Linkuri accesibilitate

Parlamentul a adoptat legea privind compensarea facturilor la energie


Prețurile la energie au atins valori record în întreaga lume. Numeroase statelor europene au luat măsuri pentru sprijinirea populației și operatorilor economici în timpul iernii. (Imagine generică)
Prețurile la energie au atins valori record în întreaga lume. Numeroase statelor europene au luat măsuri pentru sprijinirea populației și operatorilor economici în timpul iernii. (Imagine generică)

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, proiectul de lege care permite acordarea de compensări pentru consumul de energie electrică și gaze naturale în iarna aceasta.

Legea aprobă Ordonanța menită să limiteze „efectele creșterii prețurilor energiei asupra clienților casnici și pentru întreprinderile mici și mijlocii” și stabilește o „schemă de sprijin” pentru plata facturilor la energie electrică şi gaze naturale.

Pentru clienții casnici:

  • o compensație unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice;
  • cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar;

Pentru operatorii economici, clienţi finali:

  • exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din rețea, tariful de distribuție, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum și de la plata certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență şi accizei;
  • exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distribuție și accizei;

Proiectul a fost dezbătut marți în comisiile de specialitate. Forma transmisă plenului și adoptată miercuri poate fi consultată AICI.

S-au înregistrat 285 voturi pentru, un vot împotrivă și un deputat nu a votat.

Legea a fost adoptată de Senat în 18 octombrie și va fi trimisă acum spre promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Decizia sprijinirii populației și agenților economici are loc în condițiile în care, în privința gazelor, față de anul trecut, tariful de furnizare, care reprezintă 70% din factură, crescuse la începutul lui octombrie cu 320%. Potrivit estimărilor, compensarea va ajuta în mare măsură, dar nu va anula în întregime majorarea prețului la gaze pentru consumatorii casnici.

Rămâne de rezolvat problema consumatorilor racordați la rețeaua centralizată, instituții și populație, care au deja de suferit în numeroase locuri din țară, cum este cazul recent al Timișoarei.

În sistemul centralizat, prețul gigacaloriei este subvenționat de primării, dar numeroase consilii locale se află în imposibilitatea de a acoperi în mod semnificativ majorarea din lipsă de fonduri.

Europa Liberă a publicat recent lista municipiilor care așteaptă încă sprijin de la Guvern.

În București, prețul gigacaloriei se va majora cu circa 20%, a spus primarul Capitalei, iar nivelul subvenției urmează să fie decis.

În Capitală, au avertizat reprezentanții Termoenergetica, dincolo de preț, provocarea principală va fi ca sistemul să reziste în condițiile unei rețele vechi, marcate de avarii frecvente.

Problema prețurilor la energie este una generalizată în întreaga Europă și numeroase țări au luat măsuri de sprijin pentru populație și agenți economici pe perioada iernii.

Dincolo de majorările globale ale prețurilor, Rusia ezită să își sporească livrările, spun numeroase voci, pentru a forța avizarea conductei Nord Stream 2 care permite transportul direct în Europa, cu ocolirea Ucrainei.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG