Linkuri accesibilitate

Violențele continuă la Amsterdam. Un tramvai incendiat. Cinci noi arestări


Demonstrație pro-palestiniană în Piața Dam din Amsterdam, 10 noiembrie 2024.
Demonstrație pro-palestiniană în Piața Dam din Amsterdam, 10 noiembrie 2024.

Un tramvai a fost incendiat în vestul Amsterdamului, dar poliția spune că nu este clar dacă există vreo legătură cu tulburările de săptămâna trecută. Încă cinci persoane au fost arestate după ciocnirile cu fanii fotbalului israelian.

Un ofițer superior de poliție a avertizat marți cu privire la semnalele primite că se pregătesc mai multe proteste în Amsterdam, după ce zeci de oameni înarmați cu bastoane și petarde au incendiat un tramvai luni seară.

Orașul se confruntă cu tensiuni în urma violențelor de săptămâna trecută care i-au vizat pe fanii israelieni ai fotbalului.

Olivier Dutilh, de la poliția din Amsterdam, a declarat că are „semnale” privind „tulburări similare” care se pregătesc în vestul orașului.

Poliția a spus că incendiul de luni a fost stins rapid și că a eliberat piața.

Imaginile online arată oameni distrugând proprietăți și punând petarde. Un vehicul de poliție a fost incendiat ulterior pe o stradă din apropiere.

Poliția a spus că nu este clar cine a început tulburările și dacă are legătură cu ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută. Mai multe persoane au putut fi auzite în videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare folosind insulte împotriva poporului evreu.

Poliția a spus că a reținut trei suspecți și a făcut apel la martori, inclusiv pentru atacarea unui biciclist care a fost bătut în timp ce trecea pe lângă zona de violențe.

Cinci persoane au ajuns la spital și alte zeci au fost reținute joi după un meci de fotbal între Maccabi Tel Aviv-Ajax. Mai mulți tineri au mers pe scutere și pe jos în căutarea fanilor israelieni, lovindu-i cu pumnii și picioarele.

Autoritățile locale le-au interzis demonstranților pro-palestinieni să se adune în afara stadionului. Înainte de meci, fanii Maccabi au rupt un drapel palestinian de pe o clădire din Amsterdam și au scandat lozinci anti-arabe în drumul lor spre stadion.

Poliția olandeză a anunțat luni cinci noi arestări în ancheta asupra violențelor de zilele trecute.

Suspecții sunt bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 37 de ani și sunt din Amsterdam sau din orașele din jur. Patru sunt încă în arest, în timp ce al cincilea a fost eliberat, dar rămâne suspect.

Anterior, poliția a declarat că alți patru bărbați care au fost arestați săptămâna trecută vor rămâne în arest în timp ce ancheta continuă. Doi dintre aceștia sunt minori, un tânăr de 16 ani și un tânăr de 17 ani din Amsterdam. Ceilalți doi bărbați sunt din Amsterdam și dintr-un oraș din apropiere.

Poliția a spus că a identificat peste 170 de martori și că a luat probe criminalistice.

Prim-ministrul Dick Schoof a spus că sunt examinate și videoclipuri postate pe rețelele de socializare.

Schoof s-a întâlnit cu liderii comunității evreiești marți după-amiază pentru a discuta despre antisemitism.

Discursul antisemit s-a intensificat în Europa de la începutul războiului din Gaza, iar tensiunile de la Amsterdam au crescut înainte de meciul de joia trecută.

Primarul a interzis toate demonstrațiile din oraș și a declarat mai multe zone de risc în Amsterdam, unde poliția poate opri și controla pe oricine.

Zeci de persoane au fost reținute duminică pentru că au participat la o demonstrație pro-palestiniană din centrul Amsterdamului, care a fost interzisă.

O mică demonstrație a fost încheiată de poliție marți în fața Primăriei Amsterdam, în timpul unei dezbateri despre tulburări, a informat postul olandez NOS.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG