O cercetare a Institutului Britanic de Sănătate publică vine să confirme studiul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA, apărut săptămâna trecută, conform căruia persoanele vaccinate dar infectate cu Covid transmit coronavirusul la fel de ușor ca acelea nevaccinate.
Mai rău, britanicii arată că persoanele vaccinate infectate cu varianta Delta ar putea transmite mai ușor virusul decât persoanele infectate cu alte variante ale coronavirusului.
„Anumite constatări iniţiale (...) arată că încărcăturile virale în cazul celor care s-au infectat cu (varianta) Delta după ce au fost vaccinaţi ar putea fi similare celor observate la persoanele nevaccinate'', menţionează Public Health England (PHE).
„Acest lucru ar putea avea implicaţii asupra contagiozităţii oamenilor, indiferent că sunt sau nu vaccinaţi”, spune agenția sanitară britanică, atrăgând însă atenția că acestea sunt studii preliminarii și că este nevoie de mai multe cercetări pentru a fi confimate.
PHE a spus că din totalul cazurilor confirmate cu varianta Delta care au ajuns la spital din 19 iulie, 55,1% au fost persoane nevaccinate, în timp ce 34,9% aveau ambele doze de vaccin.
Delta, la fel de contagiosă ca varicela
Documentul Centrului american de Control al Bolilor (CDC) arată că varianta Delta a SARS-CoV-2 nu este doar mai contagioasă decât tulpinile precedente, ci prezintă şi un risc mai crescut de mortalitate, lucru admis pentru prima oară într-un document oficial. Pe baza acestui raport, s-a decis recomandarea purtării măştii atât în interior, cât şi în exterior.
O contagiozitate similară cu varianta Wuhan, dar cu o mortalitate mai mare o au Ebola (mortalitate 50%), virusul poliomielitei (mortalitate 10%) şi cel al gripei aviare (peste 50% mortalitate, în cazuri rare, când se transmite la om).
În acest context, varianta Delta are o contagiozitate precum varicela (până la 8 persoane infectate de la 1 bolnav), însă o mortalitate de peste 1%, în timp ce a varicelei este zero.
În schimb, variola (infecţiozitate de 5 cazuri de la 1 bolnav), deşi mai puţin contagioasă decât varianta Delta, are o mortalitate de 25%. Numai pojarul este mai contagios decât varianta Delta – 15 infectări de la 1 bolnav), însă această maladie are o mortalitate mai mică, de 0,4%, arată studiul american.
Risc de deces mai ridicat
Raportul autorităţilor americane arată că varianta Delta generează o încărcătură virală de 10 ori mai mare decât varianta Alfa și prezintă un risc mai mare de reinfectare faţă de varianta britanică, dar numai dacă durata de la prima contaminare e mai mare de 180 de zile.
Celor infectaţi cu Delta le ia şi mai mult timp să se vindece de COVID – până la 18 zile-, în timp ce pacienţii infectaţi cu varianta din Wuhan petreceau până la 14 zile în spital.
În Canada, de exemplu, varianta Delta a crescut riscul de spitalizare faţă de varianta inițială, precum şi riscul de internare la ATI şi riscul de deces. Aceleași informații referitoare la riscul mai crescut de deces arată și datele din Singapore, spune raportul american.
Datele agenției americane sugerează că persoanele cu sistem imunitar slab ar trebui să poarte măști și în spații deschise, chiar și în locuri care nu au o transmisie ridicată a virusului. La fel ar trebui și americanii vaccinați care intră în contact cu copiii mici, adulții mai în vârstă sau persoanele vulnerabile.
Varianta Lambda, cea mai rezistentă la vaccinuri
Apărută în Peru și răspândită deja în 40 de țări, varianta Lambda reușește să evite răspunsul imunitar declanşat de vaccinare sau de o infecţie anterioară.
Este extrem de infecţioasă şi mai rezistentă la vaccinurile COVID-19 decât versiunea originală a coronavirusului, notează un studiu medical japonez publicat la sfârşitul lui iulie.
Lambda va deveni cea mai periculoasă variantă a coronavirusului și s-a răspândit din cauza a trei mutații, spune studiul.
Cercetătorii japonezi susţin că Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
„Varianta Lambda reprezintă o potenţială ameninţare pentru societatea umană”, avertizează Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo.
Şi totuşi, OMS a transmis că nu există motive pentru ca Lambda să fie considerată o variantă de îngrijorare, întrucât aceasta nu s-a dovedit a fi în mod special foarte transmisibilă.