Linkuri accesibilitate

Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022
Un bărbat și-a recuperat bicicleta dintr-un bloc distrus de bombardamente în Irpin, regiunea Kiev. 2 martie 2022

Rusia atacă Ucraina | Discuție Putin - Macron: „Ce e mai rău abia urmează”. Zelenski către NATO: Dați-ne avioane!

Ucraina a fost atacată miercuri pe mai multe fronturi de către trupele rusești, care au bombardat orașele mari.

Orașul Herson, aflat în sudul Ucrainei, a fost capturat de forțele armate ruse în noaptea de miercuri spre joi, au anunțat oficialii ucraineni. Moscova anunțate miercuri că l-a cucerit încă de dimineaţă după lupte aprige.

Este cel mai mare oraş capturat de forţele ruse de la începutul invaziei în urmă cu şapte zile.

Luptele dintre forțele ruse și cele ucrainene au continuat miercuri în toată țara. Armata rusă a cucerit un port-cheie ucrainean, Berdiansk, şi a atacat Mariupol, unde primarul Vadim Boicenko a spus că forţele ucrainene „au respins cu demnitate" atacurile. Un alt oraș atacat grav a fost Harkov.

În Kiev s-au auzit mai multe explozii, una s-a produs în apropierea unei gări din Capitală miercuri seara, unde mii de femei și copii erau evacuați în momentul respectiv.

Bilanțul zilei de miercuri arată că peste 2.000 de civili au fost uciși de la începutul războiului și până acum. Salvatorii au stins peste 400 de incendii care au izbucnit după bombardamentele rusești în toată țara și au dezamorsat 416 explozibili.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri că aproape 6.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în primele şase zile ale invaziei ruse.

Statele Unite se tem de o creştere a numărului victimelor civile în Ucraina, într-un context în care armata rusă pare hotărâtă să bombardeze marile oraşe pentru a-i forţa pe ucraineni să capituleze, a indicat miercuri un responsabil cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP.

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, a declarat, joi că un milion de refugiaţi au fugit din Ucraina în ţările vecine de la începutul invaziei ruse în urmă cu o săptămână, potrivit AFP.

Adunarea Generală a ONU a adoptat miercuri cu o majoritate covârşitoare o rezoluţie care „cere ca Rusia să înceteze imediat utilizarea forţei împotriva Ucrainei".

O nouă rundă de negocieri pentru pace va avea loc joi, în Belarus, între ucraineni și ruși.

19:06 3.3.2022

„NATO nu ia în considerare zona de interzicere a zborului”, spune ambasadorul SUA

NATO nu are în vedere o zonă interzisă pentru a contracara agresiunea rusă în Ucraina, a declarat ambasadorul SUA la NATO.

Vorbind pentru BBC News, Julianne Smith a spus că nu crede că „NATO trebuie să facă parte din acest conflict. „Oferim asistență de securitate și vom continua să o oferim Ucrainei”.

NATO s-a confruntat cu apeluri repetate de a introduce o zonă interzisă pentru a opri Rusia să-și folosească avioanele pentru a-și sprijini forțele de la sol, dar mulți și-au exprimat îngrijorarea că această mișcare ar duce la escaladarea conflictului.

19:21 3.3.2022

Putin va acorda compensații financiare familiilor soldaților morți în Ucraina

Guvernul rus va acorda compensații financiare pentru fiecare soldat mort în Ucraina cu câte 7 milioane de ruble, adică circa 60.000 de euro.

El a spus că au fost încă îndeplinite țintele „operațiunii speciale”, cum numește el invadarea Ucrainei.

Acesta a transmis că invazia merge conform planului stabilit de autoritățile de la Moscova în ciuda informațiilor venite de pe teren ce sugerează că intervenția militară a încetinit considerabil. Potrivit mai multor reporteri și diplomați din Occident, o coloană militară rusă, lungă de 40 de mile și care se îndreaptă spre Kiev pare să fi avansat foarte puțin spre deloc în ultimele 24 de ore.

Putin i-a numit pe oficialii ucraineni „neo-naziști” și a acuzat trupele ucrainene că ar fi luat „ostatici mii de cetățeni străini” pe care i-ar folosi drept „scuturi umane”. Acesta nu a oferit niciun fel de dovadă pentru a-și susține punctul de vedere.

20:11 3.3.2022

Rusia și Ucraina cad de acord asupra coridoarelor de evacuare

Negociatorul ucrainean, Mihail Podolyak, a spus că diplomații ucraineni și ruși au convenit asupra „securizării în comun a coridoarelor umanitare privind evacuarea civililor și, de asemenea, asupra aprovizionării cu medicamente și hrană în locurile cele mai afectate de război”, citat de BBC.

Mihail Podolyak, într-un selfie în sala de negocieri din Belarus.
Mihail Podolyak, într-un selfie în sala de negocieri din Belarus.

Podolyak a adăugat că există o posibilitate a „încetării temporare a focului pentru a evacua anumite sectoare” civile din Ucraina.

Anunțul acestuia vine după ce, în urmă cu puțin timp, negociatorul anunța „cu mare regret” că ultimele discuții între Rusia și Ucraina nu au dus la rezultatele scontate.

Informația a fost ulterior confirmată de către șeful diplomației ruse, Vladimir Medinski, care le-a transmis jurnaliștilor de la agenția de presă rusă Rossiya 24 că ambele părți au ajuns la un acord privind crearea de coridoare umanitare pentru „civilii prinși în mijlocul ciocnirilor militare”.

20:52 3.3.2022

Marea Britanie sancționează alți doi oligarhi ruși

Guvernul Regatului Unit a adăugat doi oligarhi ruși pe lista sancțiunilor - miliardarul rus născut în Uzbekistan, Ulișer Usmanov, și fostul vicepremier al Rusiei (2008-2018), Igor Șuvalov, potrivit BBC.

Usmanov, decorat de Putin
Usmanov, decorat de Putin

„Atâta timp cât Putin își va continua atacul barbar asupra ucrainenilor nevinovați, vom continua să exercităm toată puterea pe care o avem pentru a provoca dureri economice maxime lui Putin și mașinii sale de război”, a spus premierul britanic Boris Johnson, care i-a descris pe cei doi oligarhi ca „asociați ai Kremlinului”.

Conform noilor reguli, lui Usmanov și Șuvalov li se vor îngheța bunurile și li se va interzice să călătorească în Marea Britanie.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG