Linkuri accesibilitate

Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022
Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Discuție Putin - Macron: „Ce e mai rău abia urmează”. Zelenski către NATO: Dați-ne avioane!

Ucraina a fost atacată miercuri pe mai multe fronturi de către trupele rusești, care au bombardat orașele mari.

Orașul Herson, aflat în sudul Ucrainei, a fost capturat de forțele armate ruse în noaptea de miercuri spre joi, au anunțat oficialii ucraineni. Moscova anunțate miercuri că l-a cucerit încă de dimineaţă după lupte aprige.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene au continuat miercuri în toată țara. Armata rusă a cucerit un port-cheie ucrainean, Berdiansk, şi a atacat Mariupol, unde primarul Vadim Boicenko a spus că forţele ucrainene „au respins cu demnitate" atacurile. Un alt oraș atacat grav a fost Harkov.

În Kiev s-au auzit mai multe explozii, una s-a produs în apropierea unei gări din Capitală miercuri seara, unde mii de femei și copii erau evacuați în momentul respectiv.

Bilanțul zilei de miercuri arată că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului și până acum. Salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse.

Statele Unite se tem de o creştere a numărului victimelor civile în Ucraina, într-un context în care armata rusă pare hotărâtă să bombardeze marile oraşe pentru a-i forţa pe ucraineni să capituleze, a indicat miercuri un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat, joi că un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, potrivit AFP.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care „cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

O nouă rundă de negocieri pentru pace va avea loc joi, în Belarus, între ucraineni și ruși.

22:50 3.3.2022

Linie fierbinte SUA-Rusia care să prevină incidentele militare

Pentagonul a înființat o nouă linie telefonică cu ministerul rus al Apărării pentru a preveni „incidentele militare și escaladarea” lor a declarat un oficial american agenției de presă Reuters.

Vorbind sub condiția anonimatului, acesta a spus că, de la 1 martie, a fost stabilită o linie de prevenire a conflictelor.

Armata americană a avut astfel de linii telefonice directe cu Rusia și în trecut, inclusiv în timpul războiului din Siria.

22:16 3.3.2022

Arabia Saudită se oferă să medieze discuțiile dintre Rusia și Ucraina

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a primit joi un apel telefonic de la președintele rus Vladimir Putin și s-a oferit să depună eforturi pentru a media discuțiile dintre Moscova și Kiev, în timp ce Rusia își continuă invadarea Ucrainei.

Bin Salman a spus că țara sa susține „eforturile care duc la o soluție politică” care să poată aduce sfârșitul războiului și că este dispus să medieze conflictul.

El și-a exprimat, de asemenea, preocupările energetice legate de situația din Ucraina, reafirmând angajamentul țării sale față de acordul OPEC+, un pact


încheiat de 10 mari producători de țiței și Rusia de a pompa treptat mai mult petrol pe piață pentru a satisface cererea.

Arabia Saudită, care consideră Rusia ca partener principal în alianța OPEC+ , a declarat marți că „sprijină eforturile internaționale de detensionare a situației din Ucraina”.

21:24 3.3.2022

„Decizie istorică”: UE va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina

Uniunea Europeană va acorda protecție temporară tuturor refugiaților care fug de conflictul din Ucraina, potrivit comisarului pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Johansson a făcut anunțul pe Twitter joi, numind decizia „istorică”.

Ministrul francez de interne Gérald Darmanin a oferit mai multe detalii despre modul în care va fi oferită protecția într-un comunicat de presă.

„Acest dispozitiv va permite statelor membre UE să ofere persoanelor care fug de conflictul din Ucraina un răspuns adaptat situației în care se află. Persoanele eligibile pot beneficia de un statut de protecție similar celui de refugiat, în orice țară din UE pentru o perioadă de un an, care poate fi revizuit.”

Miniștrii UE s-au întâlnit joi pentru a activa Directiva 2001/55/CE, care oferă „protecție temporară în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate”, potrivit comunicatului de presă.

Președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană au salutat decizia, spunând că „reflecta angajamentul deplin al UE de a-și manifesta solidaritatea față de Ucraina și de a-și asuma datoria față de victimele acestui război nejustificat”.

„Uniunea Europeană va continua să facă totul pentru a ajuta Ucraina și victimele războiului”, a subliniat Darmanin.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi, a numit decizia UE „fără precedent”. „Va oferi protecție milioanelor aflate în mișcare. Încurajăm aplicarea sa rapidă și largă”, a spus el într-un tweet.

Peste un milion de refugiați au părăsit Ucraina de la invadarea țării în urmă cu o săptămână, potrivit Agenției ONU pentru Refugiați.

20:52 3.3.2022

Marea Britanie sancționează alți doi oligarhi ruși

Guvernul Regatului Unit a adăugat doi oligarhi ruși pe lista sancțiunilor - miliardarul rus născut în Uzbekistan, Ulișer Usmanov, și fostul vicepremier al Rusiei (2008-2018), Igor Șuvalov, potrivit BBC.

Usmanov, decorat de Putin
Usmanov, decorat de Putin

„Atâta timp cât Putin își va continua atacul barbar asupra ucrainenilor nevinovați, vom continua să exercităm toată puterea pe care o avem pentru a provoca dureri economice maxime lui Putin și mașinii sale de război”, a spus premierul britanic Boris Johnson, care i-a descris pe cei doi oligarhi ca „asociați ai Kremlinului”.

Conform noilor reguli, lui Usmanov și Șuvalov li se vor îngheța bunurile și li se va interzice să călătorească în Marea Britanie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG