Guvernul a împărțit miercuri seară un miliard de lei (200 de milioane de euro) din fondul de rezervă al premierului. Fără vreo formulă de calcul, fără o explicație, banii au ajuns, în special, la primăriile și consiliile județene conduse de PNL și UDMR.
PSD va depune o plângere penală împotriva lui Florin Cîțu și a celor care au acționat în acest mod discreționar. Banii sunt considerați a fi mită pentru primarii liberali care au votat la Congresul din 25 septembrie.
Klaus Iohannis a girat încă o dată acțiunea Palatului Victoria. Președintele a vorbit despre o acțiune legală a Executivului, iar nemulțumirea venită din teritoriu a descris-o drept „expresia unei frustrări că nu sunt la cheia banilor”.
Subiectul alocărilor politice care se fac din fondul de rezervă nu este unul nou. PNL acuza PSD de aceste practici când rolurile erau inversate, mai ales în epoca Dragnea. Practicile arată că banii publici pot ajunge la o comunitate sau alta nu pe criterii de necesitate, ci doar datorită apartenenței politice.
USR a simțit cuțitul în spate înfipt de PNL
Municipiile conduse de USR au primit zero lei de la guvernul Cîțu. Timișoara, Alba, Brașov sau Bacău nu au fost considerate urgențe pentru Palatul Victoria pentru a primi sume din fondul de rezervă. Din cele 47 de primării conduse de USR, doar 5 au primit bani. Este vorba de cinci comune, iar sumele sunt de ordinul sutelor de mii de lei.
Allen Coliban, primarul municipiului Brașov (USR), descrie situația ca fiind un nou „cuțit înfipt în spate” de PNL. Toate primăriile din județul Brașov au primit bani de la guvern, mai puțin cele conduse de formațiunea sa.
„Când aloci discreționar bani arăți că nu ești acolo să guvernezi România, ci să împarți banii ca un feudal pe feuda sa. Mesajul că nu mai suntem doriți la guvernare l-am primit pe diverse căi”, a spus Coliban pentru Europa Liberă.
Brașovul va încerca să compenseze sumele pe care nu le-a primit de la București, cu fondurile europene. Dezamăgit de comportamentul lui Florin Cîțu, Allen Coliban constată că pălăria de președinte PNL este prea mare pentru acesta, premierul fiind mai interesat să plătească polițe politice.
Gabriel Pleșa conduce Alba Iulia, un municipiu de peste 74.000 de suflete. Zero lei de la Guvern.
„Am fost absolut revoltat când am văzut acest lucru. Este incredibil cum se poate repartiza din pix. Parcă suntem cetățeni din mâna a doua”, a declarat primarul pentru Europa Liberă. Toate primăriile USR din județ au fost eliminate chirurgical de la alocarea decisă la Palatul Victoria.
Nu îi rămâne decât să constate că totul este o „vendetă politică” din partea PNL.
„Este o palmă pentru timișoreni"
Primarul Timișoarei se întreabă dacă este corect ca locuitorii să trimită bani la București, iar de acolo să nu se mai întoarcă nimic.
„Alocarea a fost făcută pe criterii politice, miroase a răzbunare politică. Întrebarea este cu ce sunt de vină timișorenii pentru ce se întâmplă la București? E o palmă uriașă pentru timișoreni, ca intenție era gândită ca o palmă pentru USR. Timișoara contribuie substanțial la bugetul de stat și nu primește bani pe măsura contribuției”, spune primarul Dominic Fritz (USR) pentru Europa Liberă.
El spune că astfel sunt pedepsite comunități, nu primarii.
„De 30 de ani avem o problemă că Banatul contribuie mult mai mult la bugetul țării decât primește. Înțelegem că trebuie să fim solidari, dar nu să fim luați drept naivi”, avertizează edilul Timișoarei.
Municipiul a cerut 100 de milioane de la centru „pentru a trece iarna”, dar nu a primit nimic. Banii erau, în principal, pentru termoficare.
„Fără susținerea Guvernului nu vom putea rezista în această iarnă, să furnizăm căldură în spitale, școli, gospodăriile Timișoarei. Dacă se dorește să se transmită un mesaj pentru timișoreni, e o dezamăgire cruntă”, a subliniat Dominic Fritz.
Olguța Vasilescu: Câtă bătaie de joc să mai suportăm
Municipiul Craiova nu a fost trecut pe lista de alocări din fondul de rezervă. Olguța Vasilescu susține că este o bătaie de joc, iar premierul Cîțu și-a plătit datoriile către primarii care l-au susținut la Congres. Potrivit acesteia, urmează să fie tăiați banii pentru investiții în municipiu pentru a se asigura încălzirea la iarnă.
„Nu vom mai putea asigura plata asistenților personali și indemnizația persoanelor cu handicap, unde guvernul trebuia să asigure 90% din sume. E o obligație legală. Am solicitat 7 milioane pentru transportul gratuit al elevilor, scrie în legea educației. Zero lei. Cinci milioane am solicitat pentru subvenția la încălzire. Cu acești bani ar fi urmat să subvenționăm facturile craiovenilor. 14 milioane cofinanțare pentru proiectul de canalizare. 2% cofinanțare instituții de cultură”, a spus Olguța Vasilescu.
Ca și Dominic Fritz, ea a ridicat o problemă similară: ce se întâmplă cu banii oamenilor din Oltenia. Municipiul trebuie să asigure și un depozit financiar pentru a nu rămâne fără apă caldă din cauza solicitărilor venite de la Complexul Energetic Oltenia.
„Nu vreau să mă gândesc ce bombă socială va fi pentru achitarea datoriilor de întreținere”, a adăugat Olguța Vasilescu.
Spitalul județean din Bistrița Năsăud nu mai are Remdesivir de două săptămâni
Radu Moldovan conduce Consiliul Județean Bistrița Năsăud și se află și în conducerea PSD. Cataloghează decizia de la București ca fiind „cinică și mizerabilă”.
„În spitalul de urgență Bistrița nu mai avem Remdesivir și medicamente vitale pentru tratarea pacienților de Covid de două săptămâni”, a dezvăluit șeful CJ-ului.
Susține că instituția pe care o conduce nu a primit nici 1% din suma solicitată Guvernului.
„Nu le pasă că oamenii mor pe capete în spitale, îi interesează doar clientela politică. O guvernare coruptă, incompetentă și falimentară cum e cea condusă de Superman”, îi acuză Moldovan pe cei de la putere.
PSD pregătește plângeri penale, atacuri în secțiile de contencios administrativ, dar și proteste în stradă.
Proteste PSD în țară și plângeri penale. „E un șantaj"
Primarul din Galați, Ionuț Pucheanu, recunoaște că s-ar putea să asistăm la proteste chiar și în București.
„Nu vom ceda unui astfel de șantaj. Nu îmi întorci mâna la spate și încerci să mă mângâi pe cap. Cel mai probabil veți vedea astăzi mișcări de stradă la nivelul fiecărei organizații nedreptățite. Toți primarii vor fi în stradă. S-a pus problema să venim și la Palatul Cotroceni”, a afirmat Pucheanu pentru Europa Liberă, care a subliniat că nu a crezut că vor exista astfel de alocări pe criterii politice.
Nervozitatea în PSD a atins cote înalte. Liderii din teritoriu l-au sunat pe Marcel Ciolacu pentru a-i transmite nedreptatea la care sunt supuși și să nu voteze în Parlament un guvern condus de Florin Cîțu.
„Este o răzbunare a actualilor guvernanți pentru neînțelegerile politice. Să pedepsești populația țării mi se pare cea mai meschină manevră politică pe care o poți face. Din cauza nervilor, ne-am trezit cu toții că cine nu e în PNL și mai ales în tabăra câștigătoare, pare că nu merită nimic”, a fost opinia lui Pucheanu.
Favorizații nu se simt avantajați
Korodi Attila este fost parlamentar UDMR și ministru al Mediului, dar conduce, în prezent, primăria din Miercurea Ciuc. Banii de la București nu l-au ocolit, poate pentru că la Ministerul Dezvoltării se află Cseke Attila, tot din UDMR. Peste 5 milioane de lei vor ajunge la comunitatea din Miercurea Ciuc, județul Harghita.
„Față de necesitățile municipiului nu mă simt favorizat. Nu cunosc lista. Oportunitatea deciziilor aparține Guvernului. Dacă mă uit la Miercurea Ciuc, știu că aveam nevoie”, a declarat Korodi pentru Europa Liberă.
Susține că necesarul pentru municipiu era de 24 de milioane de lei.
Municipiul Suceava se poate lăuda că se află pe locul doi în privința alocărilor din fondul de rezervă: 15.000.000 de lei. Primarul Lungu nu este impresionat de sumă, spune că în perioada guvernării PSD a primit și 18 milioane de lei.
„La Suceava este singura centrală din țară care se încălzește cu biomasă. Avem cea mai modernă centrală în parteneriat public – privat, o investiție de 86 de milioane de euro. Biomasa reprezintă niște resturi de lemn, dacă nu ne aprovizionăm acum nu putem da căldură în oraș. Noi am beneficiat mereu de bani”, descrie situația primarul Lungu.
Nu crede că a primit banii pentru că filiala din care face parte l-a susținut la Congres pe Florin Cîțu. Gheorghe Flutur s-a numărat printre principalii susținători ai premierului pentru a fi ales.
„Eu am știut să îmi promovez cauza. Sunt de 29 de ani în filmul ăsta. Avem o bijuterie de centrală la Suceava. Nu am fost favorizat, mi-am susținut cauza așa cum trebuie. Eu îi înțeleg pe colegii din țară, poate nu au fundamentat pentru ce au cerut banii”, a afirmat primarul.
Guvernul a decis ieri să aloce un miliard de lei din Fondul de rezervă la doar o zi după votul asupra moțiunii de cenzură.
Cum au fost evitate municipiile conduse de USR, PSD și oamenii lui Orban
- Județul Alba: municipiul Alba Iulia (USR) - 0 lei, municipiul Blaj - 2.000.000 de lei
- Județul Arad: municipiul Arad (PNL) - 0 lei
- Județul Argeș: municipiul Pitești (PNL - tabăra Orban) - 0 lei
- Județul Bacău: municipiul Bacău (USR) - 0 lei
- Județul Bihor: municipiul Oradea (PNL - apropiat Bolojan) - 0 lei
- Județul Bistrița Năsăud: municipiul Bistrița Năsăud (PNL - tabăra Orban) - 800.000 de lei
- Județul Botoșani: municipiul Botoșani (PSD) - 0 lei
- Județul Brașov: municipiul Brașov (USR) - 0 lei
- Județul Brăila: municipiul Brăila (PSD) - 0 lei
- Județul Buzău: municipiul Buzău (PSD) - 0 lei
- Județul Caraș Severin: municipiul Reșita (PNL) - 1.600.000 de lei
- Județul Călărași: municipiul Călărași (PSD) - 0 lei
- Județul Cluj: municipiul Cluj Napoca (PNL)- 0 lei
- Județul Constanța: municipiul Constanța (PNL) - 10.000.000 de lei, municipiul Medgidia (PNL) - 23.000.000 de lei
- Județul Covasna: municipiul Sfântu Gheorghe (UDMR) - 8.000.000 de lei
- Județul Dâmbovița: municipiul Târgoviște (PSD) - 0 lei
- Județul Dolj: municipiul Craiova (PSD) - 0 lei
- Județul Galați: municipiul Galați (PSD) - 0 lei
- Județul Giurgiu: municipiul Giurgiu (PNL) - 5.000.000 de lei
- Județul Gorj: municipiul Târgu Jiu (PNL) - 5.000.000 de lei
- Județul Harghita: municipiul Miercurea Ciuc (UDMR) - 5.064.000 de lei
- Județul Hunedoara: municipiul Deva (PNL - tabăra Cîțu) - 1.500.000 de lei
- Județul Ialomița: municipiul Slobozia (PNL) - 0 lei
- Județul Iași: municipiul Iași (PNL) - 0 lei
- Județul Ilfov: orașele Buftea și Măgurele : fiecare 1.000.000 de lei (PNL)
- Județ Maramureș: Municipiul Baia Mare - 0 lei
- Județul Mehedinți: municipiul Drobeta Turnu-Severin (PSD) - 0 lei
- Județul Mureș: municipiul Târgu Mureș (susținut de UDMR) - 1.720.000 de lei
- Județul Neamț: municipiul Piatra Neamț (PNL) - 5.000.000 de lei
- Județul Olt: municipiul Slatina (PSD) - 0 lei
- Județul Prahova: municipiul Ploiești (PNL) - 5.000.000 de lei
- Județul Satu Mare: municipiul Satu Mare (UDMR) - 5.000.000 de lei
- Județul Sălaj - municipiul Zalău (PSD) - 0 lei
- Județul Sibiu - municipiul Sibiu - 0 lei
- Județul Suceava - municipiul Suceava ( PNL) - 15.000.000 de lei
- Județul Teleorman - municipiul Alexandria (PSD) - 0 lei
- Județul Timiș - municipiul Timișoara (USR) - 0 lei
- Județul Tulcea - municipiul Tulcea (PNL) - 1.500.000 de lei
- Județul Vaslui - municipiul Vaslui (PSD) - 0 lei
- Județul Vâlcea - municipiul Râmnicu Vâlcea - 0 lei
- Județul Vrancea - municipiul Focșani (PSD) - 0 lei