Linkuri accesibilitate

Cererea lui Navalnîi, de anulare a etichetei „predispus la evadare”, respinsă de instanță


Liderul opoziției ruse, deși supravegheat video permanent, este trezit în fiecare noapte din oră în oră pentru a fi filmat și a se constata că nu a evadat, din cauza etichetei dispuse de penitenciar: „înclinat să fugă”
Liderul opoziției ruse, deși supravegheat video permanent, este trezit în fiecare noapte din oră în oră pentru a fi filmat și a se constata că nu a evadat, din cauza etichetei dispuse de penitenciar: „înclinat să fugă”

Tribunalul Moscovei i-a respins lui Alexei Navalnîi cererea de a-i fi îndepărtată clasificarea ca deținut predispus la evadare, etichetă din cauza căreia este supus unor controale nocturne din oră în oră în închisoarea în care este încarcerat.

Liderul opoziției ruse, deși supravegheat video permanent, este trezit în fiecare noapte din oră în oră pentru a fi filmat și a se constata că nu a evadat, din cauza etichetei dispuse de penitenciar: „predispus la evadare”.

Navalnîi s-a plâns, în aprilie, de dureri acute de spate și de picioare și de lipsă de somn, după ce este trezit noaptea din oră în oră, timp în care este filmat, iar înregistrarea este transmisă mai departe, nu știe unde, deși celula sa este supravegheată și video.

Instanța moscovită i-a respins marți cererea confirmând astfel deciziile instanței inferioare care a susținut-o pe cea a centrului de detenție Matrosskaya Tishina, o închisoare din Sokolniki, district al Moscovei, care a stabilit în februarie că Navalnîi este o persoană „înclinată să fugă”.

La sfârșitul lunii mai, Navalnîi a cerut unui tribunal din regiunea Vladimir, unde își execută pedeapsa cu închisoarea, să oprească controalele nocturne, spunând că măsura reprezintă o tehnică prin care este torturat și că întreruperea somnului din oră în oră îi afectează sănătatea.

Curtea i-a respins recursul la acel moment. Avocații lui Navalnîi s-au adresat apoi instanței districtului Preobrajenski din Moscova, cerând eliminarea acestui statut. Instanța a respins și cererea din 25 iunie.

Navalnîi, unul dintre cei mai vocali critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost arestat pe 17 ianuarie la întoarcerea sa din Germania.

Luptătorul anticorupție s-a recuperat cinci luni la Berlin, din care o perioadă în comă, după otrăvirea sa cu Noviciok în Siberia, unde făcea o investigație despre corupția din partidul Rusia Unită, al președintelui Vladimir Putin. Despre neurotoxina Noviciok se știe că era folosită de serviciile secrete ruse în perioada Războiului Rece.

Arestarea sa a provocat proteste în toată țara și mii de arestări.

Navalnîi i-a acuzat pe agenții Serviciului Federal de Securitate al Rusiei că au încercat să-l asasineze și l-a făcut responsabil direct pe președintele Vladimir Putin, care a negat orice implicare în incident, ultimul dintr-o serie numeroasă de atacuri împotriva sa.

Alexei Navalnîi ispășește o pedeapsă de 2 ani și jumătate în baza unor acuzații de delapidare, despre care spune că au fost instrumentate politic.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat în februarie iar pedeapsa sa cu suspendare, de 3 ani și jumătate, a fost transformată în doi ani și jumătate cu executare, restul fiind considerat executat deja cât a stat în detenție.

Condamnarea lui Navalnîi a atras criticile SUA și ale aliaților care au cerut eliberarea sa necondiționată și tragerea la răspundere a celor responsabili de otrăvirea sa.

După arestare, Navalnîi a fost considerat un deținut înclinat să evadeze, etichetă pe care susținătorii săi o contestă, dând ca argument chiar revenirea sa în Rusia din propria-i voință, știind că se expune astfel riscului de a fi închis.

Liderul opoziției a intrat 24 de zile în greva foamei, pentru a protesta împotriva lipsei tratamentului medical pentru dureri de spate severe și amorțeală la picioare, încheind greva în aprilie după ce a primit asistența medicală pe care a cerut-o.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG