Linkuri accesibilitate

Facturi „de 3-4 ori mai mari” pentru încălzirea școlilor. Ce soluții au primăriile


Autoritățile locale se așteaptă ca facturile pentru încălzirea școlilor să fie și mai mari luna viitoare, în urma temperaturilor mai scăzute.
Autoritățile locale se așteaptă ca facturile pentru încălzirea școlilor să fie și mai mari luna viitoare, în urma temperaturilor mai scăzute.

Primari din mai multe localități din țară se plâng de facturile uriașe primite de școli pentru luna decembrie. Cum gerul încă nu își făcuse simțită prezența, aceștia se așteaptă la sume și mai mari luna viitoare.

Valoarea facturilor a crescut și de patru ori față de cele aferente lunii decembrie a anului trecut, spun unii dintre primarii consultați de Europa Liberă. Ei se tem că, în acest ritm, situația va deveni și mai îngrijorătoare la facturile pentru ianuarie, o lună de obicei mai friguroasă.

Luni seară, coaliția de guvernare a decis plafonarea, de la 1 februarie, a prețului la gaz și energie electrică și creșterea limitei de consum. Pentru IMM-uri, şcoli, spitale, biserici și industria alimentară se va asigura un preţ de 0,37 lei pe kW, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Nu e normal ce se întâmplă!"

În municipiul Dej din județul Cluj funcționează 12 unități de învățământ (4 licee, 3 școli gimnaziale și 5 grădinițe) cu 16 structuri. Acestea au primit pentru decembrie 2021 facturi de două, trei și chiar de peste patru ori mai mari față de aceeași perioadă din 2020.

„Sunt creșteri și de 200-300% la facturile din școli, în special la gaz. Am vorbit și cu directorii, nu este normal ce se întâmplă. Vom face solicitări pentru compensări către furnizori, să vedem ce se mai poate reduce, ne-au transmis că trebuia să ne adresăm lor de luna trecută”, a spus primarul Morar Costan, pentru Europa Liberă.

Primarul din Dej spune însă că autoritățile de la București ar trebui să schimbe legile din domeniu: „Înțelegem o creștere de 10-15%, care să reflecte creșterile din piață, dar nu să plătim de 2-3 ori mai mult”.

„Vom acoperi din bugetul municipiului aceste costuri, dar nu e o soluție pe termen lung, trebuie să rezolve situația. Cât o putem duce așa? Cele 2-3 luni de iarnă se vor resimți foarte tare”, a mai spus primarul municipiului Dej.

De la 30.000 la 150.000 de lei pe lună

Totalul facturilor la gaz și curent din unitățile școlare și preșcolare din Dej ajunge la aproximativ 700.000 de lei, de 2-3 ori mai mare decât în mod obișnuit, potrivit edilului. Factura medie pleacă de la 30.000 și depășește 100.000 de lei per unitate.

Cea mai mare factură de gaze naturale o are Liceul Tehnologic din localitate, care dispune de multe clădiri și în care învață aproape 500 de elevi. Factura la gaz a liceului a fost de 149.000 de lei, o sumă de „4-5 ori mai mare decât pentru decembrie”.

„Avem într-adevăr clădiri neizolate, sunt pierderi inclusiv la canalul termic, a cărui reabilitare am început-o tocmai pentru a mai elimina din acestea. Ce ne doare este că noi avem un buget de utilități pe an și dacă începem să cheltuim pentru a acoperi majorări rămânem fără bani pentru alte lucrări de întreținere”, a spus Ilieșiu.

Mai mult, el a arătat că și factura de electricitate pe decembrie anul trecut, de 17.000 de lei, este de peste patru ori mai mare decât cea din decembrie 2020.

Facturi de 4 ori mai mari la Adjud

Și la Adjud, în județul Vrancea, facturile au crescut cu aproape patru ori față de prețul negociat cu furnizorul.

„A fost mărit prețul pe kWh doar în cazul contractelor în care prețul acestuia se situa sub valoarea de 0,1800lei/kWh. În momentul în care a fost negociat prețul și încheiat contractul, prețul a fost de 0,1238lei/kWh. Acesta a sărit la 0,49213lei/kWh pe luna decembrie. Prețul cerut pe kWh s-a mărit de 3,98 de ori față de noiembrie”, se arată în răspunsul Primăriei Adjud, la solicitarea Europei Libere.

Edilul a atras atenția asupra unei alte probleme: în cazul apartamentelor sociale din oraș, unele familii au de plătit și câte 800 de lei pe luna pentru încălzire. „Avem în această situație 6 scări de bloc din cele 13 aflate în proprietate sau administrare”, a spus primarul din Adjud.

La Brașov sunt școli care au avut facturi și de patru ori mai mari. Situația acestora, la fel ca și a celorlalte instituții din subordinea administrației locale va fi centralizată în cursul săptămânii, ne-a declarat viceprimarul Flaviu Boghiu.

El a asigurat că „nicio o unitate nu este în pericol să nu își poată desfășura activitatea din cauză că nu și-a plătit utilitățile”.

Școala cu factură la gaze de 54.000 de euro

În Bârlad, județul Vaslui, o școală a primit o factură de 270.000 de ei la gaze, pentru o singură lună, potrivit anunțului făcut de primarul Dumitru Boroș pe pagina de Facebook. Alte școli au de achitat sume de 83.000 de lei sau 79.000 de lei.

„Nu o să vă solicit să țineți copiii în frig, sau să stați dumneavoastră, ci vreau să vă rog să fiți mult mai atenți la consum și mai ales să opriți risipa. Sunt unități care funcționează în clădiri slab izolate termic, unde centralele merg zi și noapte și tot nu fac față, în condițiile în care prețul la gaze a explodat”, le-a transmis primarul directorilor.

O situație aproape dramatică a fost la începutul anului în municipiul Giurgiu. Cei peste 6.000 de elevi de gimnaziu și liceu de aici și-au reluat cursurile în 3 ianuarie în regim online, din cauză că municipalitatea nu ar fi putut susține financiar plata facturilor, relatează Edupedu. Elevii au revenit în bănci după o săptămână, când Primăria a virat banii în contul furnizorului.

Costuri duble față de anul precedent

La Satu-Mare, municipalitatea este în curs de a centraliza situația din școli. Estimările autorităților locale indică facturi duble ca preț pentru decembrie 2021, față de aceeași perioadă a anului precedent.

„Unii au primit facturile majorate, însă nu avem încă întreaga imagine la nivel de municipiu. În principiu sunt școli care au primit facturile la gaze cam de cel puțin două ori mai mari, dar e de văzut și aici, dacă sunt estimări, sau regularizări”, a declarat pentru Europa Liberă primarul Kereskényi Gábor.

Acesta ridică o problemă de care s-a lovit, în încercarea sa de a reduce costurile: comasarea claselor, variantă neacceptată de Inspectoratul Școlar Județean.

„Avem și situații cu clădiri foarte mari, inclusiv pentru învățământul profesional, cu 3 niveluri, în care învață 50 de elevi. Încălzim practic niște mastodonți, pentru 50 de elevi.”

Deocamdată Primăria Satu Mare funcționează pe buget provizoriu, nefiind aprobat bugetul pentru anul în curs, dar va include sumele necesare dacă nu se va găsi altă soluție la facturile majorate ale școlilor, a adăugat Kereskényi Gábor.

Primar: Ajutorul Guvernului este esențial

Primarul Bacăului, Lucian Viziteu, nu poate spune cu exactitate care va fi suma totală pe care va trebui să o plătească pentru încălzirea școlilor și spitalelor, deoarece încă nu au fost emise toate facturile.

„La o primă estimare s-au dublat, cel puțin”, a spus edilul pentru Europa Liberă, precizând că nu se pune problema de neplată - așa cum a spus ministrul Economiei - pentru că în acest caz instituțiile ar fi debranșate.

„Cel puțin pe partea de termie, ajutorul de la Guvern este esențial, altfel vom sacrifica bani de la investiții”, a completat Lucian Viziteu.

La Buzău, primele calcule arată costuri ale facturilor cu 36% mai mari, ne-a spus viceprimarul Oana Matache. Autoritățile se așteaptă însă la facturi și mai mari pentru luna viitoare, din cauza gerului.

„Sunt situații particulare, au fost solicitate compensări"

Și în Reghin, județul Mureș, situația facturilor de utilități din unitățile de învățământ este în curs de centralizare. Sunt diferențe de la o școală / grădiniță la alta, ne-a transmis viceprimarul Dragoș Pui.

El spune că nu au fost semnalate până acum situații îngrijorătoare: „Contabilii au solicitat compensarea facturilor, din timp”.

„La unul dintre cele trei licee, Ioan Bojor, momentan factura la gaz e cu 40-50% mai mare, dar va fi compensată, creșterea nu e foarte mare. La liceul Lucian Blaga sunt facturi de 45.000 de lei la gaz și 38.000 de lei de electricitate. Sunt valori ceva mai mici decât în mod obișnuit, asta și pentru că au fost stabilite prin autocitire, nu sunt facturi estimate, plus că există o solicitare pentru compensarea costurilor”, ne-a declarat edilul.

La cel de-al treilea liceu din oraș, Colegiul Petru Maior, clădirea în care învață elevii de gimnaziu este veche și urmează să fie reabilitată integral. De altfel, situația clădirilor istorice, care generează costuri ridicate de întreținere, deși au efective reduse de elevi, este una problematică, potrivit municipalității.

„Nu este o noutate că urma să crească factura!”

Alți primari, precum Iulia Badea din Aiud, județul Alba, spun că majorările prețurilor la utilități puteau fi anticipate. În oraș funcționează șase școli și patru grădinițe.

„Noi nu avem o problemă din punctul acesta de vedere, am sesizat că urmează majorări din momentul în care am văzut tendința, când am achiziționat utilități de pe Bursă. Am propus bugete care să acopere aceste majorări, nu am niciun semnal de la vreun un director că se confruntă cu problema aceasta”, a spus Iulia Badea.

„Nu este o noutate pentru nimeni că urma să crească factura. Ce face Guvernul ca impactul acestor creșteri să fie cât mai mic este o altă discuție”, a adăugat primarul.

Clădiri mai eficiente energetic

O altă metodă de a reduce costurile cu utilitățile, pe termen lung, o reprezintă investițiile în eficientizarea energetică a imobilelor școlilor, spune primarul din Câmpia-Turzii, Dorin Lojigan.

În cele patru școli din oraș nu au fost primite încă facturile, dar crede că investițiile făcute, cel puțin în unele unități, vor atenua din efectul creșterilor de preț la utilități.

De exemplu, Liceul „Victor Ungureanu” a fost reabilitat cu aproximativ 3 milioane de euro, iar la lansarea proiectului, în 2020, Lojigan arăta că pe lunile de iarnă facturile de gaz ale liceului ajungeau și la 90.000 de lei pe lună.

Ne așteptăm la creșteri, le vom prinde în buget"

Primăria Cluj-Napoca se așteaptă la creșteri ale facturilor în școli, iar la calculul bugetului pe anul în curs se va ține cont și de eventuale suplimentări necesare, ne-a declarat viceprimarul Olah Emese.

Reprezentanții primăriei clujene au ținut să precizeze că administrațiile au avut în responsabilitate să negocieze, să anticipeze și să recurgă la mecanismele de compensare ale prețurilor, astfel încât să nu fie luate prin surprindere.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG