Linkuri accesibilitate

România trimite 200 de militari să-i ajute pe civilii din Afganistan


Mii de oameni așteaptă să plece din Afganistan după ce puterea a fost preluată de talibani.
Mii de oameni așteaptă să plece din Afganistan după ce puterea a fost preluată de talibani.

România va trimite maximum 200 de militari, începând cu luna august 2021, pentru o perioadă de cel mult 6 luni, pentru a ajuta la evacuarea şi relocarea cetăţenilor afgani, a decis, miercuri, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) întrunit la Cotroceni.

Militarii români vor participa la o operaţie militară NATO pentru evacuarea cetăţenilor afgani care au lucrat pentru misiunile NATO în Afganistan, precum şi a membrilor familiilor acestora.

Operaţia NATO va consta, în principiu, în preluarea cetăţenilor afgani din bazele temporare din Kuweit şi Qatar şi relocarea acestora în baze temporare de staţionare de pe teritoriul statelor aliate, cu asigurarea serviciilor esenţiale”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

În cadrul ședinței (CSAT), condusă de preşedintele Klaus Iohannis, s-a decis activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor, Ministerul Afacerilor Interne urmând să evalueze urgent capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia.

De asemenea, cei prezenți au analizat situaţia din Afganistan şi implicaţiile acesteia pentru interesele României, atât în planul securităţii, cât şi politic şi umanitar.

Membrii CSAT au apreciat modul în care Celula interinstituţională de criză coordonată de către Ministerul Afacerilor Externe, cu sprijinul direct al Serviciului de Informaţii Externe, Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, a gestionat atât acţiunile concrete derulate rapid şi eficient, cât şi comunicarea publică în timp real în ceea ce priveşte repatrierea a 49 de cetăţeni români care au solicitat acest lucru şi efortul pentru relocarea cetăţenilor afgani - colaboratori ai autorităţilor române şi ai organizaţiilor internaţionale, studenţi cu burse în România, categorii vulnerabile precum jurnalişti, activişti pentru drepturile omului, magistraţi”, se mai arată comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

De asemenea, la şedinţa CSAT au fost stabilite să fie întreprinse, în continuare, demersuri în vederea aducerii în siguranţă în România a cetăţenilor afgani din categoriile menţionate mai sus, dificultăţi obiective legate de raţiuni de securitate împiedicând până acum accesul lor în aeroport.

Ce își propune CSAT:

  • România, în deplină coordonare cu partenerii săi internaţionali, va urmări adoptarea şi implementarea celor mai bune variante de răspuns la provocările politice, de securitate şi umanitare generate de această criză.
  • Pe termen scurt şi mediu, România va continua să sprijine, inclusiv prin fonduri ale asistenţei umanitare şi asistenţei pentru dezvoltare, proiecte care să ajute direct la ameliorarea situaţiei cetăţenilor afgani din Afganistan şi a refugiaţilor afgani.
  • Este nevoie de o abordare integrată a fenomenului migraţionist conex evoluţiilor din Afganistan printr-o colaborare interinstituţională eficientă. În acest sens, în cadrul CSAT a fost decisă activarea Comitetului interministerial Coaliţia Naţională pentru Integrarea Refugiaţilor.
  • Ministerul Afacerilor Interne va evalua urgent capacitatea de preluare a refugiaţilor/azilanţilor şi posibilitatea de extindere a acesteia”, mai arată documentul de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

CSAT a mai stabilit că va fi intensificată colaborarea cu instituţiile europene de resort, în primul rând FRONTEX, precum şi cu statele vecine care ar putea fi vizate, alături de România, de potenţiale valurile migraţioniste dinspre Afganistan.

În comunicatul de presă se mai arată că „schimbarea de regim din Afganistan poate avea consecinţe în planul securităţii pentru România din cauza pericolelor reprezentate de extremism, terorism, exportul de instabilitate în regiune, traficul de droguri şi arme, migraţia ilegală, care trebuie contracarate”.

În acest context, România va lua măsurile necesare şi va rămâne angajată în apărarea intereselor naţionale şi ale cetăţenilor noştri şi, în egală măsură, va participa, în mod solidar, alături de partenerii şi aliaţii noştri, la efortul internaţional de a depăşi această criză, pe multiplele ei planuri”, potrivit comunicatului.

Forțele aeriene au adus sâmbătă 15 români din capitala Afganistanului, Kabul. Iar ultimul dintre cetățenii români aflați în Afganistan care își exprimase dorința de a fi evacuat a ajuns duminică în siguranță pe Aeroportul Internațional din Islamabad, după cum a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

În total, 45 de cetăţeni români au revenit în România după ce trupele aliate au început retragerea din Afganistan.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG