Linkuri accesibilitate

Congresul PNL. A doua zi de alegeri pentru echipa care va conduce alături de Florin Cîțu


Florin Cițu
Florin Cițu

După ce Florin Cîțu a fost ales președinte al PNL, duminică are loc un Consiliu Național, tot la Romexpo, în care se vor alege celelalte funcții de conducere din Partidul Național Liberal.

UPDATE 21.00 Toți candidații susținuți de Florin Cîțu au fost confirmați în urma Consiliului Național. Rezultatul a venit și pe fondul retragerii candidaturilor de către sușinătorii lui Ludovic Orban.

UPDATE 14:15 După ce sâmbătă a anunțat luni dimineaţă își va depune demisia „în mâna” preşedintelui ales al PNL, Florin Cîţu, Ludovic Orban a spus în a doua zi de congrs că va continua să exercite funcţia până când se va forma o majoritate parlamentară în aşa fel încât PNL să nu piardă preşedinţia Camerei Deputaţilor în favoarea PSD. „Eu luni dimineaţă, la ora 9, mi-am depus demisia în mâna preşedintelui Partidului Naţional Liberal. Este o decizie irevocabilă şi care va opera în momentul în care preşedintele Partidului Naţional Liberal va depune demisia respectivă. Când îmi va cere, atunci îmi voi depune demisia. Deci încă o dată, demisia este dată, nu mai există cale de întoarcere, eu sunt un om de onoare”, a afirmat Ludovic Orban duminică.

UPDATE 12:40 Echipele noului președinte Cîțu și fostului președinte Orban și-au prezentat candidații pentru funcțiile de vicepreședinți.

Cei din echipa Orban au anunțat că și-au retras candidaturile pentru BEX. Primul a fost Virgil Guran care a spus că dacă ar candida la funcția de prim-vicepreședinte ar însemna să fie făcute două tururi și ședința să se prelungească cu 4 ore.

„Nu vreau să rămân în memoria dumneavoastră omul Guran care v-a ținut 4 orei aici. Vreau să rămân în memoria dumneavoastră Guran, care dacă a promis a rămas lângă Ludovic Orban, chiar dacă și-a pierdut funcțiile, chiar dacă unii colegi de la mine, de la Dâmbovița, și-au pierdut funcțiile și îmi cer scuze pentru asta. Vreau să rămân în memoria dumneavoastră poate ca omul care a avut curajul să spună ce gândește chiar dacă am supărat conducerea”, a spus Guran, care candidează doar pentru funcția de vicepreședinte regional.

S-au mai retras Sabin Sărmaș (candida la vicepreședinte comunicații, societate informațională șib digitalizare), Dragoș Garofil (candida pentru vicepreședinte sănătate), Marsalic Jaro Norbert (candida pentru vicepreședinte sănătate), Adrian Oros (candida pentru vicepreședinte pe Nord-Vest) și Molnár Ervin.și Mircea Buhur, Ioan Turc (membri BEX) și Valentin Cocoș (vicepreședinte pentru românii de pretutindeni).

Preşedintele PNL, premierul Florin Cîţu, a declarat, duminică, despre posibilitatea ca susţinători ai lui Ludovic Orban să facă parte din noua echipă de conducere a partidului că „fotbalul se joacă pe goluri, iar politica e pe voturi".

„Vreau să vă spun că în fotbal se joacă pe goluri, politica e pe voturi şi vom vedea ce se va întâmpla. Dacă au voturile necesare, bineînţeles", a precizat Cîţu înainte de începerea Consiliului Naţional al partidului, în cadrul căruia urmează să fie aleşi ocupanţii celorlalte funcţii de conducere din partid. El a fost întrebat dacă susţinătorii lui Orban vor mai avea loc în Biroul Executiv al PNL.

Florin Cîțu - despre alegerile din 2024
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:33 0:00

Florin Cîțu: Deciziile pe care le vom lua vor fi decizii doar în interesul românilor

Primul care a vorbit în a doua zi de congres a fost premirul Florin Cîșu care le-a spus delegaților că are o responsabilitate enormă. „Am fost sincer când am spus că vreau un partid unit, să ne folosim toate resursele pentru lupta cu adversarul nostru, PSD. În acest mandat vreau să fiţi mândri că sunteţi liberali. Vreau peste tot în România să fim mândri că suntem liberali, asta înseamnă că deciziile pe care le vom lua împreună vor fi decizii doar în interesul românilor. Doar aşa vom câştiga tot în 2024. Ca să pot implementa ce am propus, am nevoie de o echipă în jurul meu, care s-a construit, oameni cu care eu cred de fapt sunt sigur că vom transforma România”, a spus Florin Cîțu.

După prezentarea echipei, au vorbit și cei susţinuţi de Cîţu: Dan Vîlceanu - secretar general şi Iulian Dumitrescu, Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur şi Lucian Bode, care candidează pentru funcțiile de vicepreședinți.

Dan Vîlceanu, nemulțumit de huiduielile din prima zi de congres

Ministrul de Finanţe Dan Vîlceanu, a declarat că partidul trebuie readus împreună.

„În primă fază trebuie să readucem partidul împreună, să vindecăm rănile dezbinării din această perioadă de congres”, a spus Dan Vîlceanu, care a susţinut că în PNL nu trebuie să mai existe huiduieli şi cereri de demisie la adresa colegilor.

Dan Vilceanu, nemulțumit de huiduielile din prima zi de de congres
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:04 0:00

Rareș Bogdan vrea ca liberalii să devină comunicatori

Un alt candidat susținut de Florin Cîțu, europarlamentarul Rareş Bogdan le-a spus liberalilor să devină mai buni comunicatori, referindu-se la compensarea facturilor la energie.

„Am venit cu măsuri care merg până la 35% compensare la facturi. Sunt măsuri pe care Guvernul le-a luat şi trebuie să le comunicăm împreună. Sunt multe lucruri pozitive în guvernare, vă rog din tot sufletul deveniţi comunicatori”, a spus Rareș Bogdan.

Europarlamentarul a avut numai cuvinte de laudă pentru Cîțu: „Anul trecut PNL a intrat într-un conflict care astăzi ne creează probleme cu Biserica, nu doar cu BOR, cu cultele din România. Pentru că am refuzat dialogul. Florin Cîţu, omul cu vederi liberale, a readus acest dialog cu Biserica. A fost extrem de important să îl văd dialogând cu Patriarhul. În zona rurală, fără reprezentanţii bisericilor nu îi vom putea convinge pe români cât de importantă e vaccinarea”

Rares Bogdan, în a dous zi de Congres PNL, despre facturile la energie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Printre candidații la funcția de vicepreședinte pentru drepturile omului este și Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii și susținătoare a lui Ludovic Orban, care a spus că delegații au de ales între „două tipuri de doamne”, adică între ea și Alina Gorghiu.

Violeta Alexandru, despre candidatura împotriva Alinei Gorghiu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a spus că PNL are de luat decizii importate în perioada următoare şi nu îşi „permite să greşească”, mai ales în perspectiva alegerilor din 2024.

„Suntem conştienţi cu toţii că nu va fi uşor de obţinut victoria pe care cu toţii ne-o dorim, pentru că orice guvernare erodează. (Este un gest sinucigaş să credem că reuşim să performăm la guvernare dezbinaţi fiind”, le-a spusBode colegilor săi de partid.

Lucian Bode: 2024 va fi primul mare test pentru PNL
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:51 0:00

Știre inițială

Consiliul Naţional al PNL s-a reunit , duminică, la Romexpo, pentru alegerea celorlalte funcţii de conducere din partid, după ce cu o zi în urmă a fost ales noul preşedinte al liberalilor, Florin Cîţu.

La Consiliul Național participă 2.000 de delegați. Numărul de vicepreședinți PNL a fost modificat, la începtul lunii septembrie, și vor fi 17 vicepreședinți, împărțiți pe domenii.

În prima parte a Consiliului Național se vor alege secretarul general și prim-vicepreședinții pe domenii: Relația cu mediul de afaceri și societatea civilă; Strategii Politice; Politici Publice; Comunicare și Relații Internaționale.

În etapa a doua vor fi aleși vicepreședinții pe domenii:

  • politică externă și afaceri europene;
  • apărare și siguranță națională;
  • administrație, ordine publică și siguranța cetățeanului;
  • fonduri europene și dezvoltare regională;
  • justiție și drepturi cetățenești;
  • buget, politici fiscale, economie, energie și mediu de afaceri;
  • sănătate;
  • muncă, familie și protecție socială;
  • educație și cercetare;
  • cultură, culte, minorități;
  • agricultură, dezvoltare rurală și industrie alimentară;
  • mediu, ape și silvicultură;
  • infrastructură de transport;
  • comunicații, societate informațională și digitalizare;
  • tineret și sport;
  • drepturile omului, protecția minorităților etnice, religioase și a grupurilor vulnerabile de orice natură;
  • pentru românii de pretutindeni.

Vor fi aleși membrii Biroului Executiv al PNL, membrii Curții de Arbitraj, membrii Comisiei Naționale de Revizie și Cenzori, trezorierul și vicepreședinții regionali.

Sâmbătă, Florin Cîţu a câştigat mandatul de preşedinte al Partidului Naţional Liberal. El a obţinut 2.878 de voturi "pentru" din partea delegaţilor la Congresul PNL, iar Ludovic Orban - 1.898 de voturi "pentru".

De asemenea, Daniel Buda a fost ales preşedinte al Curţii de Arbitraj cu 2.381 de voturi, iar Mihai Barbu - preşedinte al Comisiei Naţionale de Revizie şi Cenzori cu 3.808 voturi.

Tot în prima zi de congres, Ludovic Orban a anunțat după ce a pierdut lupta pentru președinția PNL că luni își va depune demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților și că între el și președintele României, Klaus Iohannis, nu mai există de azi niciun parteneriat.

„Mulțumec celor aproape 1.900 de colegi care mi-au acordat încrederea în condițiile în care s-a desfășurat acest Congres. Îl felicit pe Florin Cîțu pentru alegerea ca președinte PNL. De-a lungul carierei mele de 31 de ani apărat valorile liberale și am acționat pentru a pune în practică un ideal al politicilor ideale. Voi rămâne consecvent”, a spus Orban după ce a pierdut.

„Îmi voi păstra convingerile și acțiunea politică petru apărarea democrației, valorilor liberale și voi continua să acționez așa cum am făcut și până acum. Demisia mea din funcția de președinte al Camerei Deputaților va fi luni, la prima oră, pe masa președintelui ales, Florin Cîțu”, a mai spus Ludovic Orban. „Vreau să vă mai spun un lucru - din momentul de față între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu va mai fi niciun parteneriat”, a încheiat Ludovic Orban.

Fostul președinte al PNL a acuzat ieri că unii dintre delegații din mai multe filiale și-au fotografiat votul.

De altfel, pe tot parcursul votului, oamenii s-au îmbulzit la cabinele de vot și nu au respectat regulile sanitare din pandemie, cu toate că Theodor Stolojan, cel care a condus lucrările congresului, le repeta să stea la distanță.

Vedeți în video-ul de mai jos cum a fost în prima zi de congres:

Congresul PNL: Cum a fost în prima zi
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:47 0:00

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG