general, situația poliției judiciare și modalitatea de alegere a membrilor CSM.

Referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt, în sensul diminuării factorului politic, în acord cu programul de guvernare, recomandările GRECO și ale Comisiei Europene, MJ a propus o procedură în două etape, cu implicarea Secției pentru procurori a CSM.

Președintele Klaus Iohannis l-a criticat miercuri pe ministrul Stelian Ion, căruia i-a reproșat că „nu a găsit calea potrivită” pentru a desființa secția de anchetare a magistraților, înființată de PSD-ALDE-UDMR pentru a pune presiune politică pe magistrații incomozi.

„Haideţi să ne amintim cum a apărut această coaliţie şi cum s-au poziţionat unii faţă de alţii cei care sunt acum împreună. Am avut, nu demult, la sfârşitul anului trecut, campanie electorală, şi aproape s-au duelat în public. Vă daţi seama că o astfel de coaliţie are nevoie de timp până se rodează, până când mecanismele funcţionează foarte bine. Şi având în vedere de unde am pornit, pot să spun, da, coaliţia funcţionează, dar nu funcţionează perfect”, a spus președintele întrebat de jurnaliști dacă este mulțumit de modul în care funcționează coaliția de guvernare.

Acesta a fost contextul în care, referindu-se la blocajele din coaliție, Klaus Iohannis a făcut referire și la faptul că SIIJ nu a fost încă desființată.

„Mai sunt multe lucruri care nu funcţionează. Bunăoară, SIIJ nu a fost desfiinţată, chit că toată lumea s-a lăudat că aşa va face, dar ministrul Justiţiei nu a găsit încă calea potrivită, legile justiţiei - nici nu există un proiect acceptat în coaliţie şi sunt și eu nemulţumit de aceste lucruri şi sunt şi alte şi alte reforme care au fost promise şi deocamdată auzim că se întâlnesc şi se discută. Mai este mult de lucru, dar această formulă eu sunt convins că poate să funcţioneze", a mai spus Iohannis.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG