Linkuri accesibilitate

Florin Cîțu este noul președinte al PNL


Premierul Florin Cîțu le-a spus celor din sală că în PNL e democrație și oricine poate spune ce gândește.
Premierul Florin Cîțu le-a spus celor din sală că în PNL e democrație și oricine poate spune ce gândește.

Noul președinte al PNL este premierul Florin Cîțu. Acesta a obținut 2.878 de voturi, în timp ce Ludovic Orban 1.898.

Florin Cîțu a declarat imediat după aflarea rezultatelor că votul îl onorează și îl responsabilizează. „Promit că voi fi președintele tuturor liberalilor”, a spus Florin Cîțu, care a completat că PNL va fi un partid unit.

„Dragi colegi, am spus de mai multe ori, acest vot mă onorează şi mă responsabilizează. În acelaşi timp, trebuie să fiu sincer şi să vă spun că nu mă surprinde alegerea dummneavoastră, pentru că am spus din primul moment că echipa câştigătoare e singura soluţie pentru PNL”, a declarat Cîţu de pe scena de la Romexpo.

Discursul lui Florin Cîțu după ce a câștigat alegerile din PNL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:44 0:00

„În acelaşi timp, vă promit că voi fi preşedintele liberalilor, indiferent pentru cine aţi votat astăzi. De astăzi suntem un partid unit şi vom folosi toate resursele împotriva adversarului nostru politic, PSD. Această nu a fost doar o campanie, a fost o mişcare care începe cu PNL şi care va schimba România în bine. Vă mulţumesc tuturor şi împreună construim România liberală. Mulţumesc”, a mai spus Cîţu.

După ce a plecat de la Romexpo, Florin Cîțu s-a oprit la declarații la presă și a spus că după ce Ludovic Orban și-a anunțat demisia, la Camera Deputaților va fi un președinte interimar.

Ce le-a declarat Florin Cîțu jurnaliștilor imediat după congres
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:07 0:00

La Congres PNL şi-au înregistrat prezenţa 4.874 de delegaţi, care au votat atât pentru preşedintele partidului, cât şi pentru preşedintele Curţii de arbitraj.

Florin Cițu a declarat că de luni PNL-ul va fi un partid unit
Florin Cițu a declarat că de luni PNL-ul va fi un partid unit

Liberalii au format cozi la cabinele de vot înainte de anunţul oficial privind începerea procesului de votare. În timpul votului au fost acuzații de fraudă, iar unul dintre votanți a fost prins când își fotografia buletinul de vot, apoi a șters imediat poza.

Comisia de numărare a voturilor are 140 de membri, 70 desemnaţi de echipa Cîţu şi 70 de echipa Orban.

Congresul a început la ora 11.00 cu discursul președintelui Klaus Iohannis care le-a spus celor prezenți că „vremea confruntărilor electorale s-a încheiat”.

„Să nu uităm că am promis oamenilor în 2020 4 ani de stabilitate politică. De mâine ambele echipe trebuie să fie conștiente că menținerea unității partidului este esențială”, a declarat Klaus Iohannis.

În timpul discursului președintelui susținătorii lui Orban l-au întrerupt de mai multe ori prin scandările lor puternice.

Apoi cei doi candidați și-au prezentat moțiunile alături de echipele susținătoare. Florin Cîțu a fost huidit în timpul discursului său, iar Lodovic a intervenit de două ori să le spună oamenilor să-l lase pe premier să vorbească.

Regulamentul prevede că dacă niciuna dintre moţiunile celor doi candidaţi la şefia PNL nu obţine majoritatea voturilor valabil exprimate, se realizează un al doilea tur de scrutin, conform Statutului partidului.

Liderul moţiunii care obţine majoritatea voturilor valabil exprimate este declarat Preşedinte al PNL. Cei 35 de membri ai grupului de promovare devin membri ai Consiliului Naţional.

De la moţiunile care nu au obţinut majoritatea voturilor, dar au obţinut cel puţin 10% din voturile valabil exprimate la primul tur de scrutin, liderul şi un număr proporţional de susţinători dintre membrii grupului de promovare, dar nu mai puţin de 5, desemnaţi de către liderul moţiunii, vor deveni membri ai Consiliului Național.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG