Linkuri accesibilitate

Trei ani de la 10 august 2018| Protest simbolic în Piața Victoriei


Imagini de la reprimarea protestului pașnic din 10 august 2018. Flancat de trupele de jandarmi, „Fantoma în alb”, colonelul Cătălin Paraschiv coordonează represiunea.

Câteva zeci de persoane au protestat la trei ani de la protestele din 10 august 2018, reprimate cu brutalitate de Jandarmeria aflată în subordinea ministrului de Interne de la acea vreme, Carmen Dan, când peste 400 de persoane au fost rănite și 30 reținute.

La trei ani de la protestele antiguvernamentale ancheta nu a progresat.

Marți seară, protestatarii au cerut desecretizarea documentelor operative din 10 august 2018 și găsirea vinovaților de represiunea Jandarmeriei.

„Desecretizați documentele operative din 10 august” și „Vrem vinovații pentru #jandarmiada din 10 august” a scris pe pancartele demonstranților.

Două jandarmerițe tinere s-au plimbat toată seara printre protestatari și au întreținut discuții politicoase cu aceștia.

Pe partea clădirii guvernului s-a aflat, permanent, stingher, un singur reprezentant al forțelor de ordine, de o vârstă onorabilă, parafrază ironică a excesului de forțe din seara de 10 august 2018.

„Dosarul 10 August” pare că are aceeași soartă ca celelalte 3 dosare importante: cel al Revoluției, al Mineriadei și Colectiv, spun reprezentanții organizației Evoluție în Instituție.

„Și dacă nu e de vină justiția, atunci cine este? Noi, părțile vătămate am făcut plângere, am adunat și am depus sute de dovezi video din toate unghiurile, am angajat avocați, ne-am revoltat..dar degeaba dacă nimeni nu și-a asumat anchetarea temeinică. Ba mai mult, pare că noi, oamenii care am protestat pașnic, suntem vinovați de violențele din Piața Victoriei.Este revoltător că se petrec lucrurile așa și o țară din Uniunea Europeană își poate gaza și bate cetățenii pentru că protestează împotriva unui Guvern incapabil și corupt”, arată aceștia.

Organizatorii evenimentului cer pedepsirea șefilor Jandarmeriei de la acea vreme, implicați activ în coordonarea represiunii violente împotriva protestatarilor pașnici.

„Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile, Laurențiu Cazan, șefii Jandarmeriei care au executat represaliile, cât și colonelul Paraschiv – “dirijorul”- nu au fost pedepsiți pentru violențele pe care le-au săvârșit în stradă. Lui Carmen Dan, ministrul de Interne de pe atunci, nu i-a fost atribuită nicio pedeapsă pentru folosirea Jandarmeriei ca armă în razboiul pe care îl purta puterea cu protestatarii. Legatura cu Liviu Dragnea nici măcar nu a fost stabilită de către anchetatori. Procurorul Doru Stoica, cel care a clasat dosarul, a restituit telefoanele părților implicate fără să facă o percheziție informatică. Efectul acțiunii sale poate duce la neclaritatea probelor rămase și la soluționarea cazului superficial, fără ca vinovații să fie pedepsiți în conformitate cu actele lor. Giorgiana Hosu, fosta șefă DIICOT, cea care a instrumentat cu rea voință dosarul #10august, astfel încât acesta a fost clasat, s-a pensionat recent, la vârsta de 49 de ani”, spun organizatorii evenimentului.

Veniți din mai multe colțuri ale lumii și din provincie, nu doar din București, protestatarii au cerut în 2018 eliminarea politicienilor cu probleme penale si organizarea de alegeri anticipate.

La acel moment, liderul de facto al guvernului, Liviu Dragnea, președinte al PSD, cu mai multe dosare penale - recent eliberat din închisoare cu un an și patru luni mai devreme - nu fusese condamnat încă.

Premier al României era Viorica Dăncilă, oficial în concediu, o apropiată a lui Liviu Dragnea, numită de el în fruntea guvernului.

Ministrul de Interne Carmen Dan, superiorul ierarhic al Jandarmeriei care a reprimat cu violență protestul și apropiată a lui Liviu Dragnea, a venit la Guvern pentru a urmări desfășurarea evenimentelor. Ea a fost printre cei care l-au așteptat pe Liviu Dragnea când a ajuns acasă după eliberarea recentă.

Primarul PSD al Capitalei, Gabrilea Firea, era într-o deplasare.

Cu o seară înainte, Liviu Dragnea a susținut că președintele României, Klaus Iohannis, este „în stare de orice să dea guvernul jos, chiar și prin violență”, acreditând astfel posibilitatea intervenției în forță.

În fața unei mulțimi pașnice, venită în Piața Victoriei cu copii, care cânta și dăruia flori forțelor de ordine, jandarmeria a venit dotată cu echipament de intervenție în forță. Au fost aduși jandarmi și din alte localități. Jandarmii au fost dotați cu butelii de gaze.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG