Oficialii americani au arătat că există posibilitatea unor schimbări progresive în deciziile privind viitoarea poziție strategică a Americii în Europa, dar Rusia va fi lovită de sancțiuni debilitante dacă ar interveni în Ucraina.
Administrația americană va fi deschisă la discuții cu Rusia în privința reducerii posibilelor viitoare desfășurări de rachete ofensive în Ucraina și limitarea exercițiilor militare ale SUA și ale NATO în Europa de Est.
Cu toate acestea, ei au spus că Rusia va fi lovită puternic de sancțiuni economice dacă intervine în Ucraina. Pe lângă sancțiunile directe asupra entităților rusești, acestea ar putea include restricții semnificative asupra produselor exportate din SUA în Rusia și a produselor potențial fabricate în străinătate aflate sub jurisdicția SUA.
Comentariile vin în ajunul întâlnirii oficialilor americani și ruși de luni din Elveția, pe fondul tensiunilor crescute din cauza Ucrainei.
SUA sunt dispuse să discute anumite aspecte limitate ale poziției sale de securitate europeană în aceste discuții. Dar ei au subliniat că orice acord va depinde de eliminarea Rusiei a amenințărilor la adresa Ucrainei și că nicio decizie nu va fi luată fără acordul Ucrainei sau al NATO.
Comentariile au fost făcute sub condiția păstrării anonimatul, într-o conferință telefonică organizată de Casa Albă. Sunt primele care sugerează dorința de a face compromisuri în chestiuni tangențiale cu Ucraina, dar au fost însoțite de amenințări cu inacțiunea din partea Rusiei la cererile SUA de a se retrage de la granița cu Ucraina.
În cazul unei invazii ruse a Ucrainei, „noi – în coordonare cu aliații și partenerii noștri – vom impune imediat costuri severe și copleșitoare asupra economiei Rusiei, inclusiv asupra sistemului său financiar și sectoarelor considerate critice pentru Kremlin”, a spus un alt oficial.
Pe lângă sancțiunile aplicate pe energie și bunuri de larg consum, SUA și aliații săi iau în considerare interzicerea exportului către Rusia de componente electronice avansate, software și tehnologii aferente care utilizează echipamente americane. Rusia ar putea fi adăugată celui mai restrictiv grup de țări în scopul controlului exporturilor, alături de Cuba, Iran, Coreea de Nord și Siria, au spus oficialii.
Aceasta ar însemna că capacitatea Rusiei de a obține circuite integrate și produse care conțin circuite integrate ar fi sever restricționată, din cauza dominației globale a software-ului, tehnologiei și echipamentelor americane în acest sector. Impactul s-ar putea extinde la avionica aeronavelor, mașini-unelte, smartphone-uri, console de jocuri, tablete și televizoare.
Astfel de sancțiuni ar putea viza, de asemenea, industria rusă critică, inclusiv sectoarele sale de apărare și aviație civilă, care ar afecta ambițiile de înaltă tehnologie ale Rusiei, fie în inteligența artificială, fie în calculul cuantic.
Oficialii americani au avut grijă să nu emită ultimatumuri Rusiei, cerând în același timp încetarea amenințărilor la adresa Ucrainei. Dar au respins categoric cererile Rusiei ca NATO să nu se extindă în continuare spre est și ca SUA să elimine trupe și arme din Europa de Est.
În ciuda acestei poziții, SUA și NATO și-au semnalat dorința de a explora compromisuri pe probleme conexe.
„Credem că putem explora cel puțin posibilitatea de a face progrese cu rușii”, a spus un oficial sâmbătă, înaintea Dialogului strategic și de securitate de luni dintre SUA și Rusia de la Geneva. El a adăugat, totuși, că „nu vor fi angajamente ferme luate în aceste discuții”.
Întâlnirea de luni va fi urmată de discuții între Rusia și membrii NATO miercuri și cu un public european mai larg joi.