Linkuri accesibilitate

Discuție Macron - Putin | Rusia va răspunde dacă Occidentul nu îi respectă cerințele de securitate


Președintele rus, Vladimir Putin, a transmis că va analiza în această săptămână răspunsurile date de SUA și NATO cerințelor de securitate ale Moscovei.
Președintele rus, Vladimir Putin, a transmis că va analiza în această săptămână răspunsurile date de SUA și NATO cerințelor de securitate ale Moscovei.

Președintele rus Vladimir Putin a vorbit pentru aproape o oră la telefon cu omologul său francez, Emmanuel Macron. Putin i-a transmis acestuia că răspunsurile date de Statele Unite și NATO nu rezolvă cerința Moscovei ca NATO să nu se mai extindă în Europa de Est.

„Răspunsurile date de SUA și NATO nu iau în calcul cerințele fundamentale ale Rusiei cu privire la interzicerea extinderii alianței în est și a trimiterii de echipament militar în apropierea graniței cu Rusia”, i-a spus Putin lui Macron la telefon.

Președintele rus i-a transmis celui francez că va analiza „cu grijă” săptămâna aceasta răspunsurile date de SUA și NATO după care „va decide ce măsuri să ia”.

Imediat după discuția cu președintele Franței, Putin s-a întâlnit cu membrii Consiliului de Securitate a Rusiei, potrivit site-ului administrației prezidențiale. La întâlnire au luat parte inclusiv prim-ministrul Mihail Mișustin, ministrul de Externe Serghei Lavrov și ministrul Apărării Serghei Şoigu.

Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a declarat cu puțin timp înainte de întâlnirea telefonică dintre cei doi șefi de stat că Rusia va riposta dacă cerința de a opri extinderea NATO din estul Europei nu va fi respectată.

Lavrov a exclus posibilitatea un război cu Ucraina, dar a punctat că nu există „loc de compromisuri” când vine vorba de cerințele cheie ale Rusiei, ce includ un ultimatum conform căruia NATO și Statele Unite interzic definitiv Ucrainei să adere la Alianța nord-atlantică. Washingtonul și aliații săi au respins această cerere încă de la începutul negocierilor.

Emmanuel Macron va avea o discuție telefonică cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski, la ora locală 19:00 (20:00 ora României).

Discuția avută de Macron cu Putin reflectă într-o oarecare măsură diferențele de opinie dintre Paris și Washington cu privire la soluționarea crizei din Ucraina. Președintele Macron a reafirmat dorința Franței ca Uniunea Europeană să își poată crea propria armată, spunând că este „vital ca Europa să aibă propriul ei dialog cu Rusia”.

Perspectiva e clară: nici Franța, nici Germania nu sunt de părere că o invazie a Rusiei în Ucraina este iminentă. Poziția celor două state e diferită față de cea a Londrei și Washingtonului, care au început mobilizarea de trupe și au trimis echipament militar spre Ucraina în eventualitatea unui război dintre aceasta și Rusia.

Tactica diplomatică tăcută a Parisului a dat roade în urmă cu două zile, când cele patru state care fac parte din grupul Normandia (Franța, Germania, Rusia și Ucraina) au dus la extinderea tratatului de încetare a focului în regiunea Donbas din Ucraina.

Apelul telefonic de vineri dintre Macron și Putin este primul dintre președintele Rusiei și un lider al unui stat NATO de când acesta a vorbit la începutul lunii ianuarie cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Moscova a transmis că Putin și Macron au convenit să continue dialogul despre problemele securității din Europa, potrivit agenției de presă ruse TASS.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG