Linkuri accesibilitate

Un partid pro-Beijing a câștigat alegerile din Hong Kong. Opoziția aproape a dispărut


Un centru de numărare a voturilor din Hong Kong, China, la puțin timp după terminarea alegerilor. Fotografie realizată la data de 19 decembrie 2021.
Un centru de numărare a voturilor din Hong Kong, China, la puțin timp după terminarea alegerilor. Fotografie realizată la data de 19 decembrie 2021.

Aproximativ 82 din cele 90 de locuri din Parlament au fost luate de mai multe formațiuni politice pro-China, în urma alegerilor parlamentare ce au avut loc duminica aceasta în Hong Kong. Locuitorii metropolei chineze au putut alege doar 20 din cei 90 de parlamentari înscriși pe lista electorală.

Printre câștigători se numără toți cei 13 candidați înscriși pe listele electorale din partea Alianței Democrate pentru Îmbunătățirea și Progresul din Hong Kong (DAB) și a Federației Sindicatelor.

Rezultatul alegerilor, publicat luni, vine în contextul în care prezența la vot este cea mai scăzută de când orașul a fost revendicat de China în 1997. Aproximativ 30% din cei 4.4 milioane de cetățeni cu drept de vot s-au prezentat la secțiile de vot din oraș.

Tik Chi-yuen, singurul candidat al partidului de centru A Treia Parte, este singurul ales care care nu se află de partea Beijing-ului când vine vorba de politicile teritoriale ale Hong Kong-ului.

Tik, care și-a dat demisia din Partidul Democratic în 2015 pentru a-și crea propriul partid, a declarat în trecut că muncitorii sociali din oraș ar trebui să fie excluși din a-și depune jurământul de credință față de Guvern – practică impusă funcționarilor publici și consilierilor districtuali din oraș. Cerința a fost adoptată în urma adoptării legii securității naționale de către Beijing.

Liderul orașului, Carrie Lam, a declarat că abia așteaptă să aibă „interacțiuni pragmatice și raționale” cu noul Legislativ, votat de oameni duminică. Lam speră ca noul Parlament al Hong Kong-ului să rezolve „problemele profunde” ale orașului în timpul unei conferințe de presă organizată după anunțarea rezultatelor alegerilor.

Aproximativ 12.000 de polițiști și 40.000 de angajați guvernamentali au fost prezenți duminică pentru a monitoriza desfășurarea scrutinului. Pragul celor 630 de secții de vot a fost, în schimb, trecut de prea puțini oameni.

„Votul meu nu va însemna nimic, fiindcă în final tot oamenii Beijing-ului vor câștiga”, a declarat o femeie pentru BBC.

În martie, Beijing-ul a adoptat o rezoluție prin care le promitea cetățenilor Hong Kong-ului că vor fi guvernați de așa-zișii „patrioți”. Rezoluția a dus la scăderea proporției de oameni ce pot fi aleși direct de oameni în Parlament și a stabilit un comitet separat ce poate elimina candidații din cursă.

„Candidații nu vor ști niciodată de acum încolo dacă vor fi dați afară din cursa electorală sau nu”, a declarat Emily Lau, fost președinte al Partidului Democrat și consilier legislativ între 1991 și 2016, pentru The Diplomat. „Acest lucru e foarte diferit față de alegerile la care am participat. De aceea, am spus încă din timp că nu vom lua parte la alegeri”.

Nu în ultimul rând, China le-a oferit membrilor Comisiei Electorale locuri în parlament, o grupare de politicieni ce susține politica de stat a acesteia. Comitetul, format din 1.500 de membri, va fi responsabil pentru numirea liderului orașului și va acoperi 40 din cele 90 de locuri din Parlament.

La doar câteva ore după anunțarea rezultatelor, statul chinez a anunțat că Hong Kong-ul intra într-o nouă etapă a „restabilire a ordinii” ca urmare a modificărilor legii aduse de Beijing. Cu toate acestea, statele din Occident au declarat că există „griji serioase cu privire la erodarea elementelor democratice” a sistemului electoral din regiunea administrativă specială a Chinei.

„Candidații cu opinii politice diverse au contestat alegerile din Hong Kong. Alegerile de ieri au inversat această tendință”, se arată într-un comunicat al miniștrilor de Externe ai Australiei, Canadei, Marii Britanii și Noii Zeelande, dar și a secretarului de stat al SUA. „Aceste schimbări au eliminat orice urmă de opoziție politică”.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG