Linkuri accesibilitate

Guvernul marii uniri PNL – PSD | Se împart Justiția, Finanțele, banii pentru teritoriu, miliardele din PNRR


Liderii social-democrați susțin că președintele Iohannis își dorește un guvern PSD - PNL. Imagine cu președintele Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, 2020.
Liderii social-democrați susțin că președintele Iohannis își dorește un guvern PSD - PNL. Imagine cu președintele Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, 2020.

Liderii PSD nu mai discută dacă fac un guvern cu PNL, ci când îl votează și ce obțin. Termenul dorit de conducerea din Kiseleff este 1 Decembrie, ziua Marii Unirii, pentru instalarea noului guvern. Florin Cîțu speră să mai reziste premier demis până la Crăciun.

Starea de spirit a liderilor PSD este una optimistă pentru formarea unui guvern cu PNL. Discuția care are loc în partid nu este despre dacă” va exista un guvern cu liberalii, ci când” și cum vin banii în teritoriu. La nivel oficial, PSD motivează intrarea la guvernare prin responsabilitate într-un moment greu și depășirea crizei sanitare și economice.

Gabriela Firea a declarat pentru Europa Liberă că s-ar putea, dacă alianța cu PNL se va realiza, ca ea să fie transpusă și în plan local, acolo unde există disponibilitate. Practic, pot apărea majorități PNL – PSD și la nivelul consiliilor județene sau municipale, dar chiar și în Consiliul General al Primăriei Capitalei.

„Vor exista județe unde se vor putea astfel de majorități PNL – PSD. O să fie o stare normală, dacă la nivel central guvernăm cu PNL, care e problema să fim împreună și la nivel județean sau municipal. Sigur, pot să fie cazuri în care nu se înțeleg”, a afirmat un alt lider județean pentru Europa Liberă.

Racordarea PSD la resurse reprezintă o motivație importantă pentru liderii social-democrați din teritoriu. O altă sursă de putere locală o reprezintă prefecții. Marcel Ciolacu le-a transmis liderilor din teritoriu, conform unor surse din conducerea PSD, că va numi prefecți care vor trebui să se bată cu liderii locali ai PNL. În interiorul ședinței PSD, s-a avansat și ideea ca social-democrații să aibă prefecți în județele unde au președinții consiliilor județene. Subiectul a rămas pe masa discuțiilor.

Banii din PNRR reprezintă o altă miză. Planul de Redresare și Reziliență este până în 2026, iar miliardele de euro sunt o tentație majoră.

„PNRR trebuie modificat și negociat cu Comisia Europeană pentru anumite capitole. Nu putem să guvernăm țara cu PNRR-ul lui Ghinea”, susține un lider de organizație. Părerea este larg împărtășită în partid. Miliardele de euro reprezintă un important mijloc de dezvoltare pentru comunități, dar o miză la fel de mare o reprezintă unde ajung sumele.

Liderii din teritoriu vor ca ei să aibă un cuvânt greu de spus când vine vorba de resursa financiară. Descentralizarea, un obiectiv vechi al șefilor PSD din teritoriu, este esențială. Regionalizarea este pusă în discuție, dar în plan secund, pentru aceasta fiind nevoie de modificarea Constituției.

„Nu știe Cîmpeanu de la București ce se întâmplă cu banii pentru educație pe partea de infrastructură. Aici trebuie ca decizia să revină în plan local”, subliniază un lider de organizație din PSD.

Cum se joacă PSD cu Constituția

Legea Fundamentală este folosită ca un argument în justificarea oferită de PNL și PSD pentru formarea unui guvern, după ce în campania electorală din 2020 și ulterior s-au atacat permanent. Șansele pentru modificarea Constituției sunt reduse, dar subiectul este puternic întreținut de ambele tabere ca un pretext pentru formarea unei noi majorități. Revizuirea Constituției se poate face cu 2/3 din Parlament și după un referendum de aprobare.

Republica parlamentară, un deziderat mai vechi al PSD, este puțin probabil să devină realitate. La fel ca în 2013, când fostul USL a dezbătut și votat modificarea Constituției, tema poate ține captivă atenția opiniei publice pentru o perioadă. Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a vorbit despre nevoia unei „reașezări constituționale” la 30 de ani după adoptarea primei Constituții după 1989.

„Noi am lansat discuția, am decis și formarea unei comisii parlamentare pentru modificarea Constituției. Trebuie să vedem dacă ajungem la un acord pentru anumite puncte, nu trebuie să fie o modificare majoră”, a precizat un alt lider din conducerea PSD.

Lider PSD: Iohannis trebuie să îl liniștească pe Cîțu

Florin Cîțu își joacă, în aceaste zile, propria carieră politică. Negocierile nu au decurs pe cât de lin se așteptau social-democraților din cauza pretențiilor președintelui PNL. Acesta încearcă să aibă în continuare un cuvânt greu de spus și vrea să își păstreze funcția de ministru de finanțe într-un viitor guvern, posibil Ciucă, pentru ca liderii din teritoriu să știe unde se află banii. Lui Cîțu i se rezervă funcția de președinte al Senatului, o funcție fără un rol decisiv.

PSD a solicitat să aibă ministerul Justiției sau cel de Finanțe, ministere avizatoare și cu un rol important într-un Guvern. Florin Cîțu a refuzat până acum să cedeze ceva.

„Pe Cîțu trebuie să-l liniștească cineva, Iohannis trebuie să intervină. PSD a renunțat la funcția de premier, o va avea PNL, chiar dacă nu toți liderii noștri județeni o știu. Dar nu poți să ceri și ministerul de Finanțe și pe cel al Justiției tot pentru PNL, că nu e după cum vrea Cîțu. Omul blochează totul ca să rămână el în continuare premier demis. Nu știm dacă lui Iohannis îi convine asta”, a fost poziția unui membru al conducerii PSD.

Prim-vicepreședintele PSD, Sorin Grindeanu, a precizat că preluarea funcție de ministru de finanțe de către social-democrați este o condiție care nu poate să fie negociată. Postul ar urma să-i revină lui Leonard Badea, viceguvernator BNR, potrivit unor surse din partid.

De altfel, social-democrații speră ca noul guvern să fie învestit până la 1 decembrie, ziua națională a Marii Uniri.

Alte ministere dorite de PSD sunt cel al Sănătății pentru Alexandru Rafila, cel al Muncii, dar și cel al Transporturilor și Economiei.

Planul lui Cîțu de a rămâne premier până la Crăciun

Florin Cîțu acceptă cu greu ideea că va pierde rolul de premier, la scurt timp după ce a obținut șefia PNL. De altfel, acesta și-a schimbat radical discursul și a trecut de la afirmații precum „PSD este un partid toxic”, la cel în care cataloghează PSD cu termenul de partener.

Liderul PNL încearcă să temporizeze negocierile și să țină în șah atât PSD, dar și USR. Planul său este de a rămâne cât mai mult timp premier demis, inclusiv până în apropierea Crăciunului.

Răbdarea ambelor partide ar putea ajunge la o limită însă. USR dă semne că nu mai este dispus să accepte negocierile PSD – PNL și va da un ultimatum liberalilor: ori continuă negocierile cu USR și le stopează pe cele cu PSD, fie închide negocierile cu USR.

Florin Cîțu s-a cerut premier în negocierile cu PNL și USR, dar a fost refuzat de fiecare dată. În aceste condiții, el trebuie să găsească o justificare pentru electorat pentru colaborarea cu PSD și o poziție cât mai influentă pentru sine.

Mai mulți lideri de organizație din Ardeal susțin ideea unei guvernări cu PSD. Printre aceștia se numără și prim-vicepreședintele Lucian Bode și Emil Boc, dar și prim-vicepreședintele Iulian Dumitrescu. Chiar și Rareș Bogdan a început să își înmoaie discursul virulent la adresa PSD.

Negocierile cu social-democrați nu mai sunt atât de vehement negate, ci se încearcă motivarea formării unui Cabinet împreună cu PSD.

Liderul PNL încearcă ca o decizie finală să nu fie luată în luni seară, în cadrul Biroului Politic Național, ci va propune doar continuarea negocierilor pentru formarea viitoarei majorități și guvernări.

Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, cunoscut drept un apropiat al lui Florin Cîțu susține că trebuie să existe un guvern cu USR.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că nu va demara consultările la Palatul Cotroceni până partidele nu vor ajunge la un acord pentru formarea unei majorități și susținerea unui premier.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG