Uniunea Europeană (UE) a anunțat, duminică, noi măsuri împotriva Rusiei. În premieră, UE va finanța achiziția și livrarea de armament și echipamente militare pentru o țară aflată sub atac, a anunțat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Aceasta a adăugat că spațiul aerian european a fost închis complet tuturor aeronavelor rusești, „inclusiv avioanelor private ale oligarhilor„ iar accesul la entitățile media ale Rusiei „Russia Today și „Sputnik a fost blocat pe teritoriul Uniunii Europene.
„Russia Today și Sputnik, precum și subsidiarele lor, nu vor mai putea să își răspândească minciunile prin care încearcă să justifice războiul lui Putin și să atace unitatea Uniunii. Lucrăm la mecanismele prin care să le blocăm dezinformările toxice”, a spus Ursula von der Leyen.
Regimul din Belarus va fi, de asemenea sancționat. EU a blocat exporturile a numeroase produse, „de la combustibili minerali la tutun, lemn și cherestea, ciment, fier și oțel”.
Anunțurile vin după ce UE și SUA au anunțat, sâmbătă, blocarea accesului unor bănci rusești la sistemul de tranzacții internaționale SWIFT. Anterior, Occidentul fusese criticat în special de oficialii ucraineni că evită aplicarea unor sancțiuni care pot afecta cu adevărat economia Rusiei.
Potrivit surselor The Washington Post, liderii europeni au decis să acționeze după o intervenție online a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Acesta le-a cerut ajutorul din Kievul aflat sub atac și le-a spus că s-ar putea să fie ultima dată când îl văd în viață.
În urma valului de sancțiuni anunțate în weekend, în special a deciziei cu privire la SWIFT, valoarea rublei s-a prăbușit cu 40% față de moneda americană, luni, la deschiderea piețelor financiare.
Potrivit Reuters, valoarea unei rublei a ajuns la un nivel istoric de 119 dolari.
Duminică, banca centrală a Rusiei anunțase o serie de măsuri de sprijinire a pieței interne, în încercarea de a face față consecințelor excluderii unor bănci din sistemul de tranzacții bancare internaționale SWIFT.
Tot duminică, însă, președintele Putin a spus că pune în alertă sistemul nuclear defensiv, în urma amenințării reprezentate de NATO. Declarația a fost criticată la Unison de liderii occidentali.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a descris decizia drept dovada unui „comportament iresponsabil”.
În plan militar, NATO își continuă eforturile de întărire a prezenței din zona estică a Alianței. Belgia a anunțat, sâmbătă, că trimite 300 de militari, iar Italia încă patru avioane de luptă în România.
Numeroase state membre au anunțat sprijin militar și umanitar pentru Ucraina.
Suedia a anunțat că trimite echipamente Ucrainei, o premieră pentru această țară de la invazia sovietică a Finlandei în 1939.