Linkuri accesibilitate

Analiză | Trei motive pentru care guvernul Cîțu e relaxat în ajunul valului patru cu tulpina Delta


În ajunul valului patru al pandemiei, guvernul Cîțu nu se decide cu privire la stimularea vaccinării și nu ia în calcul restricții serioase.
În ajunul valului patru al pandemiei, guvernul Cîțu nu se decide cu privire la stimularea vaccinării și nu ia în calcul restricții serioase.

Valul patru al pandemiei, cel cu tulpina Delta, este o realitate în fața căreia multe țări reacționează impunând certificatul verde și accelerând vaccinarea. În România, în pofida cifrelor în creștere și a avertismentelor specialiștilor, autoritățile sunt relaxate. Motivele țin de trei factori.

Miza pe vaccinare s-a dovedit un calcul greșit, numărul celor vaccinați cu schema completă este sub 5 milioane de persoane. Sunt zile în care numărul celor care se vaccinează prima oară nu depășește 7 mii de oameni și nu a mai sărit de 10 mii de o săptămână. În schimb, numărul mediu de cazuri se dublează la mai puțin de două săptămâni.

Un eșec pe care autoritățile nu vor să îl recunoască. Mai mult, așa cum a arătat Europa Liberă, nu se grăbesc nici să ia măsuri pentru impulsionarea vaccinării, în sensul acordării unor beneficii, așa cum a propus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă. E vorba de vouchere de 100 de lei și de o loterie cu bonuri fiscale, dar premierul Florin Cîțu nu a spus când va fi adoptat actul normativ.

Delta bate la ușa relaxării

Cât privește introducerea unor restricții prin certificatul de vaccinare, în sensul condiționării accesului în restaurante sau mall-uri, așa cum a procedat Franța, de exemplu, acestea nici nu intră în discuție. Președintele, premierul, șeful campaniei de vaccinare și alți înalți oficiali s-au opus categoric unei astfel de soluții. Au respins chiar și vaccinarea obligatorie a personalului medical, aplicată deja în multe state europene, pe care au taxat-o drept „discriminatorie”. Nici măsurile în vigoare: purtatul măștii în interiorul spațiilor publice și în mijloacele de transport în comun nu prea mai funcționează, iar controale nu se văd în locurile publice în care regulile nu sunt respectate.

Relaxarea este cuvântul de ordine, acesta este fiind unul dintre motivele pentru care vaccinarea s-a împotmolit. Oamenii cred că pandemia s-a terminat, altfel autoritățile nu le-ar fi permis să bată țara în lung și în lat, să se înghesuie pe plaje și să poarte masca sub nas în supermaketuri, este explicația pe care au oferit-o mai mulți medici. Faptul că acum se lansează avertismente în legătură cu pericolul variantei Delta, nu impresionează pe nimeni.

Explicațiile pentru atitudinea autorităților merg de la antivaccinismul promovat de AUR la lupta politică din PNL și congresul din septembrie, care poate fi pus sub semnul întrebării de restricții.

1. Antivaccinismul și frica de AUR

Chiar dacă România nu a fost câștigată de tabăra antivaccinistă și conspiraționistă, este dominată de sceptici. Motivele sunt multe, începând cu campaniile purtate la diferite televiziuni și în mediul online de vectori de opinie ai acestui curent, printre care s-au numărat și medici, la mesajele transmise, în primă fază, de o serie de preoți împotriva restricțiilor și vaccinării și până la refuzul BOR din acest moment de a se implica activ în vaccinare. Guvernul s-a dovedit incapabil de a contracara acest curent, căruia nici nu i-a acordat atenția cuvenită.

Creșterea AUR în sondaje pe acest fond, protestele organizate împotriva restricțiilor și, mai nou, amenințările față de introducerea certificatului verde contează în calculele guvernului. George Simion, liderul AUR, a numit vaccinurile „niște experimente”.

Ne legăm cu lanțuri în Parlament dacă în România se introduce certificatul verde. Suntem categoric împotriva certificatului și împotriva oricărei forme de restricție și discriminare.”

Cei care au trecut prin Covid au o protecție mult mai sigură și de durată decât a acestor seruri experimentale”, și-a susținut el teoria.

Analistul politic Cristian Pîrvulescu spune că deși nu există nimic rațional care să lase să se înțeleagă că acest al patrulea val ar putea să fie mai mic în România, guvernanților le lipsește curajul de a-și asuma măsuri de restricție în principal din cauza succesului pe care l-a avut AUR cu acțiunile sale antivacciniste.

Cred că cei de la guvernare au fost oarecum speriați în primăvară de manifestările împotriva restricțiilor și probabil consideră că în momentul acesta nu este o atitudine rezonabilă să ia măsuri suplimentare. Nesusținerea vaccinului și mai ales refuzul categoric de a impune vaccinarea obligatorie măcar a celor care lucrează în sănătate și educație e legată de temerile care există legate de acțiunile antivaccin și de succesul pe care AUR l-ar putea avea în continuare mergând pe această linie”.

2. Războiul pentru șefia PNL

Lupta internă din PNL a captat nu doar atenția publicului prin atacurile dintre cei doi contracandidați (Ludovic Orban și Florin Cîțu), dar a influențat și actul de guvernare în ce privește politica măsurilor restrictive. Există voci în partid care se opun vehement oricăror noi măsuri și care le contestă chiar și pe acelea luate în prima perioadă a pandemiei de guvernul Orban, potrivit surselor Europa Liberă.

Mulți primari, șefi de filiale și oameni de afaceri au făcut presiuni pentru o relaxare mai rapidă, iar acum s-ar opune introducerii certificatului verde. Florin Cîțu este foarte receptiv la acest tip de lobby din considerente economice și va amâna cât de mult va putea măsurile restrictive. În plus, acest lucru îi dă un ascendent în lupta pentru șefia partidului, spun sursele Europa Liberă.

Congresul PNL în format fizic, sub semnul întrebării

Congresul PNL se va ține pe 25 septembrie, dată până la care experții în sănătate și medicii avertizează că valul patru cu tulpina Delta va fi bine instalat și în România. Ministrul Sănătății a spus că ar putea fi 1.600 de cazuri pe zi, dar a admis că cifrele ar putea fi mai mari în funcție de evoluția infectărilor. Medicul și cercetătorul Octavian Jurma spune că, în scenariul optimist, va fi un vârf de aproximativ 5.000 cazuri/zi în octombrie. „Prin urmare România este într-o zonă de risc mai apropiată de India și Indonezia decât de Marea Britanie.”

În aceste condiții, potrivit reglementărilor în vigoare, cel târziu la jumătatea lui septembrie ar putea fi introduse restricții. Ceea ce ar însemna că Congresul PNL nu se va putea ține în format fizic, lucru care ar genera o mare problemă, pentru că statutul partidului nu prevede organizarea congresului online, spune pentru Europa Liberă Cristian Pârvulescu.

O creștere importanță a numărului de infectări ar putea să pună sub întrebării congresul PNL. Resticțiile ar putea bloca congresul PNL care nu ar mai putea să se țină fizic, ci online. Dacă numerele vor fi mari în septembrie se vor întoarce tot împotriva lor. În realitate, statutul nu prevede nimic pentru alegeri online. Și e greu să modifici statutul. Oricum, neîncrederea în online e mare la PNL, toți bănuiesc că se pot face aranjamente”.

Ludovic Orban a dorit organizarea congresului cât mai rapid, tocmai pentru a nu-i lăsa timp lui Cîțu să-și consolideze puterea. Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că un congres în format online l-ar avantaja pe Florin Cîțu, iar cel în format fizic, cu 5.000 de delegați la fața locului, pe Ludovic Orban.

Desigur, este și formula anunțată deja de USR PLUS că toți participanții la congres trebuie să fie obligatoriu vaccinați. PNL nu ar intenționa să impună o asemenea obligativitate, tocmai pentru că are în rândurile sale destui oameni reticenți la vaccinare.

XS
SM
MD
LG