Aflat într-o vizită în Ucraina, Borrell a declarat într-o conferință de presă comună cu ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, că Kievul și Bruxellesul au un obiectiv comun: de a atenua tensiunile cu Rusia prin „mijloace diplomatice”.
Vizita, prima a unui diplomat al UE la linia de contact cu Rusia din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Rusia s-au luptat cu forțele guvernamentale ucrainene într-un război de aproape opt ani, soldat cu 13.200 de vieți pierdute, are loc cu o săptămână înainte de o serie întreagă de acțiuni diplomatice internaționale menite să reducă presiunea rusă asupra graniței cu Ucraina.
„Conflictul de la granițe este pe punctul de a deveni mai profund și tensiunile s-au acumulat cu privire la securitatea europeană în ansamblu”, a spus Borrell despre acumularea de aproximativ 100.000 de soldați ruși în apropierea granițelor cu Ucraina despre care Occidentul se teme că ar putea fi preambulul unei potențiale invazii.
„Orice agresiune militară împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și costuri grave”, a spus Borrell.
„Și ne coordonăm cu SUA, cu NATO și cu alți parteneri pentru a lucra pentru detensionare”, a adăugat el, menționând că orice discuții privind securitatea în zonă trebuie să includă Europa și Ucraina.
NATO a anunțat o întâlnire virtuală a miniștrilor de externe din cele 30 de țări membre ale sale pe 7 ianuarie pentru a discuta despre criză, după ce Moscova a cerut garanții de securitate ample din partea Statelor Unite și a aliaților săi.
Reuniunea extraordinară va fi urmată de discuții între oficialii americani și ruși la Geneva în perioada 9-10 ianuarie și o reuniune a Consiliului NATO-Rusia pe 12 ianuarie.
Consiliul, principalul for de dialog dintre cele două părți, s-a întrunit doar sporadic din 2014, când Rusia a invadat și a anexat Peninsula Crimeea a Ucrainei.
Reuniunea Consiliului NATO-Rusia va fi urmată a doua zi de discuții în cadrul Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care include Statele Unite și aliații săi NATO, precum și Rusia și Ucraina.
Cererile Rusiei includ garanții că Ucraina și alte foste țări sovietice nu vor adera la NATO și o retragere a desfășurărilor militare ale alianței în Europa Centrală și de Est.
Occidentul a respins ultimatumurile Moscovei cu privire la NATO și a amenințat Moscova cu sancțiuni severe și alte măsuri dacă va invada din nou Ucraina.