Linkuri accesibilitate

PNL, de acord să facă rocada cu PSD la conducerea guvernului, cu condiția să aibă primul mandat


Conducerea liberală a acceptat marți seară ca șefia guvernului să fie deținută prin rotație între PNL și PSD, cu condiția ca prima parte de mandat să aparțină PNL, a anunțat președintele PNL Florin Cîțu. 

Biroul Executiv al PNL a votat marți seară, cu 4 abțineri și 2 voturi împotrivă, deținerea prin rotație a conducerii guvernului.

În schimb, desemnarea premierului nu a fost votată, deși a fost luată în discuție, a spus șeful PNL.

Altfel spus nu a fost luat în calcul alt nume pentru șefia guvernului în afara lui Florin Cîțu. Emil Boc a fost cel care a produs flexibilizarea mandatului pentru a se ieși din paradigma premier-președinte PNL, pentru a putea fi înaintate și alte nume în afară de cel al președintelui partidului.

Discuțiile cu PSD, pentru a conveni asupra numelui premierului, vor începe miercuri.

„În acest moment, nu am schimbat mandatul, avem un singur mandat. S-a votat decizia de a avea un sistem rotativ de premieri, cu primul liberal. Dacă PSD se opune, vedem atunci. Noi trebuie să avem o decizie, vrem să avem prima parte din mandat. În primul rând, trebuie să vedem acest lucru. Propunerea noastră va merge la președintele Iohannis care are atributul constituțional”, a spus Cîțu.

Cât privește negocierile pentru programul de guvernare, Florin Cîțu a spus că încă există „discuții importante” despre taxe cu care PNL nu este de acord.

PNL, PSD și UDMR nu au ajuns până marți la o înțelegere privind rotația premierilor, pentru că și PNL și PSD și-au dorit să aibă prioritate la impunerea șefului de guvern.

Negocierile dintre cele trei partide care s-au angajat să dea o majoritate de guvernare sunt în acest moment în impas atât din cauza faptului că nu s-au pus de acord asupra numelui premierului, priorității la șefia guvernului, impunerea de taxe noi, dar și din cauza lipsei de consens asupra unora din aceste chestiuni chiar în rândul liberalilor.

Nu mai este o noutate că Florin Cîțu, ales recent președinte al PNL și premier demis prin moțiune de cenzură, dorește să-și perpetueze mandatul la Palatul Victoria, tot așa cum nici nu a dat semne până acum că ar accepta ca PSD să fie primul partid care să dea premierul.

Cel care a vorbit deschis despre starea negocierilor din potențiala coaliție de guvernare a fost chiar președintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus marți că nu s-a ajuns la o înțelegere între cele două partide tocmai pentru că fiecare partid își dorește această funcție.

Detașarea lui Kelemen pe subiect e dată și de faptul UDMR nu va da premierul în această rotație a lor la fruntea guvernului de coaliție.

„Aici, colegii noştri nu s-au înţeles şi fiecare doreşte să fie primul. Ei trebuie să decidă şi am înţeles că asta va fi decizia de astăzi a liberalilor, dacă acceptă ideea de rotaţie, dar cine urcă primul, aici nu ştiu, nu îmi dau seama, e înghesuială mare (...). Trebuie să lase orgoliile la o parte. Dacă nu, atunci iar o să avem o problemă de funcţionalitate”, a spus liderul UDMR.

Marcel Ciolacu, a spus marți că exclude posibilitatea ca Nicolae Ciucă să fie premier pentru următorii trei ani, dar că așteaptă ca PNL, după ședința conducerii de marți seară, să accepte rotația premierilor. Nici Florin Cîțu nu mai admite ca premierul propus de PNL să mai fie Nicolae Ciucă dând de înțeles că șansele titularului de la Apărare la șefia Guvernului au expirat odată cu ratarea misiunii guvernului minoritar, pe care a fost desemnat să-l conducă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG