Rusia a invadat Ucraina. Sinteza celei de a doua zi - 25 februarie 2022
UPDATE - După miezul nopții atacurile s-au intensificat în Kiev. Președintele Zelenski a avertizat în urmă cu o oră că va fi o noapte foarte dură. El a spus că Chenikiv, Sumî, Harkov și Kiev vor fi atacate. „Nu putem pierde Capitala”, a spus Zelenski.
Rezoluția ONU de condamnare a Chinei a picat la vot. China s-a abținut de la vot.
***
La Kiev s-au auzit noi explozii. Deși de 24 de ore se vorbește de căderea Kievului, capitala încă rezistă. Ucrainenii din Kiev și Harkov s-au adăpostit la metrou. „În această dimineață ne apărăm singuri țara”, a spus Zelenski în zorii zilei. Seara, a făcut o altă filmare în care le-a arătat cetățenilor că întreaga conducere a țării a rămas la Kiev iar ultima sa înregistrare a fost făcută cu mesajul „o zi grea, dar curajoasă”.
A fost prima zi în care bărbaților cu vârste între 18 și 60 de ani li s-a interzis să părăsească țara, prin instituirea legii marțiale, ei fiind convocați să-și apere țara. Ucraina a înmânat voluntarilor 18.000 de mitraliere voluntarilor.
ONU spune că 100.000 de ucrainieni au luat deja calea pribegiei. În România au trecut în ultimele 12 ore 10.000 dar 4.000 iau deja calea Vestului.
UE i-a sancționat pe Vladimir Putin și pe ministrul de externe Serghei Lavrov cu înghețarea activelor de pe teritoriul UE, fără a le restricționa și accesul în spațiul UE. Nu se știe, încă, dacă cei doi au active în vreuna din țările UE. Opțiunea „nucleară” SWIFT încă nu a fost dată.
NATO a suplimentat trupele terestre ale forței rapide de reacție în Europa de Est. De asemenea, 100 de avioane în alertă maximă au fost trimise în 30 de locații și 120 de nave și Mediterană, a anunțat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Rusia a limitat accesul utilizatorilor la Facebook, pe motiv că rețeaua a cenzurat trei publicații de stat.
Zelenski și-a luat adio de la liderii europeni. „S-ar putea să fie ultima oară când mă vedeți în viață”. Acesta a fost ultimul mesaj al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, adresat participanților la summitul extraordinar al UE de vineri, a relatat premierul bulgar Kiril Petkov.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a cerut armatei ucrainene să preia puterea și să nu permită „neonaziștilor” care conduc țara să le folosească copiii, soțiile și bătrânii ca scuturi umane. „Luaţi puterea în propriile mâini, ne va fi mai uşor să ajungem la un acord. Se pare că ne va fi mai uşor să ajungem la o înţelegere împreună decât cu acea bandă de dependenţi de droguri şi neonazişti de la Kiev”. El a spus că victimele din Ucraina sunt provocate de neonaziștii care se comportă ca niște teroriști „în întreaga lume” și care se ascund în spatele oamenilor pentru a acuza Rusia că provoacă victime în rândul populaţiei paşnice”. Iar toate acestea „se întâmplă la recomandările consultanţilor străini, consilierilor americani, în special”.
Bucureștiul are 25.000 de locuri pentru refugiați, în special pe Arena Națională, iar premierul Nicolae Ciucă s-a dus la Vama Siret ca să se asigură că vor fi gata corturile pentru femeile, copiii și vârstnicii refugiați din Ucraina. În acest timp, voluntarii au creat o rețea de cazare, îndrumare și sprijinire a refugiaților, de la intrarea în România până la cazarea lor în condiții umane.
Papa Francisc a fost la Ambasada Rusiei de pe lângă Sfântul Scaun să-și exprime îngrijorarea față de invadarea Ucrainei.
Moscova pretinde că ar fi dispusă la discuții cu Kievul despre „neutralitatea” și „demilitarizarea” Ucrainei. Pe seară, purtătorul de cuvânt al Casei Albe a spus că oferta diplomatică a Rusiei nu este credibilă câtă vreme e făcută „la țeava armei”.
Belarusul este acuzat de Ucraina că încearcă să pirateze conturile de mail private ale personalului militar ucrainean. Belarusul este alături de Rusia în ofensiva împotriva Ucrainei. Autocratul Alexandr Lukașenko, aflat neîntrerupt la putere din 1994, un fost șef de colhoz, este contestat de propriul popor, care-l acuză de fraudarea alegerilor din august 2020. El și-a eliminat opoziția, ca și prietenul său de la Kremlin. Toți liderii opoziției care nu au reușit să fugă din țară, au fost închiși și condamnați la pedepse uriașe cu închisoarea. Lukașenko a deturnat un avion de linie pentru a putea aresta un tânăr opozant, jurnalistul Roman Protasevici. Mii de protestatari au fost arestați în toată țara iar publicațiile independente au fost închise și jurnaliștii arestați, pe modelul moscovit.
SUA nu cred în oferta diplomatică făcută de Kremlin
Departamentul de Stat al SUA crede că oferta făcută Ucrainei de Kremlin nu este una de „diplomație adevărată”.
Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, spune că diplomația nu are ce să caute la „la țeava unei arme” și că, pentru a-i face loc, acțiunea militară a Rusiei în Ucraina ar trebuie să înceteze iar forțele armate să fie retrase.
Până acum, a adăugat Price, SUA nu au văzut niciun indiciu că Putin ar fi dispus să dea vreo șansă cât de mică diplomației.
Kremlinul a anunțat vineri că este „pregătit” pentru discuții la nivel înalt cu o delegație ucraineană din Belarus despre adoptarea „neutralității” și „demilitarizarea” țării.
Oamenii continuă să protesteze în toată lumea împotriva invadării Ucrainei
Zeci de mii de oameni au ieșit pe străzile din Tbilisi, Georgia pentru a protesta față de decizia președintelui rus Vladimir Putin de a invada Ucraina.
Manifestații au avut loc și la Dublin, Roma, Sankt Petersburg.
Medici fără frontiere își întrerupe activitatea în Ucraina
Organizația Medici fără frontiere și-a întrerupt activitatea în Ucraina.
Organizația medicală de caritate, cunoscută și sub numele său francez Medici fără frontiere (MSF), anunță că-și oprește operațiunile în Ucraina din cauza escaladării conflictului.
„A trebuit să luăm decizia dureroasă de a ne opri activitățile, care au inclus îngrijirea HIV în Severodonețk, îngrijirea tuberculozei în Jytomyr și îmbunătățirea accesului la asistență medicală în Donețk, în estul Ucrainei, unde am oferit îngrijiri medicale atât de necesare în conflicte- comunități afectate”, scrie MSF pe Twitter.
BBC: Clădiri civile din Kiev, atacate cu rachete
Încep să apară filmări pe rețelele de socializare despre clădiri civile atacate cu rachete, transmite BBC.