Linkuri accesibilitate

Fratele lui Aleksei Navalnîi, condamnat la un an cu suspendare sub pretextul nerespectării restricțiilor anti-Covid


Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi
Oleg Navalnîi, fratele lui Aleksei Navalnîi

Fratele lui Aleksei Navalnîi, principalul opozant al Kremlinului, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru incitare la încălcarea restricţiile anti-COVID-19, a anunţat avocatul său, Nikos Paraskevov, pe Twitter. Mai multor aliați ai lui Navalnîi li s-au adus acuze similare.

Oleg Navalnîi a fost reţinut în ianuarie ca parte a unei represiunii împotriva aliaţilor și susținătorilor fratelui său. Inițial, el a fost plasat în arest la domiciliu pentru ignorarea restricţiilor anti-COVID-19. Oleg a cerut oamenilor să ia parte la protestele de spijin pentru fratele său, dar a fost reținut în ajunul mitingurilor.

Mai mulți aliați ai lui Navalnîi au fost puși sub acuzare pentru încălcarea restricțiilor anti-covid.

Câteva ore mai devreme, Nikolai Lyaskin, șeful biroului din Moscova pentru campania prezidențială a lui Navalnîi, a fost condamnat la un an de privare de libertate pentru un motiv similar. Lyaskin a scris pe 6 august că instanța i-a interzis să plece de acasă între orele 22:00 și 6 dimineața și să participe la evenimente publice. De asemenea, nu are voie să părăsească Moscova pentru o perioadă de un an.

Aliata lui Navalnîi, Liubov Sobol, a fost condamnată pe 3 august la un an şi jumătate de libertate supravegheată după ce o instanţă a găsit-o vinovată de aceeaşi infracţiune.

Cu o zi mai devreme, unul dintre participanții la protestul din ianuarie, Dani Akel, a fost amendat cu 100.000 de ruble (aproape 1.400 de dolari) pentru acuzații similare.

Printre alte persoane acuzate în acest caz se numără avocații municipali Dmitry Baranovsky și Lyusya Shtein, șeful ONG-ului Alianței Medicilor, Anastasia Vasilyeva, un membru de frunte al grupului de protest Pussy Riot, Maria Alyokhina, un coordonator al echipei lui Navalnîi la Moscova, Oleg Stepanov, și purtătorul de cuvânt al Navalnîi, Kira Yarmysh.

Cei mai mulți dintre ei sunt arestați la domiciliu.

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Rusia din Germania, unde a fost spitalizat și tratat în urma otrăvirii cu Novichok, despre care spune că a fost comandată de președintele rus Vladimir Putin. Kremlinul a negat orice rol în incident.

Peste 10.000 de persoane au participat la mitingurile de protest împotriva arestării lui Navalnîi, organizate în peste 100 de orașe rusești între 23 și 31 ianuarie.

Pe 2 februarie, Navalnîi a fost găsit vinovat de încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare, în legătură cu o acuză de delapidare, caz cu puternice motivații politice.

Această condamnare a stârnit noi proteste care au fost, de asemenea, dispersate cu forța de către poliție.

Peste 1.400 de persoane au fost reținute de polițiști în Moscova, Sankt Petersburg și în alte orașe rusești în timpul acestor demonstrații.

XS
SM
MD
LG