Modificarea kilometrajului reprezintă o practică frecvent întâlnită în cazul mașinilor second-hand. Practica ilicită este des întâlnită la mașinile aduse din străinătate, România fiind una dintre țările europene cu cel mai învechit parc auto.
„Astfel de fraude sunt greu de detectat și cumpărătorii mașinilor 'întinerite' din soft află de intervenție de cele mai multe ori prea târziu”, menționează Registrul Auto Român, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În România, numărul mașinilor second-hand a crescut semnificativ, mai ales după ce a fost eliminat timbrul de mediu, în urma unei decizii a Curții Europene de Justiție, care a considerat taxa drept discriminatorie.
Conform Institutului Național de Statistică (INS), din circa 7,3 milioane de maşini - câte sunt în total înmatriculate, în prezent, în România - mai mult de jumătate, adică aproape 4 milioane, sunt maşini mai vechi de 15 ani. Iar aproximativ 2 milioane de autoturisme au peste 20 de ani, în timp ce mașinile mai noi de 5 ani sunt sub 700.000.
Mihai Cune, fondator InspectorAuto.ro, e de părere că românii care cumpără mașini cu kilometrajul modificat s-ar putea confrunta ulterior cu apariția unor probleme tehnice, care vor necesita costuri pe măsură. „Zona de kilometraj dat înapoi este nocivă, pentru că atrage după sine alte probleme ale mașinii, cum ar fi: o uzură mult mai mare”.
Mihai Cune susține că este important ca oamenii care își doresc să-și cumpere o mașină second-hand să apeleze la un expert auto sau la o firmă de verificare a vehiculelor, pentru a se asigura că nu a fost modificat kilometrajul.
„Se identifică sub diverse forme, de la istoricul mașinii din reprezentanță până la verificarea efectiv tehnică, cu testerul pe mașină. Un specialist poate corela indirect multe probleme, cum ar fi încărcarea filtrului de particule, sau diverse chestii, după care își poate da seama dacă mașina a avut kilometrajul manipulat sau nu”.
Importanța Certificatului de Autenticitate
Mihai Cune afirmă că este esențial ca mașina cumpărată să aibă dovada verificării de către RAR a autenticității acesteia.
„Acel certificat de autenticitate are scopul de a dovedi faptul că mașina are seriile corecte, că nu sunt manipulate și că aceasta corespunde cu actele sale. Și mai există verificarea că nu figurează la data respectivă ca mașină furată în mai multe baze de date la care RAR are acces”.
Acesta susține că ar fi normal ca vânzătorii de mașini second-hand să apeleze la RAR pentru a le certifica, și nu cumpărătorii.
„Ar fi pe răspunderea vânzătorului, pentru că în momentul în care va avea loc acea verificare, mașina este încă a lui. Dar, din cauză de lipsă de informare și de presiune a vânzătorilor, cumpărătorii, din păcate, fac aceste verificări și descoperă probleme abia după ce achiziționează mașina”, precizează Mihai Cune.
Sfaturi pentru cumpărătorii de mașini second-hand
Fondatorul InspectorAuto.ro recomandă o atenție sporită în rândul cumpărătorilor, atunci când se uită la anunțurile de vânzare a mașinilor second-hand, ce pot fi deseori înșelătoare.
„Te uiți că la 10.000 de euro te încadrezi la o mașină nouă ca an și cu multe opțiuni. De fapt, mașina aia dacă ar fi avut kilometri reali, ar fi trebuit să fie mult mai scumpă. La cele mai ieftine sunt șanse foarte mari să fie țepe”.
Mihai Cune afirmă că oamenii nu trebuie să se pripească atunci când vor să-și achiziționeze o mașină second-hand, ci să analizeze ofertele, să consulte un specialist și să verifice mașina în prealabil.
„Nu există 'pomeni' în domeniul auto. În general, să ne orientăm către mașini cu prețul mediu sau ușor peste prețul mediu, pentru că șansele acolo sunt mai mici la țepe, dar nu sunt excluse”.
Pe de altă parte, fondatorul InspectorAuto.ro susține că este important ca oamenii să nu generalizeze situația, deoarece există și mașini second-hand care merită să fie cumpărate.
„Sunt și mașini bune pe piața second-hand. Drept dovadă - avem mii de clienți, în ultimii patru ani de zile, care și-au cumpărat mașini bune.”
Ce riscă cei care dau kilometrajul înapoi
Avocatul Cristian Ene a explicat pentru Europa Liberă că, din punct de vedere penal, această practică de modificare a kilometrajului este încadrată la înșelăciune.
„În situația în care se întâmplă să constate la service o diferență între kilometrii reali și kilometrii înregistrați de către mașină la computerul de bord, cumpărătorul poate sesiza autoritățile pentru o posibilă tentativă de înșelăciune, fapt ce va determina inițierea unei cauze penale, față de persoana ce ar fi realizat manipularea sistemului electronic al mașinii”.
Avocatul susține că au existat situații în care cumpărătorii înșelați au făcut plângere penală pentru înșelăciune ori s-au adresat instanțelor civile, ca să primească contravaloarea mașinii și despăgubire pentru prejudiciul suferit.
„Dacă s-a continuat cauza penală, aceștia (n.r. vinovații) au fost condamnați pentru înșelăciune. În situația în care părțile s-au împăcat, cauza penală a încetat”, precizează avocatul Cristian Ene.
Un craiovean, de pildă, a vândut un autoturism cu 4.300 de euro pe o platformă online și a fost obligat de instanță să-i înapoieze banii cumpărătorului, deoarece mașina ar fi avut kilometrajul modificat. Însă, decizia nu a fost definitivă.
Autoturismele „verzi”
Potrivit Asociaţiei Constructorilor de Automobile din Europa (ACEA), țara noastră se situează pe locul 14 în Uniunea Europeană, cu un volum de aproximativ 50.000 de autoturisme noi, înmatriculate în lunile ianuarie-iunie 2021, ceea ce înseamnă o scădere de -4.9%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În ceea ce privește autoturismele second-hand înmatriculate pentru prima oară în România, volumul acestora a înregistrat, în luna iulie 2021, o creștere de +17.55 % față de iulie 2020.
Comisia Europeană solicită măsuri ferme pentru reducerea vârstei parcului auto, care, cel mai probabil, vor fi luate până la sfârșitul acestui an.
În acest context, la jumătatea lunii iulie, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că este posibil ca mașinile mai vechi de 15 ani să fie taxate. Acesta a adăugat că este o decizie asumată la nivelul guvernului, care nu va fi, însă, luată de ministerul pe care-l conduce.
În același timp, prin măsuri de sprijin va fi încurajată achiziționarea de mașini noi.
Pe de altă parte, ministrul Mediului a subliniat că există „o avalanşă” de cereri pentru maşinile electrice prin programul Rabla. Astfel, de la sfârșitul lunii aprilie până în prezent au fost făcute mai multe cereri decât tot anul trecut.
„Singura problemă este criza din industria auto, care a blocat producţia, şi pentru maşinile noi se aşteaptă şi luni de zile pentru livrare”, a precizat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Mai mult decât atât, în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este prevăzută taxarea poluării din trafic. Aceasta măsură va avea scopul de a descuraja achiziționarea de mașini diesel sau mai vechi de 15 ani.
Uniunea Europeană (UE) își propune să reducă emisiile de carbon cu cel puţin 55% până în 2030, și să construiască infrastructura necesară pentru încărcarea vehiculelor hibride și electrice.
UE dorește ca blocul european să ajungă la zero emisii până în 2050.
Producătorii ai căror mașini nu sunt conforme cu pragul de emisii vor fi amendați pentru fiecare mașină nou înregistrată. Regulile ar putea duce chiar la interzicerea vehiculelor noi, cu benzină și motorină, până în 2035.