Coaliția de guvernare nu reușește de șapte luni să ajungă la un acord privind forma în care se va desființa Secția Specială, iar tensiunea începe să se manifeste prin declarații radicale. Ministrul Justiției a propus un nou amendament, dar a fost respins de UDMR.
„Coaliția per ansamblu se pare că nu își dorește desființarea Secției Speciale. Propunerea mea, absolut rezonabilă: dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către DNA sau DIICOT sau Parchetul General să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată”, a spus ministrul Justiției.
Propunerea a fost respinsă automat de liderii Uniunii. Surse din Coaliției au declarat pentru Europa Liberă că discuțiile au fost extrem de aprinse, tonul fiind ridicat atât de ministrul Justiției, Stelian Ion, cât și de Csoma Botond, liderul grupului UDMR din Camera Deputaților, și s-a ajuns la țipete de o parte și de alta. Ministrul acuză Uniunea că face orice pentru a bloca desființarea SIIJ și inventează motive pentru a amâna luarea unei decizii.
„UDMR nu a fost sinceră când am agreat programul de guvernare privind desființarea SIIJ. Problema UDMR e legată de DNA, nu vor refacerea competențelor DNA. Atacul UDMR este împotriva DNA. Este complicat să guvernezi pe justiție cu UDMR, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o în anii trecuți cu PSD, împărtășesc viziunea PSD pe justiție și continuă cu aceleași idee. Așteptam o schimbare de optică sau măcar un compromis. Mă nemulțumește profund”, a fost poziția exprimată de ministrul Justiției la finalul discuțiilor din Coaliție.
Surse participante la ședința de astăzi au relatat pentru Europa Liberă cum decurg discuțiile în Coaliție. USR PLUS propune câte o nouă soluție pentru desființarea Secției Speciale, reprezentanții UDMR intervin vehement și desființează varianta, în timp ce PNL stă deoparte și se implică puțin în discuții, fie că e vorba de premierul Cîțu, fie că e vorba de Ludovic Orban.
Prim-ministrul le-a transmis colegilor de guvernare că se teme că și noul proiect privind desființarea SIIJ o să pice la Curtea Constituțională.
UDMR, PSD și „cartea maghiară"
UDMR insistă pentru amendamentul depus la Senat, ca toate dosarele după desființarea Secției Speciale să ajungă doar la Parchetul General.
„Sunt două probleme legate de propunerea făcută de ministrul Justiției. Prima problemă este că în cazul magistraților de la Înalta Curte, nu ai unde să muți urmărirea penală. O altă problemă este că procurorul sau judecătorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Acestea sunt motivele pentru care nu am acceptat propunerea, care nu prezintă garanții reale pentru independența Justiției”, a replicat Csoma Botond, liderul UDMR din Camera Deputaților.
Deputatul susține că ministrul a folosit nepotrivit și „cartea maghiară”.
„Mi-a părut rău să susții că noi am face jocurile Ungariei, că Ungaria nu vrea ca România să intre în Schengen. Nu vă supărați, asta e o bazaconie de la grădiniță. Ungaria a vrut mereu ca România să intre în Schengen, Franța și Olanda nu au dorit. Să scoți din joben cartea maghiară nu mi s-a părut corect deloc, domnul ministru nu a mai avut argumente și a venit că ungurii vor ceva"
Stelian Ion, singur pe Zoom
Situația absurdă din Coaliție a fost dezvăluită chiar de ministrul Justiției. Stelian Ion a povestit cum a trimis reprezentanților UDMR și PNL amendamentul privind desființarea Secției Speciale. El urma să fie discutat într-o ședință pregătitoare online de deputații și senatorii juriști din cele trei partide împreună cu ministrul.
„M-am trezit singur la acea ședință online, doar cu colegii din USR-PLUS. Invitați erau membrii grupului de lucru din PNL, UDMR și USR-PLUS. E adevărat, unii colegi sunt în vacanță, dar măcar unul putea să intre”, a povestit ministrul Justiției.
Camera Deputaților a votat desființarea Secției Speciale în primăvară, cu un amendament considerat nepotrivit de Comisia de la Veneția. PNL, USR PLUS și UDMR nu reușesc să ajungă la un consens în privința modului în care se va desființa Secția Specială.
Premierul vede totuși un progres în discuțiile din Coaliție. A susținut că a fost informat de ministrul Justiției despre noul amendament direct în Coaliție.
„Trebuie responsabilitate și curaj”, a susținut Florin Cîțu. Surse din USR PLUS au precizat însă că propunerea fusese trimisă de ministrul Justiției cu o seară înainte premierului.
Facebook Forum