Linkuri accesibilitate

3 minute | Avertisment CIA către fostul KGB, JPMorgan sau Partidul Comunist Chinez, învestirea generalului


Directorul CIA William J. Burns a avertizat conducerea FSB (fostul KGB) asupra implicării Rusiei în seria de probleme de sănătate suferite de diplomați și spioni americani, aflați în diverse țări. Aici la audierea sa în aprilie 2021 în Senatul american.
Directorul CIA William J. Burns a avertizat conducerea FSB (fostul KGB) asupra implicării Rusiei în seria de probleme de sănătate suferite de diplomați și spioni americani, aflați în diverse țări. Aici la audierea sa în aprilie 2021 în Senatul american.

Patriarhul Daniel a spus ieri că s-a vaccinat, răspunzând reporterilor. Aceștia l-au asaltat la ieșirea de la ședința solemnă a Parlamentului dedicată Zilei Naționale. Până acum, Patriarhia nu a recomandat clar vaccinarea. Nu e clar dacă PF Daniel a făcut prima doză, a doua sau rapelul.

Bună dimineața, dragi prieteni,

Se pare că România va avea până la sfârșitul zilei un guvern învestit de Parlament. Dacă premierul Ciucă și miniștrii vor depune și jurământul și dacă mesajul președintelui Iohannis se va dovedi mai consistent decât cel de la desemnare, vă spunem la momentul potrivit.

Iată principalele știri:

  • Directorul CIA, William J Morgan, a avertizat Moscova că ar fi bine să nu se afle la originea „sindromului Havana” care afectează diplomați și spioni americani.
  • 27 de imigranți s-au înecat în Canalul Mânecii după ce barca pneumatică în care se aflau s-a dezumflat.
  • Toți miniștrii propuși de generalul Ciucă au fost audiați în Parlament și au primit aviz pozitiv. Urmează votul în plen.

Șeful CIA avertizează Moscova asupra sindromului Havana

Aflat luna trecută la Moscova, William J. Burns le-a transmis omologilor din conducerea FSB (fostul KGB) și Serviciului de Informații Externe al Rusiei că „vor suporta consecințele” dacă se va dovedi că se află în spatele celor peste 200 de cazuri de diplomați americani afectați de sindromul Havana.

A provoca afecțiuni ale creierului și sistemului nervos în rândul personalului diplomatic american și ale familiilor lor iese cu mult din sfera unui comportament acceptabil pentru „un serviciu de informații profesionist”, a fost mesajul șefului CIA, afirmă surse apropiate discuțiilor, citate de Washington Post.

Aceste tulburări ale sistemului nervos, începând cu amețeli, dureri de cap, greață și mergând până la tulburări grave de memorie și leziuni pe creier au fost sesizate prima dată în 2016, în rândul personalului diplomatic american de la Havana, apoi în Rusia, China, Columbia, Uzbekistan, Vietnam, Germania și chiar în SUA.

Șeful CIA, William J. Burns, a fost trimisul special al președintelui Biden la Moscova în încercarea Statelor Unite de a tensiona situația în relația cu Ucraina vecină. Discuțiile despre sindomul Havana relevă însă înăsprirea relațiilor dintre SUA și Rusia, scrie Washington Post.
Șeful CIA, William J. Burns, a fost trimisul special al președintelui Biden la Moscova în încercarea Statelor Unite de a tensiona situația în relația cu Ucraina vecină. Discuțiile despre sindomul Havana relevă însă înăsprirea relațiilor dintre SUA și Rusia, scrie Washington Post.

Directorul CIA, W.J. Burns s-a aflat la Moscova la începutul lui noiembrie în încercarea de a opri comasarea de trupe rusești la frontierele Ucrainei. Fără succes. Kievul spune că în acest moment, granițele sale sunt încercuite de circa 100.000 de soldați ruși, echipați de război.

Într-un mesaj de comemorare a Holodomorului transmis de la Casa Albă, președintele Biden și-a reafirmat ieri sprijinul pentru Ucraina, după cum au transmis colegii de la Europa Liberă Ucraina.

JPMorgan se îndoiește de longevitatea Partidului Comunist Chinez

Din partea cealaltă a Europei, și presa franceză, și cea britanică, dar și presa americană, povestesc tragedia de pe Canalul Mânecii: 27 de persoane din cei 34 de pasageri ai unei bărci pneumatice s-au înecat în timp ce încercau să ajungă de la Calais la Dungeness, în Marea Britanie.

Ministrul de Interne francez spune că barca s-ar fi dezumflat, dar Times citează un ziar local din Franța care susține că ambarcațiunea ar fi fost lovită de un bac cu containere.

Despre containere, blocaje în lanțurile globale de aprovizionare și rolul uriaș al Chinei, dar și despre maniera particulară în care Beijingul își apără reputația, scrie și The Guardian, și BBC.

Între acestea, informația că șeful băncii globale de investiții JP Morgan și-a cerut scuze autorităților de la Beijing pentru o glumă. La o reuniune ținută la Boston, Jamie Dimon spusese că JPMorgan va exista mai mult timp decât Partidul Comunist Chinez.

Cum însă JPMorgan a devenit în august singura agenție de brokeraj din China fără participații ale statului chinez, calaburul s-a dovedit problematic.

Nu pentru că ce a spus dl. Jamie Dimon nu ar fi adevărat, în definitiv JPMorgan i-a supraviețuit și Uniunii Sovietice, ci pentru că șefii comuniști de la Beijing s-au simțit probabil amenințați ori sunt superstițioși.

Președintele Statelor Unite Joe Biden nu în timpul discursului, ci la o foarte simpatică ceremonie de Tranksgiving. Curcanul din imagine, Peanut Butter, tocmai a fost grațiat de cel mai important om în stat. Un gest apreciat de vegani & vegetarieni.
Președintele Statelor Unite Joe Biden nu în timpul discursului, ci la o foarte simpatică ceremonie de Tranksgiving. Curcanul din imagine, Peanut Butter, tocmai a fost grațiat de cel mai important om în stat. Un gest apreciat de vegani & vegetarieni.

În materie de fact-checking, BBC analizează mesajul de Thanksgiving al președintelui american. Plin de optimism, Joe Biden a spus că Statele Unite au cea mai mare creștere economică din lume, că a creat 5,6 milioane de locuri de muncă și că salariile au crescut.

BBC constată că economiile Indiei, Chinei și Marii Britanii au creșteri mai mari, că recordul în locuri de muncă vine după o prăbușire catastrofală provocată de Covid și că majorarea salariilor este anulată de inflație.

Semn că politicienii din toate țările se pot înscrie by default în clubul celor mai creative ființe de pe pământ. Cu diferența notabilă că în democrații, datele sunt transparente, iar oficialii pot fi trași înapoi cu picioarele pe pământ.

Învestirea guvernului Ciucă, urmată de vacanță

Ceea ce ne aduce în România, țara cețurilor, de vreme ce aici se desfășoară la vedere numai o foarte mică parte din jocul puterii, citește împărțirea resurselor publice.

Ieri, de pildă, au avut loc la Parlament, audierile tuturor miniștrilor propuși să facă parte din guvernul generalui Ciucă. Cu toții, potriviți sau nepotriviți, de la PSD, PNL sau UDMR, au trecut rapid de comisiile de specialitate, avizul lor fiind oricum consultativ.

Urmează azi votul de învestitură, previzibil, după care vacanța de 1 Decembrie.

Mai interesante par întrebările și temerile în presă cu privire la ce se întâmplă în măruntaiele statului. Adevărul vorbește despre efectele catastrofale ale șpăgilor în sistemul de justiție, da, ați citit bine.

Iar Europa Liberă tocmai ce a publicat o investigație legată de emisiile toxice care afectează Bucureștiul.

Articolul nostru relevă incapacitatea autorităților, inclusiv a DIICOT, adică a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, în a ține sub control clanurile interlope care otrăvesc sistematic, de ani întregi, o populație de 3 milioane de oameni, inclusiv familiile celor care tolerează calamitatea.

Alte subiecte:

Nu ezitați să ne scrieți la treiminute@rferl.org, iar dacă nu aveți timp să ne urmăriți în fiecare dimineață pe site, vă trimitem newsletter-ul „3 minute” pe mail. Abonarea presupune numai câțiva pași.

Cele bune, ne revedem mâine,

Elena

  • 16x9 Image

    Elena Tănase

    E jurnalist de peste 20 de ani. A început cu opt ani la BBC, a continuat cu doi ani la România Liberă, apoi a intrat în televiziune: opt ani din zece la Digi24. Din septembrie 2020, Elena Tănase este directorul Europei Libere. Cu studii de istorie și științe politice, s-a remarcat prin documentare video de istorie recentă: Povestea Cumințeniei Pământului (2016), Abdicarea Regelui Mihai (2017), Revoluția Română. De ce a curs sânge (2019). 

XS
SM
MD
LG