După ce a făcut tot posibilul să îngroape refacerea coaliției cu USR și l-a împins pe Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohannis, spre un eșec forțând un guvern minoritar, Florin Cîțu insistă în negocierile cu PSD că premier trebuie să fie șeful partidului. Adică el. Asta deși PSD, prin vocile tuturor liderilor, i-au transmis clar că nu se poate.
„Flexibilizarea” e pentru altii, nu pentru Cîțu
Cîțu se folosește de o decizie mai veche a conducerii PNL, de fapt a așa-numitei „echipe câștigătoare” aleasă la congres din oameni fideli lui, care spune că premier va fi președintele PNL. Până acum, Florin Cîțu nu a făcut pași înapoi, deși în spațiul public i-a clamat permanent.
De pildă, marți seara, la ședința Biroului Executiv a fost votată rotația premierului sub condiția ca PNL să aibă primul mandat. Cîțu ar fi refuzat însă să supună la vot „flexibilizarea mandatului”, cerută de mai mulți șefi de organizații, în frunte cu Emil Boc. Această flexibilizare înseamna că numele lui Cîțu nu e bătut în cuie și mai pot intra și altele în discuție. Cum ar fi cel al lui Nicolae Ciucă, de exemplu.
„PNL în fiecare zi vine cu încă o flexibilizare”, a spus Cîțu miercuri dimineața, ziua în care urmează o altă întâlnire cu PSD pentru definitivarea programului economic și a acordului politic. Se referea însă la rotație și nu la o flexibilizare în ce-l privește pe el.
Despre aceasta are același discurs, pe care îl repetă de fiecare dată când e întrebat. „Avem o decizie să avem premier PNL”. Dar adevăratele intenții au ieșit la iveală atunci când a aflat că PSD a votat ca Marcel Ciolacu să fie propunerea de premier: „Dacă la ei se poate cu președintele partidului, atunci se poate și la noi”, a spus satisfăcut Cîțu.
PSD, cu un pas înaintea PNL pe calea deblocării
Social- democrații au mutat primii în chestiunea premierului, pasând mingea blocajului în terenul PNL. Decizia pare una tranșantă, dar nu e pentru că lasă loc compromisului în așa fel încât obrazul partidului să nu iasă șifonat . Marcel Ciolacu este propunerea de premier, dar nu s-a votat ca PSD să fie primul la mandat. Altfel spus, semnalul este că, indirect, partidul acceptă ca la prima tragere a rotației să fie PNL.
De altfel, încă de la începutul negocierilor se contura ideea că PSD nu ar insista să ia funcția de premier, dar că se opunea apăsat ca acesta să-i aparțină lui Florin Cîțu. PSD ar fi dispus să-l accepte premier pe Nicolae Ciucă, potrivit surselor Europa Liberă. În plus, PSD este mult mai grăbit decât PNL să deblocheze negocierile, așa cum a arătat Europa Liberă.
Soluția din mâneca lui Iohannis
Singurul care poate rezolva situația este președintele Klaus Iohannis, dar acesta nu a mai dat un semn de implicare în rezolvarea acestei prelungite crize politice de două săptămâni. A fost însă văzut relaxându-se la un joc de golf, noul sport pentru care se pare a făcut o pasiune.
Liderii PSD și PNL așteaptă să fie chemați președintele Iohannis de la discuții informale pentru rezolvarea problemei. Soluția este în mod evident în manșeta lui Iohannis. O astfel de întâlnire ar putea avea loc miercuri seara, după cea dintre liderii PSD-PNL-UDMR, care însă a fost anulată.
Mai mult, ar trebui să fie un singur nume din partea alianței. Cel puțin așa susține Cîțu. „Sunt sigur că vom merge cu o propunere comună, altfel nu vom putea merge mai departe”. Dacă nu se va ajunge însă la o propunere comună, negocierile pot fi blocate, lucru cu care, potrivit unor surse din PNL, ar fi amenințat Cîțu la ședința BEX de marți.
Dacă nu se va ajunge la o înțelegere, președintele poate veni el cu un nume, Constituția permitându-i acest lucru. Nume asupra căruia să agreeze cele două partide. Din informațiile noastre acesta nu va fi nici Marcel Ciolacu, nici Florin Cîțu. Și nici Dan Vîlceanu pe care Cîțu l-ar vrea plantat în fruntea guvernului și prin care ar putea controla executivul din umbră.
Motivele pentru care Cîțu se agață de scaunul de premier
Analiștii consultați de Europa Liberă avansează multe explicații pentru faptul că Florin Cîțu insistă cu atâta înverșunare să rămână premier, de la dorința de putere la ratarea carierei politice în cazul în care nu mai e prim ministru și până la profilul psihologic.
Ovidiu Voicu ( sociolog): Când va pierde funcția de premier, nu va mai avea carieră politică
„Prima explicație ține de dorința lui de putere, de orgoliul, aroganța lui. Vrea să fie șef. Mai mult, să fie recunoscut drept șef. E un plan care ține de profilul omului.
Apoi, cred că i s-a promis ceva când a intrat în campania internă din PNL. Presupun că în acel moment i s-a promis funcția de prim-ministru de către președintele Iohannis și de cei care erau în jurul lui. Cumva el se simte că i se datoreză să i se dea această funcție și atunci o cere.
Un al treilea motiv este că nu are alternativă. În momentul când va pierde funcția de prim-ministru va mai avea vreo carieră în politică. Va pierde și puterea în partid, va fi tras pe linie moartă și nu cred că va mai reuși să reprezinte ceva în politică Singura lui șansă este să se agate de funcție și cumva să întoarcă lucrurile, ceea ce nu cred că e posibil. În momentul de față e doar o chestiune de timp până când cei din jurul lui vor scăpa de el”.
Andrei Țăranu (politolog): Se crede un fel de Napoleon al României
„Cîțu vine din neant și se îndreaptă spre neant și vrea să lungească cât se poate această trecere. În momentul în care o să piardă calitatea de prim-ministru va fi un looser. În al doilea rând, prietenii domniei sale, cei care l-au susținut, Alina Gorghiu, Lucian Isar, Dan Vîlceanu & comp, de exemplu, această pletoră o să dispară o dată cu dl Cîțu. Problema e că nu dispare doar el, ci că e un întreg sistem care depinde de dl Cîțu. Al treilea motiv, asta e senzația mea, el chiar crede că e un politician minunat dar că e neînțeles. El chiar crede că ăsta e scopul lui istoric, că e un fel de Napoleon al României dar că nu-l înțelege lumea”.
Raluca Alexandrescu ( profesor universitar): E vorba de accesul la bani
”Prima explicație este că funcția aceasta este singura care îi permite un acces direct la banii pentru menținerea profilului de persoană care contează în arhitectura partidului. Al doilea motiv care decurge logic din primul ar fi că deși a câștigat președinția PNL și are o influență în partid, e limpede că, date fiind circumstanțele în care a câștigat președinția și care sunt legate mai puțin de performanța lui cât de susținerea pe care i-au oferit-o președintele Iohannis și alte grupări afiliate președintelui, e clar că îi trebuie o bază de negocieri. Iar acastă bază de negocieri cu filialele, cu primarii este exact accesul la fondurile guvernamentale. Ar mai putea fi vorba de o chestiune de psihologie a personajului. Declarațiile dlui Cîțu din ultimele zile, în care spune, de exemplu, că i se pare bizar că PSD nu-l vrea premier după ce tocmai l-a demis, sunt inexplicabile prin filtrul rațiunii și al bunului simț. Al treilea motiv este, deci, mai complex și care ține de o analiză psihologică”.