Linkuri accesibilitate

Senatul a respins obligativitatea certificatului verde. Decizia aparține Camerei Deputaților


Decizia cu privire la obligativitatea certificatului Covid în instituții și companii ar mai fi avut nevoie de două voturi în Senat pentru a trece de această Cameră legislativă.
Decizia cu privire la obligativitatea certificatului Covid în instituții și companii ar mai fi avut nevoie de două voturi în Senat pentru a trece de această Cameră legislativă.

Senatul a respins, miercuri, cu 67 de voturi pentru și 60 împotrivă Legea care prevede că personalul unor unități publice și private trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul digital Covid.

Pentru a fi adoptat, proiectul de lege avea nevoie de 69 de voturi, fiind o lege organică.

Forma respinsă de Senat, AICI.

Proiectul merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Deși doar PSD și AUR au anunțat că nu susțin proiectul, doi senatori PNL s-au abținut de la vot: George Scarlat și Alexandru Nazare. Alți trei parlamentari USR au absentat de la vot, unul fiind în Statele Unite iar alți doi în avion la momentul votului, transmite Digi 24.

„Vom continua la Camera Deputaţilor, este un proiect important care trebuie aprobat, care ajută România să depăşească acest moment şi voi avea grijă ca la Camera Deputaţilor parlamentarii PNL să fie prezenţi, să voteze toţi”, a declarat, miercuri, Florin Cîţu, citat de News.ro.

El a evitat să comenteze abținerea de la vot a celor doi senatori PNL, rezumându-se la a spune că vrea să verifice mai „întâi ce s-a întâmplat”.

Potrivit proiectului de lege, personalul unor unităţi publice şi private trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul digital Covid.

Documentul mai prevede și suspendarea activității angajaților celor care nu vor să prezinte certificatul verde la serviciu, fără plată, timp de 30 de zile. După acest interval, contractul de muncă putea fi suspendat.

Cei care nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală și trebuie să prezinte un test negativ ar fi trebuit să se testeze pe banii lor.

În Senat, PSD, care a anunțat că votează împotrivă, are 47 de senatori, PNL- 41 de senatori, UDMR are 9 reprezentanți, USR - 25, AUR - 14 voturi, inclusiv cel al senatoarei Dianei Șoșoacă, care nu mai este membră a formațiunii.

La vot au participat doar 129 de senatori.

PSD a anunțat, înainte de vot, prin vocea medicului infecționist, senatorul Adrian Streinu Cercel, că partidul său nu va vota proiectul pentru că este greșit, din punct de vedere științific și conceptual, pentru că atât persoanele vaccinate cât și cele nevaccinate se pot infecta cu Covid.

Legea 454 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private poate fi consultată AICI, în forma dezbătută miercuri de Senat.

Comisiile de specialitate din Senat au amendat documentul trimis de Guvern prin adăugarea mai multor categorii pentru care certificatul verde devenea obligatoriu.

Inițial, acesta era destinat personalului medical sau din cadrul structurilor de intervenție în caz de urgență. Acum, după amendamentele introduse în comisii, dispoziţiile s-ar fi aplicat şi instituțiilor centrale și locale, dar și operatorilor economici care îşi desfăşoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Măsurile nu se aplicau şi instituţiilor din cadrul autorităţii judecătoreşti.

În mod concret, angajații ar fi trebuit, potrivit documentului respins la Senat, să prezinte certificat digital pentru a dovedi una din următoarele situații:

  • vaccinarea împotriva Covid;
  • că se află în perioada cuprinsă între a 15-a şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării;
  • existența unui rezultat negativ recent al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid;

Costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 erau suportate de către personalul din cadrul unităţilor publice, se preciza în amendamentele admise de Senat.

Pentru persoanele care puteau face dovada unei afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, stabilită de un medic de specialitate, costul testării era plătit de angajator.

Legea reprezenta o parte importantă a noilor restricții anunțate de autorități pentru a limita răspândirea pandemiei în condițiile unui număr record de decese și cazuri grave și pe fundalul unei rate scăzute de vaccinare.

Nerespectarea obligaţiilor care reveneau în sarcina persoanele juridice reprezenta contravenţie şi se sancţiona cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei, potrivit formei respinse de Senat.


În dezbaterile din Senat, senatorii PSD și AUR au semnalat probleme de legalitate ale felului în care a fost discutat proiectul în comisii și în care au fost adăugate amendamente. De asemenea, au semnalat riscul de încălcare a drepturilor constituționale, în special a dreptului la muncă.

PNL, USR și UDMR au anunțat susținerea proiectului în vederea combaterii urmărilor grave ale pandemiei în condițiile unor rate scăzute de vaccinare.

Posibilitatea impunerii unui certificat verde la locul de muncă a provocat deja nemulțumire nu doar în rândul politicienilor de la PSD și AUR, dar și al sindicatelor, unele dintre acestea spunând că măsura este abuzivă și nu previne transmiterea virusului, care poate fi făcută și de persoane vaccinate.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG