Doi dintre miniștri care se vor regăsi, cel mai probabil, și în noua formulă ministerială sunt Lucian Bode și Sorin Cîmpeanu. Surse politice arată că Bode va merge mai departe cu portofoliul de la Ministerul de Interne, în timp ce Sorin Cîmpeanu cu cel de la Educație.
Cei doi miniștri sunt printre cei care au avut atribuții directe în privința măsurilor împotriva pandemiei, despre care președintele Klaus Iohannis a declarat zilele trecute că a fost gestionată defectuos. Valul de infectări și decese din ultima perioadă confirmă, de altfel, reproșurile președintelui.
Lucian Bode (47 de ani) este de profesie inginer și spune despre sine, pe site-ul propriu, că cea mai importantă funcție pe care a deținut-o în cariera sa a fost cea de lider de sindicat.
Bode a intrat în politică în 2000, când a fost ales consilier local al comunei Valcăul de Jos. A devenit ulterior consilier județean în Sălaj și, mai apoi, în 2008, deputat. A mai fost ministru al Economiei în 2012, ministru al Transporturilor în noiembrie 2019 – decembrie 2020 și, din decembrie anul trecut, ministrul Internelor.
Un alt minister cu rol importat în pandemie este cel al Educației. Sorin Cîmpeanu își va continua și el cel mai probabil mandatul. Școala românescă a intrat nepregătită în valul IV, iar specialiștii consideră că modul în care a fost gestionat începutul de an școlar a contribuit la creșterea numărului de cazuri din ultima perioadă.
Sorin Cîmpeanu (53 de ani) și-a început și el cariera ca inginer și a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe funcții didactice, dar și politice. El a fost ministrul al Educației și în timpul guvernării lui Victor Ponta, alături de care a fost co-fondator al Pro România.
La Justiție, liberalii au mai multe variante. Una dintre ele ar fi cea a Iuliei Scântei, președintele Comisiei Juridice din Senat.
Dna Scântei (45 de ani) este parlamentar de Iași și membru PNL din 2016. Este licențiată în Drept și, din 2008, notar public. O altă variantă este cea a fostului ministru al Justiției Cătălin Predoiu, care a mai ocupat această funcție în perioada 2008 – 2012.
Controversatul domn Dumitrescu
Iulian Dumitrescu este cel mai controversat nume de pe lista scursă „pe surse” în presă de PNL. Acesta este favorit să preia portofoliul de la Transporturi, unul dintre cele mai importante în perioada următoare în contextul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență.
Iulian Dumitrescu este președintele Consiliului Județean Prahova, prim-vicepreședinte PNL și unul dintre cei mai influenți lideri liberali.
El a fost înregistrat recent de procurorii DNA, alături de deputatul PNL George Stângă, în biroul ministrului Transporturilor, în timp ce îi cereau fostului ministru Cătălin Drulă să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.
Ministerul Finanțelor ar urma să fie ocupat de Dan Vîlceanu (42 de ani). Acesta este de profesie economist și a intrat în politică în PSD, unde a fost liderul organizației de tineret. A trecut ulterior prin PDL, unde a fost președinte al filialei Gorj.
Este considerat un apropiat al fostului premier Florin Cîțu, numele său fiind chiar vehiculat ca posibilă variantă de prim-ministru până la nominalizarea lui Nicolae Ciucă. Dan Vîlceanu a fost implicat într-un scandal mediatic după ce a preluat funcția de ministru al Finanțelor, după ce nu a știut să răspundă, la întrebarea unui jurnalist, care este salariu minim pe economie net în România.
Un alt portofoliu important, în plină pandemie, este cel de la Sănătate. Varianta luată în calcul de liberali este cea ca Nelu Tătaru. Dl Tătaru a mai fost ministru al Sănătății în perioada guvernării Orban și, potrivit unor surse politice, nominalizarea sa nu ar fi pe placul social-democraților. Nelu Tătaru este din județul Vaslui și este de profesie medic.
Un alt nume care nu ar fi pe placul PSD este cel al Ralucăi Turcan. Aceasta ar urma să își continue mandatul de ministru la Ministerul Muncii.
Virgil Popescu este un alt membru al actualului Guvern care ar putea să fie prezent și în următorul. Dl Popescu ar avea de gestionat o altă criză care afectează societatea în prag de iarnă: cea energetică.
La Apărare sunt vehiculate mai multe variante: Daniel Petrescu, Șeful Statului Major, senatorul Nicoleta Pauliuc sau chiar europarlamentarul Rareș Bogdan sunt în cărți.
La ministerul de Externe, liberalii mizează pe Bogdan Aurescu, actualul ministru, în timp ce la Agricultură este vehicula numele lui Adrian Cozma, senator de Satu Mare.
Marcel Boloș sau Cristian Bușoi sunt favoriți să preia Ministerul Fondurilor Europene.