Iahturi ale oligarhilor ruși, confiscate în Europa
Franța și Germania au confiscat două iahturi deținute de oligarhi ruși, în temeiul sancțiunilor impuse Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.
Cel puțin alte cinci iahturi de miliardari ruși sunt ancorate sau navighează în Maldive, o națiune insulară din Oceanul Indian, au arătat datele de urmărire a navelor, citate de Reuters.
Iahturile au ajuns în Maldive după ce Occidentul a impus sancțiuni Rusiei. Washingtonul, Uniunea Europeană și alții au spus că vor viza oligarhii care au strâns averi și influență politică sub președintele rus Vladmir Putin.
„Mulțumim vameșilor francezi care pun în aplicare sancțiunile Uniunii Europene împotriva apropiaților guvernului rus”, a declarat joi ministrul de finanțe Bruno Le Maire, după ce vama franceză a confiscat „Amore Vero” (Dragostea adevărată) de 88 de metri. Iahtul se pregătea să fugă exact înainte de a fi sechestrat, a spus el. Sechestrarea s-a produs în portul La Ciotat, pe Riviera Franceză, și aparține unei companii al cărei acționar principal este șeful Rosneft, Igor Seșin (foto - dreapta), un apropiat al lui Putin, a spus ministerul de Finanțe.
Au început discuțiile între delegațiile rusă și ucraineană
Discuțiile dintre delegațiile rusă și ucraineană au început într-o locație nedezvăluită de la granița cu Ucraina.
Un scurt videoclip arată delegația ucraineană intrând într-o sală de conferințe în care era așezată delegația rusă.
Cele două echipe și-au dat mâna înainte de a se așeza pentru a începe discuțiile.
Aceasta este a doua rundă de discuții.
Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a scris pe Twitter că au început convorbirile și care sunt „problemele-cheie” de pe ordinea de zi: încetarea imediată a focului, armistițiu, coridoare umanitare pentru evacuarea civililor din satele/orașele distruse sau bombardate constant.
Aeroflot, eliminată din sistemul global de rezervări
Compania aeriană de stat rusească, Aeroflot, a fost scoasă de Sabre din sistemul său global de distribuție, ceea ce înseamnă că Aeroflot nu va fi afișată de agențiile de turism, de site-urile de călătorii și de corporațiile din întreaga lume pentru cumpărături și rezervări de zboruri.
Este cea mai recentă dintre măsurile luate împotriva industriei aviatice ruse, după ce lumea occidentală a închis spațiul aerian aeronavelor rusești.
La începutul acestei săptămâni, Boeing și Airbus au declarat că nu vor mai face afaceri cu clienții ruși. Săptămâna trecută, Delta Air Lines și-a încheiat acordul de rezervare cu Aeroflot.
„Sabre a monitorizat evoluția situației din Ucraina cu o îngrijorare crescândă”, a declarat directorul general al Sabre, Sean Menke. „Luăm atitudine împotriva acestui conflict militar”.
Volkswagen oprește producția de vehicule în Rusia și va suspenda exporturile către piața rusă
„Grupul Volkswagen a primit vestea despre războiul din Ucraina cu mare consternare și șoc. Volkswagen continuă să spere într-o încetare a ostilităților și o întoarcere la diplomație. Suntem convinși că o soluție durabilă a conflictului poate fi găsită doar pe baza dreptului internațional”, a spus producătorul auto.
„Pe fundalul atacului rusesc asupra Ucrainei și al consecințelor rezultate, Consiliul de administrație al grupului Volkswagen AG a decis să oprească producția de vehicule în Rusia până la noi ordine. Această decizie se aplică producției rusești din Kaluga și Nijni Novgorod”, a adăugat acesta, menționând că exporturile de vehicule în Rusia vor fi oprite „cu efect imediat”.
Alți producători de automobile , inclusiv Ford și Renault, au întrerupt producția în Rusia. Jaguar Land Rover și Volvo au declarat că opresc livrările către Rusia până la o nouă notificare.