Linkuri accesibilitate

Ministrul francez al Apărării la București: „Românii sunt îndreptățiți să își consolideze propria securitate".


Florence Parly, ministrul Forțelor Armate din Franța, s-a întâlnit pe parcursul vizitei ei oficiale la București cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.
Florence Parly, ministrul Forțelor Armate din Franța, s-a întâlnit pe parcursul vizitei ei oficiale la București cu președintele României, Klaus Iohannis, și cu ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu.

Ministrul Forțelor Armate din Franța, Florence Parly, aflată în vizită oficială joi, la București, a spus că „Franța nu își va abandona niciodată aliații și prietenii săi”. Vizita are loc după anunțul Franței cu privire la trimiterea de militari în România, în cadrul misiunilor NATO.

Florence Parly s-a întâlnit dimineață cu ministrul român al Apărării Naționale, Vasile Dîncu. Întâlnirea celor doi a avut loc în contextul tot mai tensionat al situației militare de la granița dintre Rusia și Ucraina, unde Kremlinul a mobilizat mai bine de 100.000 de soldați ruși.

„Știu că situația de securitate actuală este îngrijorătoare pe flancul de est al Europei. În acest context, românii sunt îndreptățiți să își consolideze propria securitate, având în vedere că tensiunile în Ucraina se agravează fără încetare. În calitate de aliați și europeni vă înțelegem situația și dorim să vă aducem sprijinul nostru”, a afirmat Parly într-o conferință de presă de după întâlnirea celor doi.

„Așa cum a amintit și președintele republicii, domnul Macron, săptămâna trecută, am contribuit îndelung la securitatea partenerilor europeni în cadrul misiunilor NATO și vom continua să facem acest lucru pe termen lung”.

Săptămâna trecută, președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că Franța este dispusă să aducă militari pe teritoriul României pentru a participa la misiunile NATO din Europa de Est. Iohannis a salutat atunci decizia omologului său francez.

Parly l-a anunțat pe prim-ministrul Nicolae Ciucă că o echipă tehnică franceză a sosit în România pentru a evalua cum se poate pune în aplicare promisiunea președintelui Macron de a trimite militari francezi în România. Operațiunea va avea loc imediat ce o decizie NATO va fi luată în acest sens.

Franța nu va abandona niciodată aliații și prietenii săi
Florence Parly, ministrul francez al Forțelor Armate

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a mulțumit statului francez și a exprimat îngrijorarea României față de evoluțiile de la granița Ucrainei cu Rusia.

„Putem să ne bazăm în continuare pe sprijinul dumneavoastră ferm, lucru confirmat de recenta declarație a președintelui Emmanuel Macron privind contribuția Franței și prezența aliată în diviziunea mării Negre. Suntem preocupați de recentele evoluții din regiune și sperăm că va prevala dialogul și înțelegerea între părți”, a transmis Dîncu.

„În acest sens, aș dori să salut și anunțul președintelui Biden privind suplimentarea contribuției SUA la postura de descurajare și apărare în zona mării Negre, o dovadă a solidarității relației transatlantice”, a continuat acesta.

Imediat după întâlnirea cu Dîncu, președintele Klaus Iohannis a primit-o pe Florence Parly la Cotroceni și i-a mulțumit acesteia pentru disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România.

Printre subiectele abordate de cei doi s-au numărat prioritățile stabilite de Franța în contextul Președinției Consiliului Uniunii Europene, dezvoltarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state, cooperarea bilaterală dintre acestea, dar și discuții cu privire la provocările pe partea de securitate.

Parly a discutat la București și despre contribuția României la misiunile comune de combatere a terorismului din Sahel.

România are un contingent de 50 de militari trimiși în Mali, care participă alături de alte trupe ale Uniunii Europene la Takuba Task Force, o misiune militară condusă de Suedia ce asistă armata din Mali în lupta împotriva teroriștilor, printre care și în cea împotriva Statului Islamic.

Franța și România au semnat Parteneriatul Strategic dintre cele două țări în 2008. Printre intermediul Parteneriatului, Franța ajută statul român la modernizarea armatei sale, inclusiv prin livrarea de corvete acesteia. O firmă franceză a câștigat licitația în 2019, însă aceasta nu a reușit încă să semneze contractul. Contractul presupune achiziția de patru corvete noi, construite în România, și modernizarea a două fregate Tip 22 ce aparțin Forțelor Navale.

  • 16x9 Image

    Sorin Dojan

    Absolvent in Drept la Universitatea Queen Mary din Londra, a ales jurnalismul din pasiune pentru oameni si povestile lor de viata. Anterior, a lucrat ca Editor Asistent la diferite publicatii academice, precum Queen Mary Human Rights Review si Women's History Review.

XS
SM
MD
LG